Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Jouluna on kystä kyllä ja pötyä pöydässä

Usein vanhojen laulujen sanat ovat joko murteellisia, vanhahtavia tai niin runollisia, että niiden tarkoitus jää monille hämäräksi. Yksi näistä oudoista klassikoista on Joulu on -viisu, jonka säe ”on äiti laittanut kystä kyllä” herättää uteliaisuutta vanhan ajan jouluruokaperinteisiin.Kystä ei kuitenkaan ole mikään kinkun tai paistin muinainen nimitys, vaan sillä tarkoitetaan samaa kuin kypsällä. Tarkasti ottaen kystä on partitiivimuoto sanasta kypsi, joka taipuu samoin kuin lapsi-lasta. Kyllä-sanallakaan ei tarkoiteta tässä myöntymistä, vaan sillä taroitetaan kylliksi, tarpeeksi. Äiti on siis laittanut kypsää [=ruokaa] yllin kyllin.

Pöty yhdistyy monen mielessä perättömien puhumiseen, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös pöydän antimia.  Kun pöytään pannaan pötyä, sinne pannaan kaikenlaista pientä purtavaa ja  naposteltavaa. Usein joulupöydässä on monenlaista herkkua, joten pöty on oiva ilmaisu myös jouluruoalle.

Perinteinen joulupöty on sekahdelmäkiisseli, jota voi tarjota joulupuuron kanssa. Joulun kunniaksi kiisselillä voi herkutella myös jouluisesti maustetun kermavaahdon kera.

Sekahedelmäkiisseli

5 dl omenamehua
5 dl vettä
n. 300 g kuivattuja sekahedelmiä
n. 1 dl sokeria (riippuu mehun makeudesta)
kanelitanko tai 1 tl jauhettua kanelia
2 dl vettä
½ d perunajauhoja

Mittaa kattilaan omenamehu, vesi, kaneli ja sokeri. Lisää joukkoon sopiviksi suupaloiksi pilkotut hedelmät. Anna kiehua 15 minuuttia tai niin kauan kuin hedelmät pehmenevät. Sekoita perunajahot kylmään veteen ja kaada seos ohuena norona muiden ainesten joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna keitoksen pulpahtaa kerran ja nosta kiisseli jäähtymään. Tarjoa jäähtyneenä mausteisen kermavaahdon tai vaikkapa riisipuuron kera.

Mausteinen kermavaahto

1 tl jauhettua kanelia
1 rkl tuoretta hienoksi raastettua inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 dl vispi- tai kuohukermaa

Mittaa kulhon pohjalle sokerit ja mausteet. Lorauta niiden päälle kerma ja vatkaa kuohkeaksi. Tarjoile vaahto jäähtyneen sekahedelmäkeiton kanssa.

Teksti EEVA PIETARINEN Kuva FLICKR / Lejoe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 

Päätoimittajat:
Hilda Hietanen | hilda.h.hietanen@utu.fi
Henrik Uhinki | hjuhin@utu.fi

Toimittajat:
Erika Löytynoja | erika.i.loytynoja@utu.fi
Vilma Ranta | verant@utu.fi
Elina Peltonen | elainp@utu.fi
Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
Kristina Tuomi | paltuo@utu.fi
Veera Hotanen | vshota@utu.fi
Miska Törmänen | mktorm@utu.fi

Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8