Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Ifusco – enemmän kuin pelkkä konferenssi

IMG_1618Kevään 2014 Ifusco järjestettiin Göttingenissä. Erään ”panssarivaunuesitelmän” pitäjä tiivistäisi sen kertaisen reissun seuraavasti: ”Se varmaan odotti vähän sivistyneempää käytöstä”. Viime keväänä lauma sugreja suuntasi Unkariin, Pécsiin. Vaikka kyseessä on siis kansainvälinen suomalais-ugrilaisten tieteiden opiskelijoiden konferenssi, tylsää näillä konferenssimatkoilla ei missään nimessä ole!

Perinteisesti Ifuscon ohjelmaan kuuluu 15 minuutin mittaisia esitelmiä kahden päivän ajan, paikalliseen kulttuuriin tutustumista, kulttuuriekskursioita (esimerkiksi göttingeniläiseen leipämuseoon tai unkarilaiselle viinitilalle), etnodisko sekä aloitus- ja lopetusörveltäjäiset. Virallisen ohjelman ulkopuolella voi oikeastaan tehdä, mitä itse haluaa. Tutustua kaupunkiin, käydä shoppailemassa, vierailla turistikohteissa tai juoda vaikkapa kaljaa.

Etnodiskossa voi hyvällä tuurilla kuulla udmurttilaisen version Gangam Stylestä tai oppia marilaisia kansantansseja. Virallisemmissa illanvietoissa olemme tutustuneet myös piirileikkeihin. Nykyään nimitämme yhtä niistä komilaiseksi pussausleikiksi. Toista voisi kutsua udmurttilaiseksi porttileikiksi. Udmurteilla on olemassa myös vastine suomalaiselle tuolileikille.

Parasta näissä kansainvälisissä meiningeissä on kuitenkin ehdottomasti uusiin ihmisiin (esimerkiksi suomen kielen opiskelijoihin) tutustuminen ja kontaktien luominen sekä vanhojen tuttujen tapaaminen. On olemassa myös sellaisia suomalais-ugrilaisista hommista kiinnostuneita tyyppejä, joita tapaa ainoastaan kerran vuodessa, Ifuscossa. Konferenssi siis kokoaa yhteen ihmisiä, joita ei muuten tapaisia ja joihin ei muuten pitäisi yhteyttä.

Venäjällä järjestetyissä Ifuscoissa on kova kuri. Vaan silloin kun paikallisen esiliinan silmä välttää, voi sielläkin ryypiskellä pitkin hotellin käytäviä ja sytyttää vaikka tupakan lieden avulla. Kun hiljaisuus koittaa, bileet alkavat. Esimerkiksi Syktyvkarin Ifuscossa Kominmaalla hiljaisuuden tullen kaikki ahtautuivat yhteen pieneen hotellihuoneeseen laulamaan suomalais-ugrilaisia kansanlauluja.

11123713_1638266306406190_1641791479_n

Aurinkoinen päivä Budapestissa

Jokaisen esitelmän pitäjän täytyy käyttää eri kieliä. Esitelmöidessä, PowerPoint-dioissa ja tiivistelmässä tulisi käyttää kolmea eri kieltä. Mielestämme se on hyvä asia, sillä näin myös pienten kielten puhujat saavat mahdollisuuden pitää esitelmän esimerkiksi omalla äidinkielellään. ”Sallittuja kieliä” ovat kaikki suomalais-ugrilaiset kielet, venäjä, saksa ja englanti. Valitettavan usein moni kuitenkin pitää esitelmänsä kokonaan venäjäksi.

Tänä keväänä Ifuscon piti olla Hanti-Mansiassa, mutta ”hallinnollisista syistä” konferenssi siirtyykin nyt huhtikuulta syyskuulle. Jos homma menee syksylläkin reisille, Ifusco järjestetään todella lyhyellä varoitusajalla todennäköisesti Turussa.

Uralilaiset kansat ovat pinteessä, mutta juuri sinä olet tervetullut iloiseen joukkoomme!

Teksti ”Könö” ja ”Eero”
Kuvat Henna-Riikka Lahtinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8