Alkuvuoden kopokuulumiset ja kolme vinkkiä opiskeluun
Vuoden ensimmäinen kopopalsta on täällä! Nimeni on Tiina ja toimin Kannan koulutuspoliittisena vastaavana vuonna 2025. Tehtäväni on toimia linkkinä henkilökunnan ja ainejärjestön välillä: käyn esimerkiksi oppiainepalavereissa henkilökunnan kanssa ja järjestän opintopiirejä. Nykäisethän hihasta tai laitathan sähköpostia, jos tulee esimerkiksi kursseihin liittyvää asiaa!
Alkuvuoden kopokuulumisia ei vielä kovin paljoa ole: oppiainepalavereissa on käsitelty lähinnä henkilökuntaan ja Educariumiin liittyviä asioita. Lisäksi on pohdittu, kuinka monta kertaa opiskelijoiden sallitaan uusia tenttejä ja miten muita suorituksia voisi uusia. Päätin kirjoittaa Educariumista, sillä aiheesta puhutaan tällä hetkellä paljon.
Educariumin tulevaisuus huolestuttaa
Turun yliopisto tavoittelee säästöjen etsimistä Educariumin tilan luovuttamisella Turun normaalikoulun käyttöön noin vuonna 2028. Keskustelu Educariumin tulevaisuudesta on ollut kiivasta ja joidenkin mukaan myös epäreilua. Aihe on herättänyt opiskelijoiden ja henkilökunnan keskuudessa paljon huolta.
Huoli kohdistuu esimerkiksi opiskelu- ja opetustilojen vähenemiseen sekä Educariumin kirjaston ja liikuntatilojen siirtämiseen tai lopettamiseen. Kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden lisäksi ainakin humanistien kursseja järjestetään Educariumilla. Missä kurssit järjestetään, jos rakennus on noin kello 8–14 koululaisten käytössä? Opiskelutilat ovat jo nyt täyteen varattuja, joten missä opiskelijat hierovat aivonystyröitään, kun opiskelutilat eivät enää ole käytettävissä? Mitä tapahtuu kirjastolle ja CampusSportin liikuntatiloille? Lisäksi huolta on herättänyt ravintola Macciavellin tulevaisuus. Macciavelli on tähän asti turvannut opiskelijoiden ravinnonsaannin alakampuksella, mutta jos ravintolassa ei voi syödä lounasaikana, pitääkö jo nyt tiukan 30 minuutin aikana käydä yläkampuksella syömässä, tuleeko alakampukselle uusi ravintola vai täytyykö opiskelijoiden tyytyä eväisiin?
Alakampus-työryhmä on myös vastannut opiskelijoita huolestuttavin kysymyksiin. Liikuntasali säilyisi näillä näkymin ennallaan, mutta sen aukioloaikoja lyhennettäisiin. Muiden tilojen laajentamista on suunniteltu, jotta normaalikoulu voisi toimia Educariumilla ja opiskelijoilla ja henkilökunnalla olisi tarvittavat tilat käytössään. Alakampukselle perustettaisiin uusi ravintola esimerkiksi Calonian kirjaston tiloihin. Lisäksi on pohdittu, että kehitettäisiin applikaatio, jolla ravintoloiden jonojen pituuksia voisi seurata.
Jos opiskelijoiden huoleen on suurimmaksi osaksi vastattu, mikä heitä vielä asiassa häiritsee? Moni ei pidä ajatuksesta, että yliopistoikäiset ja lapset oleskelevat samalla alueella ison osan päivästä. Opiskelijoita huolestuttaa myös tilojen ja esimerkiksi Educariumin pihan käytön soveltuvuus koululaisten käyttöön. Lisäksi opiskelijat kokevat keskustelun olleen epäreilua, sillä Educarium on päätetty ottaa normaalikoulun käyttöön ilman, että opiskelijoilla on siihen sananvaltaa.
Kolme opiskeluvinkkiä:
- Aktiivinen muistelu eli ehkä tutummin active recall:
Pelkkä muistiinpanojen selaaminen voi olla joillekin tehoton tapa opiskella, mutta tehokkuutta lisää jatkuva muistelu. Itse aloitan kirjoittamaan tyhjälle sivulle kaiken oleellisen, minkä muistan tietystä aiheesta. Tämän jälkeen tarkistan luentodioista tai muistiinpanoistani, puuttuuko minulta jotain ja kirjoitan sen siihen eri värillä. Toistan tätä, kunnes muistan kaiken oleellisen. Tekniikkaa voi toteuttaa myös jo tekstiä ensimmäistä kertaa lukiessa – esimerkiksi jokaisen luvun jälkeen muistellen, mikä luvussa oli tärkeää.

2. Muistisäännöt:
Ehkä jokainen muistaa omilta alakouluajoiltaan muistisäännön väli-ilmansuunnille: ”Koira kaluu lounasluuta”. Erilaisten lorujen avulla voi opetella myös esimerkiksi kurssien termistöä tai vaikka tiettyjä järjestyksiä. Itselleni yleisin muistisääntö on asioiden numeroiminen. Kirjoittaessani muistiinpanoja ja tehdessäni ”aktiivista muistelua” muistan asiat paremmin, kun pohdin, paljonko niitä on.

3. Järkevä kertausväli:
Eri ihmisille sopii eri kertausväli. Suosittelen kuitenkin kertaamaan ensimmäisen kerran noin päivän sisällä uuden oppimisesta. Tämän jälkeen väliä voi joka kerta pidentää. Itse käytän aiemmin mainittua aktiivisen muistelun tekniikkaa siten, että käyn läpi säännöllisesti myös aiemmin osaamaani asiaa, jotta se ei pääse unohtumaan.
Tiina Mäkelä
Kirjoittaja on 3. vuoden opiskelija ja Kannan kopo
Jutun kirjoittamisen jälkeen Turun yliopiston hallitus uutisoi, ettei Turun normaalikoulua siirretä yliopiston kampukselle.
Lähteet:
Turun yliopisto, 27.09.2024. Asiatunnus TY/15/2024. Viitattu 3.3.2025. Saatavilla: https://intranet.utu.fi/fi/sivustot/talouden-tasapainottamisohjelma/tilaohjelma/Documents/Alakampus-työryhmän_loppuraportti.pdf#search=educarium