Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden lehti

merkki_osma
Täydellisen Osman resepti

Syksyn 2019 Osma järjestettiin Turussa tosi-tv-teemalla. Koska Osman nimeksi valikoitui Osma-perunat, tuntui vähintäänkin oikealta kirjoittaa Osman tekemisestä reseptin muodossa. Usein tavallinen osmaaja näkee vain lopputuloksen, valmiin leipomuksen. Nyt lukijat pääsevät kurkistamaan kulissien taakse. Artikkelikuvana toimivan upena Osma-perunoiden logon on suunnitellut Reetta Kokkonen. 

noin 200 annosta / valmistusaikaa useampi viikko, josta aktiivista noin viikonloppu.

Tarvitset:

  • – 5 + 2 + 1 järjestöä. Rastikierroksella Kopula, Sane, Siula, Suma ja Täky. Rasteja pitämässä Kanta ja Sugri. Sitseillä tarjoilemassa Digitin edustajat.
  • – Luennoitsijat perjantaille
  • – Useamman alumnin perjantain illanviettoon
  • – Suuren määrän aktiiveja
  • – Paljon tulostuskrediittejä sitsilärpäkkeeseen

Alkuvalmistelut:

Tarkista, että hallussasi on kaikki ainekset. Hanki tarvittaessa uusia vaikkapa vale-alumneja värväämällä. Laita Osmasuunnitelmat muhimaan useampaa kuukautta ennen tarjoilua. Kerää joukko aktiiveja. Siivilöi suunnitelmien päälle teema makua antamaan. Anna tekeytyä välillä hämmentäen esimerkiksi kokoustamalla. Varaile tiloja koko viikonlopun tarpeiksi. Varmistele luennoitsijat ja alumnit. Osta ruokaa ja juomaa sitseille ja perjantain illanviettoon. Suunnittele, mitä tilaat hesestä sunnuntaibrunssilla. Suunnittele haalarimerkki ja tilaa se. Istuudu odottamaan Osmataikinan kohoamista.

Vinkki: Kerää kokoon riittävästi ihmisiä, sillä Osmaa valmistaessa joitain asioita on pystyttävä tekemään samaan aikaan useammassa paikassa, kuten yllä olevasta huomaa. Älä lähde tekemään Osmaa yksin.

Näillä ohjeilla Osma-taikina saadaan valmistettua ja kohotettua. Katso seuraavaksi ohjeista, mitä yksittäinen ihminen saattaa Osman aikana tehdä onnistuneen leipomuksen takaamiseksi.

Valmistusohjeet:

Torstaina:

  1. Kun taikina on kohonnut ja viikonloppu käsillä, synnytä Osmajännä. Valmistele rastikierroksesi OsmaChef -boolintekorastia torstaina pullottamalla 31 erilaista litkua, esimerkiksi teetä, hunajavettä, omenatotia ja kraanavettä. Viimeistele myös lauantain sitseille järjestöjen esittelyt.

Perjantaina:

  1. Aloita päiväsi tulostamalla laululärpäkkeitä sitsejä varten.
  2. Hae Q-talon avain toimistolta ja vie aiemmin ostetut tarjottavat Kirkkotielle perjantain illanviettoa varten.
  3. Päivystä luentosalin edessä perjantaina ja ohjaa osmakansaa sisään. Kuuntele innostuneena luennoitsijoita Kaisa Häkkistä ja Nobufumi Inabaa.
  4. Etsi luentojen päätteeksi majoitettavasi ja johdata heidät kotiisi.
  5. Toimi oppaana majoitettaville ja suuntaa Kirkkotielle. Ota mukaan myös pallopelien kuningas, beer pong.
  6. Rohkaistu juttelemaan paikalle saapuneille alumneille (ja vale-alumnille).
  7. Keräile tölkkejä ja pulloja pitkin iltaa säkkiin.
  8. Livistä aikaisin kotiin keräämään voimia rastikierrosta varten. Huuhtele beer pong -kupit ja jätä kuivumaan tiskipöydälle.

