Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Tuuletu luonnossa

Kevät on monelle opiskelijalle kiireen ja stressin aikaa, kun tentit ja deadlinet alkavat kasaantua. Opiskelumotivaatiokin alkaa pitkän lukuvuoden jälkeen olla lopussa. Lisääntyvät aurinkoiset ja lämpimät säät houkuttelevat ulkoilmaan sisällä homehtumisen sijaan. Ulkoilmaan kannattaakin opiskelun välissä suunnata, ja etenkin luonnon rauhassa oleminen ja ajatusten nollaaminen tekee opiskelijalle ihmeitä.

Opiskelijan työ vaatii paljon keskittymistä ja paikallaan olemista joko kirjan tai tietokoneen äärellä. Jatkuva keskittyminen altistaa stressille ja uupumukselle, minkä vuoksi opiskelijan on hyvä saada myös muuta ajateltavaa. Tiedämme, että ylipäänsä liikunta missä tahansa tekee ihmiselle hyvää ja vähentää stressiä, mutta välillä on hyvä suunnata pois kaupungin vilskeestä luonnon helmaan. Luonnossa liikkuminen on nimittäin yksi tehokkaimpia keinoja lievittää stressiä, sillä luonto kohottaa mielialaa sekä vähentää kielteisiä tunteita, kuten ahdistusta. Lisäksi kehon stressihormonitasot alenevat, ja keskittymiskyky paranee. Jos opiskellessa tulee olo, että aivot eivät enää toimi, kannattaa suunnata luontoon.

Itse vierailin eräänä maaliskuisena lauantaipäivänä Kurjenrahkan kansallispuistossa, joka sijaitsee vain 35 kilometriä Turusta pohjoiseen. Matka ei siis todellakaan ole pitkä edes julkisilla kulkuvälineillä. Päiväretki kansallispuistossa teki erittäin hyvää ja vei ajatukset pois stressaavista asioista. Luontopoluilla kulkiessani mietin, miksi en ole lähtenyt tänne aikaisemmin. Harvemmin tulee lähdettyä kaupungista pidemmälle ulkoilemaan, vaikka luontoretki ei vaatisikaan paljon uhrauksia. Turun sisälläkin on monia luontopolkuja, kun vain viitsii lähteä hieman keskustan ulkopuolelle.

Nykyaikana sekä työelämässä että opiskelussa painotetaan sosiaalisuutta ja yhteistyökykyjä. Arkielämässä tulee olla jatkuvasti ajan hermolla: internet ja sosiaalinen media tarjoaa jokapäiväisen informaatiotulvan, jonka myötä kaikesta maailmassa ja yhteiskunnassa tapahtuvasta pitää olla koko ajan tietoinen. Nyky-yhteiskunnassa hektistä elämäntyyliä ihannoidaan ja jatkuvaa kiirettä arvostetaan liikaa. Jokainen kuitenkin tarvitsee jaksaakseen myös yksinoloa ja hiljaisuutta. Täydellisempää hiljaisuutta ei löydä mistään muualta kuin luonnosta.

IMG_4111 2

Teksti ja kuva Irene Lindell

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8