Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Vanhoilta fukseilta uusille

Tässä uusille fukseille kaksi tervehdystä, joista ensimmäisen on kirjoittanut tuutori-Riku ja toisen Kannan tiedottaja Wilma.

//

Kun aloitin opintoni viime syksynä, minulla ei ollut kovinkaan kirkasta käsitystä siitä millaiseen opiskelupaikkaan olin päätynyt. Kielistä ja kielitieteestä kiinnostuneena olin laittanut keväällä hakukohteekseni suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen, ja sinne onnekseni myös pääsin. Ensimmäinen opiskeluvuoteni on nyt takanapäin, ja toinen alkaa muutaman viikon kuluttua. Kun fuksivuoden tapahtumat ovat vielä tuoreena muistissa, lienee sopiva aika pohtia, millainen vuosi tuli suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen parissa vietettyä.

Fuksivuosi alkoi noin puolentoista viikon pituisella orientaatiojaksolla, jonka aikana tuli tutustuttua oman vuosikurssin opiskelijoihin ja tuutoreihin sekä yliopistoon. Turku kaupunkina tuli myös orientaation aikana tutummaksi, mikä oli itselleni erityisen hyödyllistä, sillä olin käynyt Turussa elämäni aikana vain kerran aikaisemmin.

Orientaatiopäivien aikana selvisi, että oppiaine jakautuu kahtia suomen kielen linjaan ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen linjaan, joista opiskelija valitsee toisen. Itse tulin Turkuun opiskelemaan nimenomaan suomalais-ugrilainen kielentutkimus mielessäni. Yllätyksekseni sain kuitenkin kuulla olevani vähemmistössä, sillä valtaosa oppiaineeseen tulevista opiskelijoista valitsee linjakseen suomen kielen.

Suomalais-ugrilaisella kielentutkimuksella on pienehköstä koostaan huolimatta Turussa oma ainejärjestönsä Sugri ry, joka tekee laajasti yhteistyötä sisarjärjestönsä, suomen kielen Kanta ry:n kanssa. Ei ole lainkaan epätavallista olla kummankin ainejärjestön jäsen, kuten esimerkiksi allekirjoittanut on. Varsinkin ensimmäinen vuosi kuluu opintojenkin puolesta pitkälti kimpassa suomen kielen opiskelijoiden kanssa, sillä perusopinnot ovat molemmille yhteiset.

Perusopintojen lisäksi ensimmäisenä vuonna voi aloitella jo sivuaineopintoja, ja sukukieliäkin on mahdollista opiskella, mikäli intoa riittää. Itse aloitin viime syksynä viron kielen opinnot, joita voin suositella niin suomen kieleen kuin suomalais-ugrilaiseen kielentutkimukseen suuntautuneelle. Uskon läheisen sukukielen opiskelun antavan uudenlaista perspektiiviä myös suomen kielen opiskeluun ja opettamiseen.

Kaukaisempaa sukukieltä, mordvalaisiin kieliin kuuluvaa ersää opiskelin myös kahden kurssin verran. Ersämordvan opiskelu tuntui fuksina haastavalta, jopa kuormittavalta, mutta missään vaiheessa en tuntenut jääneeni haasteiden kanssa yksin. Sugrin järjestämissä opintopiireissä teimme yhdessä kotitehtäviä ja selvitimme ersän saloja. Koin opintopiirien olleen itselleni olennaisessa osassa kurssien läpi klaaraamisessa, ja toivon että niitä päästään järjestämään edelleen kielikurssien yhteydessä.

Kaiken opiskelun lisäksi fuksivuoteen mahtui paljon rennompaakin tekemistä, joista mieleenpainuvimpana mainittakoon suomalais-ugrilaisten kielten opiskelijoiden vuotuinen konferenssi Ifusco, joka järjestettiin tänä keväänä Prahassa. Opiskelemani alan kansainvälinen henki vyöryi kertaheitolla tajuntaani kuunnellessani esitelmiä ja laulaessani lauluja lukuisilla eri kielillä. Parhaillaan kirjoitan tätä tekstiä Tartossa, jonne päädyin kahden viikon kesäkurssille viron kielen opintojeni myötä.

