Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Esittelyssä kantalaisten uudet harrastukset

Syksyn tullen kantalaisetkin ovat ryömineet ulos koloistaan ja aloittaneet uusia harrastuksia. Tässä heistä muutama kertoo harrastuksestaan. 

1. Kuka olet?
2. Minkä uuden harrastuksen olet aloittanut?
3. Miksi valitsit juuri tämän harrastuksen?
4. Onko aloittamasi harrastus vastannut odotuksia vai tuliko yllätyksiä?
5. Kelle suosittelisit tällaista harrastusta? Tarvitseeko harrastuksen aloittaminen jonkinlaista etukäteisosaamista vai voiko kuka tahansa aloittaa?
6. Sopiiko harrastuksesi opiskelijabudjettiin vai kuluuko esimerkiksi välineisiin paljon rahaa?
7. Mitä harrastusta tai lajia haluaisit kokeilla seuraavaksi?

***

1. Riikka Sandberg, 4. vuosi, 23 vuotta
2. Kuntonyrkkeilyn Turku Fighting Centerissä. Sali on Yo-kylässä, lähellä urheilukenttää ja Siwaa. Treenit ovat maanantaisin klo 17.30–18.30. Kävin pari viikkoa sitten ensi kertaa myös kahvakuula-treeneissä, jotka järjestetään torstaisin klo 17–18 ja lauantaisin päiväsaikaan.
3. Kaipailin syksyksi jotain kuntoa kohottavaa ja mieltä karaisevaa harrastusta. Kaverini Mika vetää treenejä, joten hän vain huikkasi kuntonyrkkeilyn ja kahvakuulan olemassaolosta. Kuntonyrkkeilystä muodostui oitis kunnon hikitreenamisen mielikuva, joten päätin lähteä mätkimään.
4. On vastannut odotuksia! Pieni yllätys oli, että lyömisen ja potkimisen tekniikat eivät olekaan mitään helppoja. Harkat sisältävät tekniikkaharjoittelun lisäksi kuntopiirejä. Parasta tunneissa on treenata parin kanssa niin, että vuorotellen lyödään ja potkitaan eri sarjoja toisen pitämiin ”tyynyihin”. Harkoissa on sekä rempseä äijämeininki että sisukasta hikitoimintaa.
5. Treenien jälkeen on niin hikirikkipuhki ja fiiliksissä, joten suosittelen ihan jokaiselle! Olin ja olen edelleenkin aikamoinen köntys, eli messiin voi tulla todellakin kuka tahansa.
6. Kymppikortti on 50 e. Nyrkkeilyhanskat ja kahvakuulat sun muut saa salilta. Treenaan itse ilman kenkiäkin, eli mukaan ei tarvitse kuin perus liikuntavaatteet ja vesipullon.
7. Alan käydä nyt myös kahvakuula-treeneissä. Käyn myös Motivuksella, ja siellä aion kokeilla seuraavaksi spinningiä.

***

1. Jenni Halmetoja, kolmannen vuoden opiskelija.
2. Elvytin tänä syksynä soittoharrastukseni herkeämällä viulistiksi opiskelijoiden Collegium Musicum Turku -orkesteriin.
3.  Opettajat, bändit ja orkesterit jäivät Turkuun muuttamisen jälkeen tolkuttoman taipaleen taakse. Pelkkä omaksi ja naapureiden iloksi soittelu käy pidemmän päälle tahmaiseksi, joten oli löydettävä soittajana uusi ekolokero.
4. Vanhassa kotiorkesterissani totuin maratonharjoitteluun. Treeneihin palava aika tuntui siten aluksi kovin vähäiseltä, mutta onpa tälläkin määrällä pärjätty hyvin. CMT:n kunniaksi on sanottava, että ilmapiiriä ei kangista turha hierarkkisuus, mitä ihan jokaisesta orkesterista ei voi sanoa.
5. Hyvän rivimiehen taidot riittävät orkesterimontussa, joten älä piileskele viuluinesi maailmalta. Soitinkohtainen tarve vaihtelee, mutta monen instrumentin varressa pääsee kyllä mukaan. Kaikkein sitoutumiskammoisimmille kiireisin konserttiaika saattaa olla oppimisen paikka.
6. Mikäli viulut on aikoinaan maksettu, niin orkesterin jäsenyys itsessään ei paljoa köyhdytä. Lukukaudessa saa hyvää harjoitusta, keikkakokemusta ja tietenkin yhteissoiton iloa 10 eurolla.
7. Epäergonomisen soittoasennon vastapainoksi sopii kaikenlainen liikunto, joten olen valmis nöyryyttämään itseäni jokaisessa uudessa tavaramerkkijumpassa.

