Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Alkukevään kopokuulumisia

Kevätlukukausi on alkanut oppiaineessamme rauhallisesti. Alkuvuoden ainoa merkittävä muutos lienee ollut ainejärjestöjen hallitusten vaihtuminen. Omat tunnelmani Kannan tuoreena kopona eli koulutuspoliittisena vastaavana ovat olleet jännityksen- ja innostuksensekaiset.

Vaikka vielä untuvikko olenkin, pääsin ensimmäistä kertaa kopoilun tuntumaan jo viime marraskuun lopulla. Osallistuin silloin viime vuoden kopon Petra Helmisen kanssa koponeuvostoon. Koponeuvosto on Turun yliopiston ylioppilaskunnan kopotoimijoiden tapaaminen. Tapaamiset koostuvat yleensä kuulumisten vaihtamisesta ja jostain etukäteen valitusta aiheesta keskustelemisesta. Keskusteluja käydään pienemmissä ryhmissä, ja lopuksi pohdinnat puretaan yhdessä. Marraskuun koponeuvostossa keskustelimme muiden ainejärjestöjen vastavalittujen kopojen kanssa perehdyttämisen tärkeydestä ja odotuksistamme tulevalle vuodelle. Koponeuvostoissa parasta on juuri ajatustenvaihto ja uusien näkökulmien saaminen. Ne tarjoavat myös hyvän tilaisuuden verkostoitua.

Tammikuun lopulla järjestetty TYYn eriytetty edunvalvontakoulutus tarjosi syvemmän tutustumisen koulutuspolitiikkaan ja edunvalvontaan. Koulutuksessa myös konkretisoituivat pestin sisältö ja siinä tarvittavat tiedot, esimerkiksi hyvät vaikuttamistavat ja yliopiston organisaatiorakenne.

Tammikuun viimeisenä päivänä oli kevään ensimmäinen oppiainepalaveri. Itseäni puolen tunnin kokous oppiaineen henkilökunnan kanssa jännitti, mutta yllätyin positiivisesti kokouksen lämpimästä ja rennosta ilmapiiristä. Palaverissa me opiskelijaedustajat esittäydyimme, minkä jälkeen käytiin läpi opiskelijoita ja oppiaineen henkilökuntaa koskevia asioita, kuten ensi lukuvuoden opetusohjelman valmistelua. Palaverissa välittyi vahvasti opiskelijoiden näkemysten arvostaminen. Meitä kuunnellaan, ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Helmikuun puolivälissä järjestettiin kevään ensimmäinen koponeuvosto. Kokouksen tärkein anti oli muihin uusiin kopoihin tutustuminen ja pestin alkuvaiheen tuntemusten jakaminen. Ryhmäkeskustelut ja TYYn materiaalit tarjosivat paljon uusia näkökulmia ja käytännön keinoja vaikuttamiseen. Kokous innostikin minut pohtimaan tarkemmin, millainen vaikuttaja haluaisin tulevana hallituskautena olla. Tavoitteeni on olla kopo, jolle voi tulla matalalla kynnyksellä antamaan palautetta, jolta voi kysyä apua helposti ja jota voi ylipäänsä lähestyä minkä tahansa mieltä painavan asian kanssa.

Nostan vielä tähän loppuun TYYn kopokuulumisista yliopiston johdon vaihtumisen uuden rehtorin Jukka Kolan myötä sekä tulevat vaalit. TYYn aloitteesta turkulaiset yliopistot ja ylioppilaskunnat laativat omat tavoitteensa Suomen ylioppilaskuntien liiton eduskuntavaalikampanjaan. On mielenkiintoisat nähdä, mitä yliopiston johdon vaihtuminen ja vaalit tuovat tullessaan.

Tsemppiä kaikille kevään opintoihin!

Elsa Sumén
Kirjoittaja on Kannan hallituksen koulutuspoliittinen vastaava ja ensimmäisen vuoden suomen kielen opiskelija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8