Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Harjoittele, fennisti, harjoittele!

Harjoittelu on osa jokaisen suomen kielen opiskelijan syventäviä opintoja. Sen voi suorittaa joko viiden tai kymmenen opintopisteen laajuisena. Jos harjoittelun tekee viiden pisteen laajuisena, tulee muita syventäviä opintoja suorittaa enemmän kuin silloin, jos harjoittelun suorittaakin kymmenen opintopisteen laajuisena. Viiden pisteen harjoittelun voi halutessaan myöhemmin laajentaa kymmenen pisteen harjoitteluksi esimerkiksi jollain toisella harjoittelutehtävällä.

Harjoittelu on mainio tilaisuus päästä tutustumaan työelämään ja päästä käsiksi sellaisiin kokemuksiin, joihin muuten ei pääsisi. Monet työnantajat janoavat saada palvelukseensa innokkaita ja vasta kukkaansa puhkeavia fennistejä. Harjoittelupaikkaa valitessa oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Harjoittelupaikan voi valita oman urapolun mukaan, tai jos oma tulevaisuus on vielä hämärän peitossa tai haluaa vain pitää useita ovia avoinna, harjoittelun voi valita opintopolkunsa laitamilta.

Harjoittelupaikkoja on tarjolla oppiaineen ylläpitämässä tehtäväpankissa, jota toimistosihteerimme Hannele (jolle jokaisen meistä tulisi hymyillä aina hänet kohdatessaan, sillä niin paljon hän hyväksemme usein näkymättömiin jäävää työtä tekee) päivittää. Lisäksi moni julkinen ja yksityinen työnantaja ottaa kesäksi harjoittelijoita. Näitä työnantajia löytää muun muassa yliopiston rekrytointipalvelujen kautta. Tämän lisäksi harjoittelupaikan voi koettaa löytää ja järjestää itse. Tällöin harjoittelupaikan sopivuus tulee tarkistaa oppiaineelta. Harjoittelua varten voi syksyllä hakea tiedekunnalta harjoittelutukea.

Kautta aikain on kantalaisia ollut harjoittelemassa mitä monituisimmissa tehtävissä. On ollut niin opettajia, tutkimusavustajia kuin kielenhuoltajiakin. Harjoittelu on myös mainio tapa kansainvälistyä: kielenhuoltotehtäviin voi päästä Suomen ulkopuolellekin vaikkapa Tukholmaan Kielineuvostoon, ja suomen kielen opettamista voi harjoitella lukuisissa yliopistoissa useilla mantereilla.

Kannan kopot suosittelevat ottamaan harjoittelusta kaiken irti. Kannattaa myös kokeilla rohkeasti vähemmän ilmiselviä mahdollisuuksia. Olipa harjoittelupaikka mikä tahansa, siitä kertyy korvaamatonta työkokemusta, josta on hyötyä tulevaisuudessa töitä hakiessa. Onpa jokunen myöhemmin työllistynytkin entiseen harjoittelupaikkaansa.

Tämän kirjoituksen myötä Kannan kopot toivottavat kaikille Kielekkeen lukijoille rattoisaa kesää!

Ilkka ja pojat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8