Lauantaina:

  1. Odota, että majoitettavat lähtevät lounaalle ja raahaa sitten liian monta litraa pulloja Kuoppatorille. Valmistele rastikierros.
  2. Pukeudu rastin OsmaChef-teeman mukaisesti essuun ja ota kukin rastikierrosta suorittava järjestö vastaan innolla.
  3. Rastikierroksen päätyttyä arvioi rastin toisen pitäjän Pinja Vuorisen kanssa suoritukset ja aseta joukkueet paremmuusjärjestykseen. Kiikuta pullot takaisin kotiisi.
  4. Suuntaa T-talolle sitsejä valmistelemaan. Yritä auttaa keittiöhenkilökuntaa ja saa aikaan enemmän tuhoa kuin helpotusta. Kaada esimerkiksi vegaanisen jälkiruuan kaikki ainekset kerralla kippoon, vaikka aluksi olisi pitänyt vatkata vaahto.
  5. Sitsaa ja auta(=häiritse) tarjoilijoita tauoilla. Etsi epätoivoisesti kolmea jäljelle jäänyttä vegaaniannoksen saajaa ja pyydä apua vääpeli Jenni Kitinpramilta, joka korjaa virheesi kädenkäänteessä.
  6. Juokse Kannan ryhmäkuvaan sitsien päätyttyä.
  7. Siivoa T-talolla. Kanna sitten erinäisiä asioita, kuten pallomeri, Q-talolle.
  8. Kokoa pallomeri apujoukkojen voimin ja pulahda virkistävälle uinnille. Seuraa aallokosta Osmakansan juhlintaa.

Jo sunnuntain puolella:

  1. Siivoa myöhälle yöhön (+ metsästä pallomeren palloja) ja jää sulkemaan Q-talon ovia yhdessä avaimesta vastaavan Elsa Suménin kanssa.
  2. Palaa takaisin rikospaikalle muutamaa tuntia myöhemmin siivoamaan lisää.
  3. Palauta pullot Reetta Kokkosen kanssa ja järkyty miehestä, joka ”lainaa” teiltä tölkkejä itselleen.
  4. Kanna pallomeri, iltanuotiosoihdut ja muita aineksia osmavastaava Saana Eränummen kotiin.
  5. Kulje kotia kohti ja piipahda matkalla Puutorin Hesburgerilla tervehtimässä sunnuntaibrunssilaisia.
  6. Avaa asuntosi ovi ja asettaudu makaamaan sohvalle. Yritä ymmärtää, että Osma on nyt ohi.
  7. Ota riittävästi aikaa palautumiseen ja tarkastele leipomuksen onnistumista. Älä jää suremaan pieniä kosmeettisia virheitä, sillä maku on kaikista tärkein.
  8. Ala jo uteliaana miettiä, millainen seuraavasta Osmasta leivotaan.

Tarjoiluehdotus:

Tarjoile nälkäiselle fennistijoukolle Turussa 22.–24.11.2019. Voit muokata reseptiä ruokailijoiden tarpeiden (esim. Turku-allergian) mukaan. Nauti ruokajuomana vaikkapa vessasta löydettyä jallua tai rastikierrokselta ylijäänyttä omenatotia.

Vinkki 2:

Muista, että tämäkin ohje on vain yhden ihmisen Osma-näkökulma. Kaikkia leipomiseen tarvittuja apukäsiä ei ole mainittu, mutta jokainen mauste on olennainen! Osma ei olisi samanlainen ilman Osma-toimikuntaa ja muita korvaamattomia apureita, joten raikuvat aplodit myös niille, joita ei tässä jutussa mainittu.

Mira Orko
Kirjoittaja ei seurannut reseptiä, joten Osman 2019 sitsien vegaaninen jälkiruoka oli litkua, ei vaahtoa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Toimitus

Toimitus:
kieleke[at]lists.utu.fi

Kielekkeen toimitus:

Päätoimittajat:
Julia Heino, jusuhe[at]utu.fi
Mikko Kiippa, mitkii[at]utu.fi
Noora Vesterinen, nomave[at]utu.fi

Toimittajat:
Saana Luoma, samalu[at]utu.fi
Mira Orko, msorko[at]utu.fi
Lyyra Virtanen, maanev[at]utu.fi