Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Sitsit – akateeminen pöytäjuhla

 

Kyseessä on yliopistomaailman rattoisa ja rempseä pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan, lauletaan ja tutustutaan. Sitsien tempo on aina vauhdikas, koska jatkuvasti tapahtuu jotain viihdyttävää. Saat hyvät naurut, aivan varmasti ja useasti. Erityisesti teemasitseillä otetaan kaikki irti pukeutumisesta, kattauksesta ja ohjelmasta.

Ilmoittautuminen – Vaikka perjantaiaamun äänne- ja muotorakenneluento kuumottelee, torstain sitseille on päästävä. Lähetä sähköposti-ilmosi heti, kun ilmoittatumisaika vain käynnistyy. Eli klo 00.01 viestin pitää olla jo perillä. Erityisesti fuksisitsien paikat hurahtavat loppuun aikamoisella pikakelauksen voimalla. Fuksit saavat ennakkoilmoittautumisen mahdollisuuden, mutta jahkailu on silti aivan turhaa. Sitsi-ilmossa kannattaa mainita aina vieruskaveritoive, jos sellainen vain on. Toisaalta on hauska antaa valta myös plaseeraajan mielikuvitukselle. Sitä voi tutustua vaikka kuinka mukaviin tyyppeihin, kun ei itse päätä istumapaikkaansa.

Pukeutuminen – Jos teemaa ei ole, miehet pukeutuvat pukuun tai puvun uupuessa muuten siististi. Naiset pukeutuvat siistiin (cocktail-)mekkoon. Mahdollinen sitsiteema antaa toki heti uusia ja erilaisia vapauksia. Kanta on sitsannut esimerkiksi Amerikka-teemalla ja toogissa.

Aluksi – Kun sitsisali avautuu, etsi nimesi istumapaikkakartasta tai katetun pöydän nimilappujen avulla. Esittäydy heti alussa vierustovereillesi, jos et tunne heitä entuudestaan. Älä istuudu pöytään, ennen kuin kaikki ovat löytäneet paikkansa.

Pääpöydän emäntä, isäntä ja laulunjohtaja pitivät jöötä Mexico-sitseillä. (kuva: Riikka Sandberg)

Pääpöytä – Pääpöydässä istuvat illan isäntä, emäntä ja laulunjohtaja. Kun he puhuvat, sinä et puhu. Pääpöydän heput toivottavat tervetulleeksi, kertovat sitsien säännöt ja ilmoittavat esimerkiksi laulettavien laulujen sivunumerot ja tauot. He siis juontavat koko helahoidon. Jos sinulla on asiaa, nosta kohteliaasti kätesi.

Ruoka – Alkuruoka, pääruoka ja jälkkäri eivät ehkä ole ihan samalla tasolla kuin serkkusi Linda-Kukka-Maarian eksklusiivisissa häissä, mutta sepä ei sitsausta haittaa. Jos onnistut syömään ruokasi lämpimänä, sitsilauluja on laulettu liian vähän. Tarjoilijat hoitavat, että ruoat ilmestyvät eteesi.

Juoma – Kun sitsit alkavat, edessäsi on snapsi ja valitsemasi ruokajuoma. Snapseja tulee tämän jälkeen vielä yleensä toinen. Lisää juomaa saat huutamalla haluamasi juoman nimen, esim. ”OLUT!”. Tarjoilija tuo sinulle oluen ostamaasi lipuketta vastaan ilman, että sinun tarvitsee liikahtakaan.
P.S. Älä aloittele ennen sitsejä. Ei, sinun ei tarvitse. Muista juoda myös vettä sitsauksen lomassa. Kyllä, sinun tarvitsee.

Skoolaus – Jokaisen juomalaulun jälkeen nostetaan maljaa. Vasta sitten saa siemaista. Pöydän istumajärjestys noudattaa yleensä kaavaa poika-tyttö-poika-tyttö, mutta Kannan naisvaltaisessa rivistössä tämä ei aina toteudu. Ihannetilanteessa tyttö nostaa maljaa ensin vasemmalla puolella istuvan kanssa, sitten oikealla puolella istuvan kanssa ja sitten edessä istuvan kanssa. Poika hoitaa homman ensin oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi eteen. Lasit eivät kosketa toisiaan, mutta katseet kyllä. On epäkohteliasta olla katsomatta silmiin skoolauksen aikana. Tyhjällä lasilla ei saa skoolata.

Laulut – Vaikka lauluäänesi muistuttaisi Idols-kisakarsinnoista pudonneen luopion raakuntaa, anna palaa! Kun koko kellarisali laulaa hauskoja veisuja laulukirjasta, kenenkään äänellä ei ole väliä. Juomalaulujen sanat kajautetaan ilmoille laulukirjan avulla, ja sen voit ostaa omaksi tai vuokrata panttia vastaan pelkästään sitsien ajaksi. Seuraa rohkeasti vanhempien opiskelijoiden mallia, jos joissakin lauluissa on helppoa koreografiaa tai yllättäviä huutoja oheistoimintana. Omien lisäsäkeistöjen esittäminen on erittäin oo ja koo. Laulutoiveitakin saa esittää, mutta vain pääpöytää puhuttelemalla.

Laulu raikaa! (kuva: Riikka Sandberg)

Kaksi tärkeintä huutoa – Jos joku huutaa kesken laulun “snapspaus”, silloin otetaan konkreettisesti kesken kaiken snapsipaussi, siiderihörppy tai vaikka kaljahuikka. Tällöin ei skoolata ollenkaan. Jos joku huutaa säkeistön jälkeen “tempo”, lauluun lisätään tempoa. Yllättäviäkin huutoja voi kuulua, esim. “Nylon beat” tai “kuiskaus”, jolloin lauluääntä mukautetaan käskyn mukaiseksi.

Rangaistukset – Jos sitsien sääntöjä rikotaan, pääpöytä keksii rangaistuksen. Rangaistukset eivät liity mitenkään kidutukseen, nöyryytykseen tai sakkoihin. Näet sitten. Muista että sitseillä on aina yllätyksiä, mikään ei välttämättä menekään kuten luulisi.

Tauot ja muut ajat – Taukoja on kaksi, ja niiden aikana tyhjennetään rakkoa, tupakka-askia ja lompakkoa. Kuuntele pääpöydän ohjeistusta. Sitsit kestävät yhden illan ajan, älä myöhästy aloitusajasta! Sitsien jälkeen siirrytään yleensä jatkoille yhdessä johonkin kapakkaan tai tanssilattialle.

Kannan bravuurit – Kannan oma kappale on Hyvää humppaa Suomesta, ja se esitetään yleensä sitsien loppupuolella. Jos sitsaamassa on muidenkin ainejärjestöjen komistuksia ja kaunottaria, saavat hekin esittää oman tunnuslaulunsa. Kantalaiset rakastavat myös Kaija Koon Tinakenkätyttöä, eikä silloin tarvitse pysyä tuolissaan. Joskus Kannan sitsejä varten on myös sanoitettu uusia biisejä. Sitsit sisältävät kuitenkin kymmeniä vakiokappaleita, joista yksi on esimerkiksi rantaruotsalaisia rapujuhlia henkivä ikivihreä Helan går. Se on aina sitsien ensimmäinen kappale.

 

Riikka Sandberg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8