Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Pikkuista joulua, suurta juhlaa

Raikas talvisää ei ollut tulvillaan lunta, mutta siitä huolimatta kantalaiset ja sugrit ottivat liinakkonsa tallista ja suuntasivat kohti TYYn Q-taloa. Oli vuoden viimeisen yhteisen tapahtuman aika, pikkujoulujen.

Reitti juhlapaikkaan oli useille vieraille jo entuudestaan tuttu, olihan pikkujouluja ennenkin vietetty juuri samaisessa tilassa yliopiston lähettyvillä. Fuksit olivat saapuneet paikalle jo hyvissä ajoin järjestelemään ja koristelemaan juhlatilan joulua henkivään ilmeeseensä. Keittiön puolella hallituslaiset naksauttivat sormensa, väänsivät uunin päälle ja valmistautuivat taistoon – jouluruokien valmistus alkoi.

Juhlatilan koristeluun oli käytetty aikaa ja luovuutta. Kuva: Julia Heino.

Juhlatilan koristeluun oli käytetty aikaa ja luovuutta. Kuva: Julia Heino.

Paikalle valui vieraita tasaisen epätasaisena virtana, ja naulakot täyttyivät sumusateen kuorruttamista päällysvaatteista. Tuttuja ja tuntemattomia tervehdittiin pitkästä ja vähemmän pitkästä aikaa. Perinteisen tummanpuhuvan juhlavaatetuksen joukossa näkyi myös mukavasti väriä, kimalletta sekä erilaisia teemaan sopivia asusteita. Nuorin kantalainenkin, Jorma-flamingo, edusti juhla-asussa ja nautti ensimmäisistä pikkujouluistaan.

Jo eteistilassa vieraat saivat ihastella juhlien koristeluja. Erityisesti valokuvaukseen sopiva juhlakangas herätti kysymyksen, olivatko fuksit ehtineet ennen juhlia nukkua silmäystäkään. Juhlasalin puolella vastaus vahvistui, sillä tilan koristelu oli viimeistä piirtoaan myöten harkittu. Esiintymislavan kuusi oli saanut ansaitsemansa juhlahunnun ylleen, ja joulun olemus näytti laskeutuneen Q-talon sisuksiin erilaisten seinä- ja pöytäkoristeiden sekä tunnelmaa tuovan valaistuksen kautta.

Kaikkia ei edes tuuri suosinut tietovisassa. Kuva: Julia Heino.

Kaikkia ei edes tuuri suosinut tietovisassa. Kuva: Julia Heino.

Ilta kului rennon kanssakäymisen merkeissä, kun kuulumisia vaihdeltiin joululaulujen soidessa rauhassa taustalla. Iloisen puheensorinan joukosta oli tavoitettavissa myös huojennusta, kun kanssaopiskelijoilta sai henkistä tukea vuoden viimeisten kurssitehtävien rutistuksiin. Stressitason tunsi laskevan ja seesteisyyden ilmaantuvan tilalle.

Pikkujoulujen viihdepuolesta huolehdittiin yhteislauluin, joiden sanat tarjottiin laulajille sähköisin keinoin luontoa kuluttamatta. Tuttujen, riemukkaiden laulujen lisäksi tarjolla oli myös uudempaa tuotantoa, kun kitaran säestyksellä juhlijat kajauttivat ilmoille Mistletoen. Kantalaisten ja sugrien pääkopan sisällöstä otettiin mittaa myös jouluisella tietovisalla. Monet ryhmät olivat varmoja voitostaan, mutta lopulta kiperiin kysymyksiin vastasivat loistavimmin Liitepartikkelit, joka sai ansaitsemansa suosionosoitukset muilta kisaajilta. Erityisen pikantin lisän iltaan toi joulutarina, jonka juhlijoille esitti Joonas Sillanpää. Puhutteleva tarina oli täynnä jännitystä, keplottelua sekä hurjia käänteitä, mutta sai kuulijoiden iloksi onnellisen lopun.

Juhlasali hiljeni kuulemaan Joonas Sillanpään sykähdyttävää joulutarinaa. Kuva: Julia Heino.

Juhlasali hiljeni kuulemaan Joonas Sillanpään sykähdyttävää joulutarinaa. Kuva: Julia Heino.

Kesken illanvieton oli juhlatilan takaosaan, aivan keittiön kupeeseen, ilmestynyt pitkän pöydän täydeltä jouluateria. Juhlijoita ohjeistettiin lipumaan pöytäjärjestyksessä kauniiseen jonoon, ja ruokailu alkoi. Santsaaminen oli sallittua, kunhan kaikki halukkaat olivat päässeet ensimmäiselle kierrokselle. Ruokaa riitti, joskin hallituslaisten kuultiinkin pohdiskelevan seuraavan vuoden lohitilauksen kasvattamista ja perunatilauksen pienentämistä.

Kun vatsat oli saatu täyteen maittavasta jouluateriasta, oli jälkiruoan aika. Juhlijoiden erinäiset illan mittaan ilmenevät tarpeet oli huomioitu juomapöydällä sekä piparipisteellä. Herkut upposivat kuin kuumille kiville, ja glögikin teki tehtävänsä. Osalla se vaati toki pienen tujauksen vahviketta. Perinteinen joulupuuron valmistus käynnistyi keittiön puolella, ja tällä kertaa puuronkeitossa huomioitiin myös erikoisruokavaliot. Ei aikaakaan, kun juhlijat pääsivät testaamaan keittiöväen maittavaa luomusta.

TYYn edustajiston puheenjohtajaksi valittu Nelli Mäkitalo jännitti lahjanjakoa.

TYYn edustajiston puheenjohtajaksi valittu Nelli Mäkitalo jännitti lahjanjakoa. Kuva: Mira Orko.

Salaisen pukin säkkiin lahjan sujauttaneet pääsivät kukin hakemaan pukkia sijaistaneen Jenni Kitinpramin hellästä huomasta yllätyksen, olivat he sitten olleet kilttejä tai tuhmia. Illan hämärtyessä entisestään oli aika palkita syksyn mittaan menestyneitä kantalaisia ja sugreja. Esimerkillisestä työstään saivat kiitokset muun muassa tuutorit, väistyvä Kannan hallitus sekä TYYn edustajat. Kannan Vuoden fuksin pystin pokkasi Verna Laine, jonka edesottamukset superfuksina saivat raikuvat aplodit yleisöltä.

Ansioituneet fuksit ympäröivät Vuoden fuksi -palkinnon kantajaa. Kuva: Minnamari Räsänen.

Vuoden fuksi -palkinnon kantaja sai arvoisensa kunnioituksen. Kuva: Minnamari Räsänen.

Pikkujoulut olivat jälleen kerran varsin onnistuneet. Kun ilta oli paketissa ja siivoustoimet käynnistyivät, alkoivat juhlijat kerätä tavaroitaan ja suunnata kohti eteistilaa ja ulkona odottavaa synkkyyttä. Valot sammutettiin, Q-talo jäi taakse, mutta juhlamieli säilyy toivottavasti aina ensi vuoden kemuihin asti!

Julia Heino
Kirjoittaja on Kielekkeen tonttutiimin Viime tingassa -lahjaosaston jäsen, joka tänä vuonna hankki poikkeuksellisesti lahjat ajoissa mutta palautti pikkujoulureportaasin myöhässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8