Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Opiskelijan aakkoset

Yliopisto-opiskelu on usein monimutkaista ja termientäyteistä puuhaa. Opiskelija-aakkosten tarkoitus on helpottaa käsiteviidakossa samoilevaa opiskelijaa ja tiivistää opiskelijaelämä muutamaan tärkeimpään avainsanaan.

Akateeminen vapaus. Käytetyin ja hyväksytyin selitys sille, että aamuluento jää väliin ja joululoma alkaa kaksi viikkoa ennen viimeistä tenttiä.

Bileet.  Opiskelijaelämän suola: meni tentti sitten hyvin, huonosti tai ei ollenkaan, on sitä syytä juhlia. Tarjontaa löytyy kyllä! Mitä korkeammaksi tenttimateriaalipino kasvaa ja mitä täydemmältä kalenteri näyttää, sitä pakollisemmat bileet Vegasissa on keskiviikkona. Ja torstaina.

10746672_10152810474074521_466615599_o

Converse. Empiirisen tutkimuksen perusteella yksi suosituimmista, ellei suosituin, tassunsuojus. Erityisesti humanistit tuntuvat suosivan näitä lättäpohjatossuja.

Deadline. Oli valmista tai ei, silloin on valmista. Ei ole väliä, kuinka monta päivää palautuspäivään on: se on aina liian pian ja aina niin kovin yllättäen.

Essee.  Niiltä ei voi välttyä. Keskimääräinen essee-määrä vuoden aikana on noin 600. Alakanttiin laskettuna.

Fuksi. Opiskelija, jolla on vielä toivoa. Tittelin rapistessa hiljalleen pois myös odotukset katoavat. Laskiaiseen mennessä fuksit ovat kadonneet ja tilalla on vain ensimmäisen vuoden opiskelijoita –toivottomia tapauksia, kuten suurin osa vanhemmistakin opiskelijoista.

Google. Paras ystävä kautta aikojen. Oli kyseessä tentti, esseesuoritus, ryhmätyö tai vain pakollinen tarve saada tietää kesken luennon, kuka esiintyy Provinssissa ensi kesänä, Google auttaa.

Humanisti. Tyhmäksi taiteilijasieluksi tituleerattu, mutta yleissivistykseltään voittamaton opiskelijatyyppi. Myös oiva tekosyy silloin, kun tekniikka temppuilee tai käteisen laskeminen kaupan kassalla takkuilee.

Intranet. Jos löydät sieltä opetustiedot, tai mitä tahansa etsitkin, ensi yrittämällä, ansaitset palkinnon. Ja kunniamaininnan.

Juominen. Tärkeä osa kehon ja mielen hyvinvointia. Älä unohda juomista, oli kyseessä sitten aamukahvisi, luentovesipullosi tai tentin jälkeinen viini.

10744290_10152810481819521_294102602_o

Kirjallisuus. Tunnetaan kenties paremmin nimellä kurjallisuus (Hugo: Kurjat). Lähes jokaisen suomen kielen opiskelijan sivuaine, joka aiheuttaa harmaita hiuksia itse kullekin. Toisaalta kirjallisuuden ansiosta on syntynyt hyvinkin toimivia akateemisia vertauksia, esimerkkinä ”Tehdä Wertherit” (Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset) itsemurhan yhteydessä tai ”Tehdä Raskolnikovit” (Dostojevski: Rikos ja rangaistus) murhasta puhuttaessa.

Liikuntamaksu. Todennäköisesti paras sijoitus, jonka opiskelija voi tehdä -kunnes maksun maksettuaan huomaa, että parhaimmat jumpat menevät aina keskiviikko- tai torstai-iltaisin. Mikäli treenaamaan kuitenkin ehtii, on yo-liikunta joka sentin arvoinen!

Mäki. Mitä useammin kiipeät Yliopistonmäelle aamuluennolle, tai oikeastaan mille vain luennolle, sitä enemmän kiroat niitä neroja, jotka ovat rakentaneet yliopiston maailman korkeimman vuoren päälle. Insinöörit vauhdissa.

Norppatanssi. Jo fennistien kansallistanssiksikin hiljalleen muodostuva liikuntamuoto. Norppatanssijana ei koskaan voi olla täysin kehittynyt, mutta alkuun pääsee helposti: kuvittele vain, miten norppa liikkuisi kuivalla maalla.

