Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Firman pikkujoulut

Mikä minua vitutti tänään?

”Pikkujoulun vietto poikkeaa varsinaisesta joulunvietosta usein vapaamuotoisuudellaan ja varsinaista joulua vähäisemmällä hartaudellaan. Suomalaiseen pikkujouluun yhdistetään muun muassa usein runsas alkoholinkäyttö.”

Oikeastaan voisin lopettaa pikkujoulujen urpoutta käsittelevän tekstini tähän Wikipedian tarjoamaan enough said -tyyppiseen nippelitietoon: jos jopa tietosanakirjaksi itsensä luokitteleva instituutio pitää relevanttina tuoda ilmi meikäläisten yltiöpäisen kännäämisen, ei kyseessä voi olla kuin susipaska ilmiö. Mutta koska minulle on suotu kahden ja puolen tuhannen merkin verran nillitystilaa, pohditaan nyt kuitenkin vähän, että mikä kaikki tässä suomalaisessa pikkujoulutouhussa on mennyt jo suunnitteluvaiheessa päin honkia.

Vannoutuneinkaan kotihiiri ei voi vuoden viimeisinä kuukausina välttyä pikkujoulujurpoilulta, sillä näitä yhteishengen lujittamisen verukkeella järjestettäviä kissanristiäisiä on jokaisella työpaikalla, opiskelijajärjestöllä ja pitsinnypläysringillä. Luokattomat mukatiedostavat lehdet ovat täynnä juttuja, jotka opastavat, miten kannattaa juoda joka toinen lasi vettä ja miten olet hauska mutta et naurettava pelle. Superluokattomat ja rehellisesti tiedostamattomat lehdet ovat täynnä juttuja, jotka opastavat, miten pukeudut juuri sopivan seksikkäästi ja miten kannattaa lähteä iskemään johtoporrasta. Joka hiton nettisivulla on linkki jonkin sortin pikkujouluoppaaseen. ”Näin voit pukeutua roiskeläppään näyttämättä prostituoidulta – katso kuvat!”

Pahintahan koko hommassa on se, että pikkujoulukausi sumentaa koulutetummankin väestön arvostelukyvyn täysin ja ko. juhliin suhtaudutaan ihan oikeasti vakavasti otettavana juttuna. Rahaa ja aikaa käytetään pikkujoulujen suunnitteluun, vaikka lopputulos on aina se sama häpeäkierre, joka yleisestä idioottimaisuudesta tuppaa syntymään. Oli illan teemana mikä nolla-aihe tahansa, johtavat kaikki tiet poikkeuksetta ojasta allikkoon. Tai miksei Roomaankin, mutta yleensä näissä tapauksissa Roomasta herääminenkin vituttaa jollain tasolla.

Pikkujouluhäpeän välttämiseen on kuitenkin olemassa yksi toimiva ratkaisu. Pikkujoulukulttuurin hävittäminen maapallolta. Ja kun asiaa tarkemmin miettii, meillähän on jo näihin itsensänolaamishommiin sopiva kansanjuhla.

”Pikkujoulut on kristillisistä juhlista jaloin. Juhlaa vietetään keskeisiltä osin kuten vappua, joten oleellista on pukeutua punaisiin, vetää päähän hassu lakki ja huudella Hakaniemen torilla iskulauseita.” Joo’o. Luin Hikipediasta.

Teksti HANNELE RANTAMA
Kuvat FLICKR / Paparutzi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8