Mitä sopot tekevät? Toinen Kannan sopoista, Milana, kertoo!
Sopot eli sosiaalipoliittiset vastaavat huolehtivat kantalaisten hyvinvoinnista. Keskeisimpiin tehtäviin kuuluu palautteeseen vastaaminen ja siitä tiedottaminen muulle hallitukselle. Kannalle voi antaa nimetöntä palautetta sekä toimistolta että Kannan nettisivuilta löytyviin palautelaatikoihin. Sopon tehtäviin kuuluu myös tiedottaminen ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista, jotka koskevat opiskelijoita esimerkiksi muistuttamalla terveydenhoitomaksusta. Lisäksi sopoille voi tulla kertomaan luottamuksellisesti, mikäli kokee asiatonta käytöstä Kannan tapahtumissa. Asiaan ei ikinä puututa tavalla, jota asianomainen ei itse toivo. Kannalla on kaksi sopoa, jotka tekevät yhteistyötä. Allekirjoittanut toimii kulttuurisopona ja parini Alina Rovanperä puolestaan hoitaa liikuntasopon pestiä.
Tämänkertaisella sopopalstalla vastaan parhaan kykyni mukaan kantalaisten lähettämiin huolenaiheisiin. Muistakaa kuitenkin käyttää neuvojani omalla vastuulla. En ole minkään alan ammattilainen, joten vakavissa ongelmissa kannattaa kääntyä aina asiantuntijan puoleen!
”Miksi opetussuunnitelmat vaihtuvat niin usein? Kurssien suunnittelu vaikeutuu…”
Ymmärrykseni mukaan opetussuunnitelmia tulee päivittää tasaisin väliajoin, jotta ne pysyvät ajantasaisina. Loppupeleissä se on ihan hyvä, ettei opetussuunnitelma jämähdä menneisyyteen. Opiskelijan näkökulmasta se voi kuitenkin ymmärrettävästi olla ärsyttävää. Jos tarvitset apua kurssien suunnittelussa, voit olla yhteydessä esimerkiksi opintotoimistoon, joka löytyy Arcanumin ensimmäisestä kerroksesta huoneesta A142. Opintoneuvontaa koskevat asiat voi lähettää sähköpostiin opohum@utu.fi. Lisäksi kurssikohtaisiin kysymyksiin saa varmasti apua kyseisen kurssin opettajalta. Yleistä ärsytystä voi purkaa kavereille tai vaikkapa sopoille! :)
”Oon alkanu väsyy lähes tunnin bussimatkaa kampukselle. Varsinki niinä päivinä ku on vaa yks luento, haluis vaa skippaa”
Pitkä koulumatka vie varmasti paljon voimavaroja. Omana neuvona sanoisin, että kannattaa käyttää matkat hyödyksi. Voisitko esimerkiksi tehdä osan aamutoimista, kuten aamupalan syömisen, meikkaamisen tai hiusten laiton, bussissa? Bussissa on myös aikaa opiskella, jos pahoinvointi tai vaikeus keskittyä ei vaivaa. Lisäksi pienet nokoset voivat tehdä hyvää, kunhan ei vahingossa nuku pysäkin ohi. Jos mikään edellä mainituista neuvoista ei napostele, suosittelen pistämään kuulokkeista hyvää musiikkia tai podcastin, ja vain kestämään matkan. Päivinä, kun luentoja on yksi, voisit keksiä jotain muutakin ohjelmaa kampuksen lähistölle. Käy syömässä, tapaa ystäviä, opiskele kirjastossa tai mene CampusSportin salille tai ryhmäliikuntatunnille. Jos matka tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa harkita mahdollisuutta muuttaa lähemmäs.
Lisää kysymyksiä tai huolenaiheita seuraavaa sopopalstaa varten voi lähettää osoitteeseen mauute at utu.fi tai Kielekkeen Instagramin kautta!
Milana Uutela
Kirjoittaja on Kannan kulttuurisopo ja Kielekkeen toimittaja.