Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Pääkirjoitus

Joka syksy näihin aikoihin käyn itse tai kuulen jonkun käyvän keskustelua siitä, milloin on halloween. Suomessa halloweenin juhlinta ei ole vakiintunut yhteen tiettyyn päivämäärään, ja ihmisillä on eriäviä mielipiteitä siitä, koska sitä kuuluu juhlia. Juhlan nimi tulee pyhäinpäivänaatosta, joka on englanniksi All Hallows Eve. Yhdysvalloissa – halloweenin luvatussa maassa – pyhäinpäivää vietetään 1.11. eli pyhäinpäivän aatto on 31.10. Silloin onkin hyvä hetki juhlia, koska seuraava päivä on pyhä ja töistä vapaa. Aikaisemmin myös Suomessa pyhäinpäivää vietettiin marraskuun ensimmäisenä, mutta nykyään pyhäinpäivä on 31.10–6.11. väliin sijoittuvana lauantaina eli pyhäinpäivän ajankohta vaihtelee.

Tänä vuonna halloweenin ajankohta on siis erityisen ongelmallinen, koska 31.10 on maanantai ja pyhäinpäivä vasta 5.11. Tulisiko sitä siis juhlia etukäteen tulevana viikonloppuna, maanantaina 31.10. vai vasta pyhäinpäivänaattona 4.11.?  Pyhäinpäivänä muistellaan ja kunnioitetaan vainajia, jolloin sen aatto on looginen ajankohta viettää halloweenia. Kuitenkin lokakuun viimeinen viikonloppu on ollut Suomessa suosittu ajankohta juhlia halloweenia, joten juhlijoita löytyy varmasti tänäkin vuonna jo tulevana viikonloppuna. Oli miten oli, ankeassa ja pimeässä syksyssä juhlapäiviä on mielestäni aivan liian vähän, joten juhlikaamme halloweenia oikein pitkän kaavan mukaan sekä tulevana viikonloppuna että koko ensi viikon!

Tämänkertaisen Kielekkeen avulla pääset virittäytymään halloween-tunnelmaan, sillä teemana on ajankohtaan sopivasti kauhu. Lue, mistä löytyvät kampuksen pelottavimmat paikat sekä arvostelu Cthulhu-tarinoista kootusta teoksesta Kirotun kirjan vartija. Kauhunumerossa on mukana myös kauhutarina Naine ja maa, jonka voit lukea joko alkuperäisellä viron kielellä tai suomennettuna. Lue myös kirjoituskilpailun voittajan Matti Tapanin kauhutarina Loviatar. Kieleke haluaa kiittää aktiivista fuksia erinomaisesta tarinasta!

Jos kauhujutut alkavat liiaksi pelottaa, tarjolla on myös muuta luettavaa: esimerkiksi puistofilosofi Antti Sorrin haastattelu. Mukana on myös totuttuun tapaan Fenniks-palsta sekä henkilökunnan palsta. Näillä eväillä jaksamme varmasti joulukuuhun, jolloin on taas seuraavan Kielekkeen aika.

Irene Lindell

Kielekkeen päätoimittajat Mira, Atte ja Irene toivottavat kaikille oikein karmivaa halloweenia!

paakirjoitus-kuva

Kesän muistot alkavat jo harmaantua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8