***

1. Olen Annele Saikkonen, neljännen vuoden suomen kielen opiskelija, 23 vuotta.
2. Harrastukseni ei varsinaisesti ole aivan uusi, mutta minulla on ollut siitä seitsemän vuotta taukoa. Aloitin tänä syksynä Turun naisvoimistelijoissa (TNV) tanssimisen Enerchics-tanssiryhmässä, jossa harjoitellaan muun muassa kehonhallintaa, piruetteja ja hyppyjä sekä tietysti harjoitellaan tanssikoreografioita. Puolitoistatuntisia treenejä pidetään kolmesti viikossa.
3. Nuorempana tanssin useamman vuoden entisessä seurassani, Keuruun naisvoimistelijoissa, mutta harrastus jäi muutettuani muualle lukio-opintojen perässä. Kaipuu tanssimaan, esiintymään ja kilpailemaan on ollut päällä jatkuvasti sen jälkeen, mutta tänä syksynä elämäntilanne oli sellainen, että pystyin ja rohkaistuin viimein tekemään paluun tanssin pariin. Tanssi on mielestäni yksi parhaimmista keinoista liikkua ja ilmaista itseään.
4. Harjoittelu ja tanssiminen itsessään ei tuonut juuri yllätyksiä, mitä nyt piruetit eivät suju senkään vertaa kuin joskus ennen. Uuden ryhmän ja valmentajan rytmiin ja tapoihin sopeutuminen ottaa tietysti oman aikansa.
5. Yleisesti ottaen tanssiminen sopii kenelle tahansa, jolla on edes inasen rytmitajua kehossaan. TNV:n Enerchics-ryhmään vaaditaan jonkin verran aikaisempaa tanssikokemusta, mutta kyllä pienessä ruosteessakin pääsee vauhtiin.
6. TNV:n valmennusmaksut ovat suhteellisen tyyriitä opiskelijoille: ensi vuodesta lähtien maksan harrastuksestani 360 euroa vuodessa. Sen lisäksi rahaa kuluu hieman esimerkiksi kilpailulisenssiin ja esiintymisvaatteisiin. Tanssitunneista osataan kiskoa taskut tyhjiksi kyllä muuallakin, joten ei ole erityisen halpaa tanssia tositarkoituksella. Rakkaus lajiin ei kuitenkaan kysy rahaa.
7. Haluaisin päästä kokeilemaan aikuisbalettia, sillä moni tanssiliike perustuu balettiin. Baletin peruskuvioiden osaaminen auttaa suuresti muidenkin tanssilajien hallitsemisessa.

***

1. Heli Jaakkola, 3. vuosi.
2. Aloin syksyllä käydä yliopistoliikunnan ohjatuissa liikuntaryhmissä.
3. Halusin hylätä sohvaperuna-elämäntyylini ja aloittaa säännöllisen liikunnan. Yliopistoliikunnan valitsin sen edullisuuden, monipuolisuuden ja hyvän sijainnin vuoksi.
4. Olen yleensä suhtautunut  ohjattuihin jumppiin melko ennakkoluuloisesti, mutta kiinnostus terveellisempää elämäntapaa kohtaan pakotti minut kohtaamaan ennakkoluuloni – ja hyvä niin. Olen yllättynyt siitä, miten hauskaa radiohittien tahtiin hyppiminen hienhajuisessa liikuntasalissa voi olla, varsinkin, jos lakkaa ottamasta itsensä liian vakavasti. Jumpassa ähiseminen antaa myös kaivatun nollauksen aivoille stressaavan koulutyön lomaan.
5. Yliopistoliikunnasta uskoisin useimpien ihmisten löytävän itselleen mieleistä ja kuntotasonsa mukaista liikuntaa, ja kaikkea kannattaa ainakin kokeilla, vaikkei ryhmäliikunta ajatuksena ihan omalta tuntuisikaan. Aiempaa kuntoilutaustaa ei vaadita.
6. Yliopiston liikuntamaksu on vuodelta 56 euroa, ja sillä voi hyödyntää ohjattuja jumppia ja kuntosalia niin paljon kuin sielu sietää. Erityistä välineistöä ei normaalin sisäliikunta-asun lisäksi tarvita, hyvinkin edullista siis!
7. Yliopiston kuntosalille en ole vielä uskaltautunut, ehkä voisin kokeilla sitä seuraavaksi.

haastattelu ja kuvat: Viivi Laiho

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8