Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Muutoksen monet puolet

Kevät koittaa toimituksellekin. Jäätelökausi on korkattu!

 

Vielä ainakin toistaiseksi vuodenaikojen vaihtuminen on varmaa kuin Fennicumin arkkitehtuurinen kauneus. Kevät on söpöä linnunlaulua ja heräävää luontoa. Kesä on kuumaa aurinkoa ja onnekkaille työntekoa. Tätä osaavat kaikki odottaa; vuodenajat eivät yllätä ketään, vaikka iltapäivälehtien lööpit niistä uutisia repivätkin.

Varmaa on myös se, että mikään ei ole varmaa. Muutos on aina läsnä.

Kevään Kielekkeessä teemana on muutos, ja sitä tarkastellaan monelta puolelta. Koulutuspolitiikan osalta mukana on katsaus sekä oppiaineen että tiedekunnan rakenteellisiin muutoksiin. Äänensä kuuluviin ei ole saanut ainoastaan oppiaineen henkilökunta, vaan myös opiskelijat. Muutoksen tiimoilta tämän verkkolehden sivuille on haastateltu opiskelijoita, jotka ovat vaihtaneet pääaineensa suomen kielestä joksikin muuksi ja tulleet jostakin muusta oppiaineesta suomen kieleen. Suuri muutos opiskelijan elämässä on myös opintojen loppuminen ja siirtyminen työelämään. Näillä sivuilla kolme valmistunutta suomen kielen opiskelijaa kertoo, kuinka ja millaisin eväin opiskelijan arki vaihtui säännölliseen työaikaan. Heiltä on itse kunkin suotavaa poimia muutama vinkki takataskuun.

Kevyempiä näkökulmia ei tietenkään ole unohdettu. Jokainen meistä pyrkii olemaan parempi ihminen. Tähän pyrkimykseen vastaavat lukuisat self help -oppaat, joita tarkastellaan kritiikin täyttämin silmin. Parempaa ihmisyyttä voi toteuttaa myös ulkonäöllisin seikoin, esimerkiksi vaihtamalla hiusväriä, kuten useat naiset uutta ja parempaa itseään etsiessään tekevät. Toinen päätoimittaja selvittikin oman vaalennusprojektinsa aikana, millaisia historiallisia selkkauksia kätkeytyy blondien kutreihin. Toinen päätoimittaja puolestaan etsi muutosta irtautumalla sosiaalisen median kahleista; Facebook-lakon aikaisista ajatuksista voit lukea tästä numerosta.

Kurkistamme myös elämän ehtoopuoleen: millainen on päivä vanhuksena nuoren ihmisen silmin. Syrjäpuolella taas käydään, kun kolme kantalaista kertoo kohtaamisistaan Suomen ja Saksan poliisien kanssa. Näiden lisäksi elämän eri seikkoja käsitellään kolumneissa, reportaaseissa sekä arvosteluissa kaunokirjallisia keinoja unhoittamatta.

Muutoksia kokeilimme myös toimituksessa. Osa lehden jutuista kerkesi kevätlaitumille jo ennen vappua, suurin osa vapun jälkeen. Lisäksi kavensimme palstaleveyttä toivoen, että niskanikamien nyrjähdyksiltä nyt vältyttäisiin. Laittakaapa palautetta, kuinka onnistuimme.

Loppuun lyhyestä virsi kaunis: nauttikaa toisistanne, nauttikaa keväästä, nauttikaa Kielekkeestä!

 

PS. Kielekkeessä tapahtuu kesälläkin. Mikäli sinulla on jokin kiinnostava työpaikka tai muu kesäpuuha, voit raportoida siitä kantalaisille Kielekkeen kautta. Otamme erittäin kiitollisina kesäkuulumisia vastaan!

 

Annele ja Ilkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8