En olisi vuosi sitten osannut kuvitella kuinka kokemusrikas ensimmäinen opiskeluvuoteni tulisi olemaan. Oppiaineessamme vallitseva vastanottavainen ja lämmin ilmapiiri on kannustanut minuakin tarttumaan tilaisuuksin ja hakemaan esimerkiksi juuri tänne Tarttoon kielikurssille. Toivon, että voimme sugrilaisina ja kantalaisina olla rohkaisemassa teitä tämän vuoden fukseja osallistumaan kaikkeen kivaan ja jännittävään!

//

Tervetuloa joukkoon uusi fuksi! Täällä kirjoittelee Wilma, viimeisin Vuoden fuksi –tittelin kantaja sekä tämän vuoden Kannan tiedottaja. Ajattelin seuraavaksi käydä vähän läpi omaa fuksivuottani ja kertoa muutamia (hyödyllisiä?) vinkkejä.

Orientaatioviikkoon kannattaa suhtautua avoimin mielin. Se on hyvää aikaa tutustua muihin kanssaopiskelijoihin tuutorien organisoiman ohjelman tukemana. Tietysti muihin fukseihin ja ylipäätään opiskelijoihin yliopistossa pääsee tutustumaan muutenkin, joten jos vaikka sattuisi missaamaan orientaatioviikon, se ei ole maailmanloppu. Omia lempijuttujani orientaatioviikoilla oli kuitenkin juuri sellaiset yhteiset vapaamuotoisemmat kokoontumiset ja kierros keskustassa sekä kampuksella. Fuksipassi on myös todella hauska, mutta sen suorittamisesta ei tarvitse ottaa mitään paineita. Sitä kuitenkin kannattaa suorittaa niin paljon kuin vain pystyy ja jaksaa!

Varsinaisten luentojen alkaessa on hyvä pitää mielessä se, että vapaa-aika on myös tärkeä vastapaino opiskelulle. Tietenkin tenttiviikkojen aikana voi tuntua siltä, että elämä on pelkkää opiskelua, mutta kurssien aikana opiskelemalla ja kertaamalla asioita pärjää jo pitkälle. Opiskelijatapahtumat, kuten Kannan ja Sugrin tapahtumat, ovatkin siis erittäin suositeltavia! Itsekin hurahdin hallitushommiin fuksipassin suorittamisen ja tapahtumissa käymisen kautta. Lisäksi täytyy mainita suomen kielen opiskelijoiden valtakunnallinen järjestö Osma ry. Syksyn Osma järjestetään tällä kertaa Tampereella ja voin vain sanoa, että aina voi vähän osmata! (Osmassa siis kokoontuu eri kaupunkien suomen kielen opiskelijat viettämään aikaa yhdessä ja kilpailemaan Osma-pokaalista.)

Puolet fuksivuodestani vietinkin sitten hallitushommissa. Hain tiedottajaksi, ja tiedottajaksi pääsin. Hallituksen parissa on ollut mukava tutustua paremmin ylempien vuosikurssien opiskelijoihin. Tiedottamisen kautta on saanut myös hyvää harjoitusta aikatauluttamiseen, pientä kivaa luovaa tekemistä ja kokemusta tapahtumien järjestämisestä. Voin siis vain suositella tätä kaikille!

Itse opiskelusta ehkä vielä vähän, että itse en ole opiskelemassa opettajaksi, joten en opiskele kirjallisuutta. Sivuaineita on kyllä niin paljon valittavaksi, että ei pitäisi olla ongelma opiskella juuri sitä mitä haluaa. Valinnanvaikeus on taas sitten aivan toinen juttu…

Toivotan siis oikein hyvää ja antoisaa fuksivuotta kaikille! Kannattaa nauttia ja ottaa opiskelijaelämästä kaikki irti! Saa myös tulla vetämään hihasta, jos on jotakin kysyttävää tai haluaa neuvoja viisaalta toisen vuoden opiskelijalta!

Riku Pihkakoski
Wilma Laitiainen
Kirjoittajat ovat molemmat viime vuoden fukseja, joista Riku jatkaa suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen linjalle ja Wilma suomen kielen linjalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8