Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Jusbe jeesaa

 

Sieltä se opiskeluinto löytyy, harjan varresta. Kuvan henkilöt eivät liity Jusbeen niin mitenkään. (Kuva: Wikimedia Commons).

Motivaatio-ongelmat opiskelua kohtaan ovat arkipäivää lähes jokaiselle opiskelijalle. Vitutus iskee päälle ennemmin tai myöhemmin, ja syitä on monia. Fuksisyksyn (opiskelu)kiima kääntyy laskuun viimeistään siinä vaiheessa, kun se lähi-Siwan kassa kertoo sunnuntaina, että saldosi ei riitä krapulagrandiosan ostamiseen. Ja maanantaina olisi se äänne- ja muotorakenteen tentti. Persaukisuuden lisäksi mietityttämään alkavat turhilta tuntuvat kurssit, huonot luentoajat, 1800-luvulla syntyneet kirjallisuuden professorit ja idiootit opiskelukaverit.

Ratkaisuja on kuitenkin yhtä paljon kuin ongelmiakin. Useat huomaavat viimeistään fuksivuoden keväällä, että nyt tuli haukattua iso kasa humanistipaskaa ja lähtevät Kauppakorkeakouluun setelinkiilto silmissä. Villapaita vaihtuu kauluspaitaan ja Proffan tenttikaljat onnelointiin Cheekin ja siiderin tahdissa. Eikä siinä mitään, kusipää voi olla monella eri tavalla.

Jotkut meistä kuitenkin jäävät syystä tai toisesta vaeltelemaan Fennicumin ihanille käytäville. Jos et ole kahden vuoden jälkeen vaihtanut tiedekuntaa tai oppiainetta, jokin sinua varmasti tässä ihanassa suomen kielessä kiehtoo. Nussimista se pilkunnussintakin on.

Kannattaa ruveta pohtimaan syitä, joiden takia olet aloittanut tämän jalon oppiaineen opiskelun. Eikä siitä legendaarisesta Mikä minusta tulee isona? -kysymyksestäkään haittaa ole. Jos et keksi näihin kysymyksiin järkeviä vastauksia, olet väärässä paikassa. Yleissivistystä voi hankkia muualtakin, jos sitä nyt kukaan enää edes arvostaa.

Paras vinkki opiskelumotivaation kohottamiseen on kuitenkin kesä- ja osa-aikatöiden tekeminen. Ja puhun siis ihan tavallisista hanttihommista, enkä näistä lehtorinsijaisuuksista, joita useat hakevat jo ensimmäisen vuoden jälkeen ja itkevät nettipalstoilla kun töitä ei löydy. Onneksi isä maksaa reissun Amsterdamiin ja Goalle, että jaksaa sitten taas rankkaa opiskelua syksyllä. Ottakaa mitä saatte. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että kun pelaat puolet vuodesta tosielämän tetristä varastolla, ei opiskelu ja tulevaisuus muissa hommissa tunnu ollenkaan vastenmieliseltä touhulta. Ja kun työtoverisi kysyy tupakkapaikalla, että sijaitseeko Pohjois-Savo Oulun yläpuolella ja mistä tietää että happi loppuu, tiedät lukemisen kannattavan aina.

 

Jusbe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8