Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kieleke-esittelyssä Kirotun kirjan vartija

Kirotun kirjan vartija: Suomalaisia Cthulhu-tarinoita
toimittanut Juri Nummelin (2016)
Jalava
useita kirjoittajia

Tänä vuonna ilmestynyt Jalavan kustantama antologiateos Kirotun kirjan vartija kuljettaa lukijansa suomalaisen Cthulhu-mytologian maailmaan. Jalava on julkaissut Cthulhu-kirjallisuuden isän H. P. Lovecraftin teoksia kiitettävällä tahdilla. Kirjailijan tyylille ominainen kosminen kauhu on muutenkin saanut kustantamolta jalansijaa. Hyvinä esimerkkeinä tästä voisi mainita Markku Sadelehdon toimittamat Lovecraftin lähteillä (2013) ja Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia (2015).

Kirotun kirjan vartija koostuu seitsemästätoista itsenäisestä novellista. Kirja ei toki ole ensimmäinen suomalaista Cthulhu-mytologiaa esittelevä teos, mutta toistaiseksi se on laajin. Kirjassa on muutama aiemmin julkaistu tarina, mutta suurimmaksi osaksi ne on kirjoitettu tätä antologiaa varten. Tarinoita ovat muutamia tekijöitä mainitakseni kirjoittaneet Johanna Sinisalo, Boris Hurtta, Shimo Suntila ja S. Albert Kivinen. Kirjoittajien henkilökohtainen kädenjälki tuo kertomuksiin mukavaa vaihtelua. Tämä toki ilmenee myös tason vaihteluna. Novellien tyyli on varsin uskollista esikuvilleen, mikä lajityyppiin kuuluukin. Suomalaiset puitteet tarjoavat silti aidosti raikkaan näkökulman muinaisiin iljetyksiin ja sanoinkuvaamattomiin kauhuihin Lovecraft-kirjallisuutta jo tuntevallekin.

Kuten lukija tulee ymmärtämään, hulluus voi koska tahansa ottaa vallan varomattomasta outouksien tutkijasta. Satakunnan helvetillisyys yllättää siellä ikänsä asuneenkin. Toisinaan liikuskellaan Ikaalisten tienoon syrjäkylillä, toisinaan peitellään suvun synkkiä salaisuuksia. Eräänkin tarinan ensilehdillä löysin itseni vakituiselta lenkkeilyreitiltäni Yo-kylässä! Porissa on jotain mätää myös näissä tarinoissa. Onpa hirvittäviin kertomuksiin sotkeutunut myös Mikael Agricola.

Kirotun kirjan vartija on kotimaisen kauhuvuoden merkkiteos. Eniten se tarjonnee Lovecraftinsa lukeneelle, vaikka novellit ovatkin lähtökohtaisesti kenen tahansa lähestyttävissä. Ne sopivat mainiosti kiireisen opiskelijan syysiltojen napostelulukemistoksi, ruokahalun ja käytettävissä olevan ajan mukaan.

Atte Huhtala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8