Opintopiste. Keino saada myös akateemisesti vapaimmat opiskelijat ilmestymään tenttiin. Niin helpolta kuin 45 opintopistettä kuulostaakin, aina loppukeväästä on kuumotus siitä, pyöriikö tuki vielä ensi vuonnakin.

Periodi. Uuden alku. ”Tää periodi nyt meni vähän niin ja näin, mutta ensi periodissa mä niin aion opiskella kunnolla!” Toistuu neljästi vuodessa.

Quasimodo. Jos ryhti ei muistuta herttaisen Disney-hahmon asentoa vielä pitkän luentopäivän jälkeen, ainakaan kirjastosta kukaan ei poistu suoraselkäisenä. Kyse on yhtälailla henkisestä kuin fyysisestäkin romahtamisesta.

Rakastaa. Maailman vahvin verbi, joka jokaisen pitäisi kokea edes kerran elämässään. Rakastuit sitten syntaksiin, Turun tuomiokirkon kuminaan, HiKuTan taiteilijarenttuun tai ICT:n nörttiin, nauti siitä tunteesta. Maailmassa ei voi olla liian paljon rakkautta.

Sijaistoiminto. Toimenpide, joka korvaa jonkin muun toiminnan. Esimerkkeinä siivous, syöminen, treenaaminen tai äkillinen tarve siivota vaatekaappi. Erityisen yleisiä sijaistoiminnot ovat tenttiviikon aikana.

Teekkari. Olento, jota kannattaa välttää – erityisesti bileillan aikana. Teekkarin tunnistaa mustista haalareista, tupsulakista ja siitä, että laumasta vähintään yksi on aina ruhjeilla.

Unica. Opiskelijaravintolayritys, jonka ansiosta opiskelijat pysyvät ravittuina myös opintotukea edeltävinä päivinä.

Viikonloppu. Tavalliset ihmiset odottavat viikonloppua nollauksen, rentoilun ja sen takia, että on mahdollisuus tehdä jotain spesiaalia ja arjesta poikkeavaa. Opiskelijat odottavat viikonloppua siksi, ettei tarvitse bilettää ja olla koko ajan menossa. Vihdoinkin on aikaa lukea tenttiin!

WhatsApp. Mitä kauempana kotikaupungistasi ja kavereistasi asut, sitä ehdottomampi viestintäkanava vasu on. Opintojen edetessä myös ryhmäkeskustelut lisääntyvät kuin huomaamatta: yhtäkkiä huomaat olevasi osana keskusteluja, jotka on nimetty esimerkiksi ”Metu ryhmätyö”, ”Kurjallisuushajoilu” tai ”ÄMR vertaistuki.”

XXV. Luentosali, jossa pystyy tutkitusti ottamaan kaikista makeimmat nokoset.

Yö. Olit sitten ilta- tai aamuihminen, kannattaa tottua yötöihin. Yö on opiskelijan otollisinta aikaa hoitaa pois alta kolme rästiesseetä, oppimispäiväkirja viimeiseltä kahdelta periodilta ja kurssipalaute opettajalle –tenttiin lukemisesta puhumattakaan.

Zombi. Erityisesti tenttiviikolla yleinen ilmestys kampusalueella. Seurausta yötöistä (katso kohta Y).

Åbo. Jos haluat tehdä vaikutuksen kanssaeläjiin, korosta ruotsin kielen taitoasi. Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej!

Äiti. Maailman tärkein henkilö. Vaikka tässä nyt pitäisi olla niin itsenäistä ja aikuista, niin ilman äitiä ja äidin jääkaappia ei vain pärjää. Ei ole väliä, mikä ongelma sinulla on, äiti tietää vastauksen joka tapauksessa.

Örveltää. Ikävä kyllä opiskelijoilla on joissain yhteyksissä kyseenalainen maine. Haalarikansaa ei kaikkialla katsota hyvällä ja erityisesti alkoholinkäyttö yhdistetään turhan usein örveltämiseen. Ei siis auta kuin harjoitella sitä.

10744424_10152810474284521_60512932_o

Alina Ek

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8