Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Sähkö tappaa tentaattorin?

Tenttiakvaario on Turun yliopiston ja Åbo akademin organisoima sähköisen tenttimisen järjestelmä. Kuvio on yksinkertainen: ilmoittaudut tenttiin, varaat ajan, haet avaimen ja ilmaannut paikalle. Tietokone arpoo kattavasta ja vertailukelpoisia kysymyksiä sisältävästä patterista kysymykset ja ei kun pisteitä kartuttamaan. Kuulostaa näppärältä ja toimivalta ja luultavasti onkin. Minä, ja suurella todennäköisyydellä myöskään sinä et tiedä siitä mitään, koska akvaariossa on niin vähän tenttejä. Turun yliopistolla on avoin yliopisto mukaan lukien järjestelmässä 21 tenttiä ja suomen kielen oppiaineellakin vain yksi.

Kuten kaikki innovaatiot, tenttiakvaariollakin menee aikansa juurtua yhteisöön, mutta järjestelmä on pilotoitu ja otettu käyttöön 2010 eli jo puolitoista vuotta sitten. Ei tähän näin kauaa pitänyt mennä. Tietenkin tentaattoreilta ottaa aikansa suunnitella ja valmistaa se useiden kymmenien tenttikysymysten varasto, josta kulloisenkin tentin kysymykset arvotaan, mutta eipä heidänkään tarvitsisi joka laitos- tai tiedekuntatenttiin suunnitella taas uutta tenttiä. Tiedän toki että monesti kuoresta paljastunut tentti on nähnyt jo useammankin sukupolven opiskelijoita, mutta akvaariotentissä tentaattorin ei kysymysten laatimisen jälkeen tarvitse huolehtia kuin arvostelusta.

Kannan uutena koulutuspoliittisena vastaavana aion (enemmän tai vähemmän) vahvasti lobata tenttiakvaariota henkilökunnalle, mutta myös sinä voit auttaa. Kerro sähköisen tenttimisen tarpeistasi kurssisi vastuuopettajalle niin ainakin saadaan palaute perille. Jos et uskalla puhua henkilökunnalle, voit lähettää myös allekirjoittaneelle sähköpostia, jotta en puhu aivan läpiä päähäni kun perustelen sitten vaatimuksiani opiskelijoiden tahdolla.

Tästä pääsemmekin kirjoituksen toiseen aiheeseen, eli yleiseen palautteen keruuseen oppiaineessamme. Varsinainen fennistikopoilun klassikko. Viime kevään palautekeskusteluun oli saatu kerättyä viljavat viisi palautetta. Viisi, hyvä lukija. Jotta näin ei olisi tänä vuonna (totta puhuen en tiedä vielä koska koko palautekeskustelu järjestetään tai että onko se yleensä vuosittainen liike) anna sitä palautetta. Jotkin opettajat harrastavat palautteen keruuta itsenäisesti omilla kursseillaan, mutta valitettavan monet eivät. Jos suora kontakti opettajaan tuntuu taas ylitsepääsemättömän hankalalta, käy täyttämässä sähköinen palautelomake Kannan nettisivuilla niin niin me toimitamme sen eneenpäin.

Tämä kannattaa, sillä oppiaineemme on sangen kuuliainen opiskelijoidenkin äänelle. Hyvä, joskin varmasti jo tuttu esimerkki on eräänkin Häkkisen kirjatenttikurssin rinnalle saatu mahdollisuus suorittaa kyseinen kurssi luennoilla istumalla. Minusta tämä on äärimmäisen rohkaisevaa ja motivoivaa.

Kantalaiset, muistakaa antaa palautetta.

Palautelomake: http://tinyurl.com/6w6k6mx

Tenttiakvaario: http://tinyurl.com/7he8446

Leo Valjanen, Kannan koulutuspoliittinen vastaava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8