Osma-viikonloppu eli suomen kielen ainejärjestöjen puolivuosittainen kokoontuminen järjestettiin tänä syksynä Joensuussa. Osmaan osallistuvat kuuden eri yliopistokaupungin suomen kielen ainejärjestöt, joista jokainen on vuorollaan vastuussa Osma-viikonlopun järjestämisestä kanssafennisteille. Tänä syksynä Kanta oli mukana kymmenen jäsenen vahvuisena Joensuun Täky ry:n meille juonimissa Osma-riennoissa.
Matkaan lähdettiin perjantaina kahden auton voimin. Kokoonnuimme puoliltapäivin Assarin ullakon edustalla, mutta erinäisten sählinkien jälkeen pääsimme Turun rajojen ulkopuolelle vasta kello yksi. Matka sujui kuitenkin mukavaa tahtia. Ensimmäinen ja ainoa etukäteen sovittu yhteinen taukomme oli Tampereella, jossa söimme ja lisäsimme autoon pissapoikaa, joka kyllä tuli matkalla tarpeeseen. Taukoilimme myöhemmin myös Muuramessa, jossa satoi lunta, sekä Varkaudessa, joka tuntui jo lähes voitolta, vaikka matkaa oli vielä kolmannes jäljellä. Kumpikin auto piti tauot samaan aikaan samoilla huoltoasemilla, mikä riemastutti matkaajia kovasti, koska ei ollut ennalta suunniteltua.
Yhdeksän tuntia, 560 kilometriä ja yhtä metsätietä myöhemmin olimme iloissamme mutta väsyneinä perillä Joensuussa. Meidät toivotettiin tervetulleeksi yliopistolla järjestettyihin illanistujaisiin äänekkäin Turku! Turku! -huudoin. Tutustuimme muualta Suomesta paikalle saapuneisiin suomen opiskelijoihin ja saimme täkyläisten leipomaa pitsaa syödäksemme ennen jatkoille Palaver-ravintolaan siirtymistä. Palaverista jatkoimme tahoillemme täkyläisten majoittajiemme luokse.
Lauantai-aamun ensimmäisenä ohjelmana oli maittava lounas yliopistolla sijaitsevassa opiskelijaravintolassa, minkä jälkeen Osma ry ja Osman hallitus kokoustivat. Kun kokoukset oli saatu pois alta, kokoontuivat melkolailla juntisti muun muassa mäyräkoiran kuoriin ja huumoripaitoihin sonnustautuneet elämänkoulu-fennistit yliopiston pihamaalle leikkimään klassista ponileikkiä, joka toimi lämmittelynä rastikierroksen muotoiselle Osma-turnaukselle. Vastustuksesta huolimatta ponileikki oli erittäin tarpeellinen lähes kymmenen asteen raikkahassa pakkassäässä.
Hyisestä säästä huolimatta rastikierros oli hilpeä ja Kannan edustusjoukkueen mieli korkealla. Olimme aloittaneet turnajaisjuontemme suunnittelun jo hyvissä ajoin, mutta salaiseksi aseeksemme muodostui automatkalla uudelleensanoitettu Popedan Ukkometso, jota hoilasimme joka rastilla keuhkojen täydeltä. Kovalla innolla esitimme myös jo perinteiseksi muodostunutta norppatanssia, mikä takasi perusteellisen tutustumisen joensuulaiseen maanpintaan ja baarien lattiakuviointeihin.
Lounais-Suomesta, Aurajoen suulta Joensuuhun Kanta matkustaa.
Nyt Osma odottaa housut voinet kadottaa, pidä Agricola mielessäs!
Hei tarjoilija laske mulle kolpakko, halvin hanajuoma niin kuin ennenkin.
Mul on ahnas jano taas ja niukka lompakko viime rahoilla siis osmaamaan!
Suomen niemellä, suomen kielellä Kanta huutaa lailla perkeleen!
Kun Kanta norppaa tanssii, niin kaikki vaipuu transsiin.
Kaljaa koneeseen ja osmaamaan!
Rastikierros sijoittui Joensuun keskustan puistoihin ja baareihin, joiden välillä suunnistimme kartan ja virvokkeiden avustamana. Rasteilla muun muassa selitimme uusiksi itäsuomalaisia paikannimiä, improilimme, selvitimme kielioppianagrammeja, näyttelimme Kalevalan, tukkihumalluimme ja juoksimme ympäri paikallista Vapaudenpatsasta.
Kaikkemme rasteilla antaneena valesimme viimeisen rastinorppailun jälkeen takaisin yliopistolle valmistautumaan illan Elämämkoulu-teemaisiin sitseihin. Moni osallistuja oli nähnyt paljon vaivaa pukeutuakseen teeman mukaisesti, ja yliopiston aulassa sitsien alkua odotti melkoinen valikoima oman elämänsä syystäkin ylpeitä sankarijuntteja. Seuraavat tunnit laulu raikasi ja rangaistuksia sateli, teemaan sopivan juntisti tietenkin. Tauoilla Kanta kasaantui tehokkaasti, kirjaimellisesti, ja nimettömien turkulaisfennistien vetovoima sai monet muutkin ottamaan lattiakosketusta.
Sitsien viimeisellä kolmanneksella paljastettiin aiemmin päivällä kisatun Osma-turnauksen voittaja ja pääpöytä julisti voittajaksi Kannan. Kymmenen hengen joukkueestamme lähti suurempi ääni kuin koko lähes satapäisestä sitsikansasta hetkeä aiemmin, ja tanssimme riemuissamme lippu heiluen tuoleilla ja ympäri juhlatilaa. Kukaan ei muista, milloin Turku olisi viimeksi voittanut, joten pokaali toivotettiin tervetulleeksi kotiin suurella rakkaudella ja voitonriemulla.
Sitsien päätyttyä jatkoimme juhlaa vielä tovin ulkona muiden fennistien kanssa laulaen ja jutellen. Kannan edustus suuntasi pitserian kautta jatkopaikka Piimälinnaan. Valitettavasti pilkku oli kuitenkin jo liian lähellä tässä hilpeästi nimetyssä ravintolassa, ja matka jatkui Kerubiin, jonne osa osmaajista oli lähtenyt jatkoille jo suoraan sitseiltä.
Sunnuntaina ohjelmassa oli enää brunssi Surakan baarissa. Kun olimme syöneet ja hyvästelleet muut osmaajat, oli aika kirjoittaa navigaattorin osoitteeksi Turku. Paluumatkan olot olivat väsyneet mutta syystä onnelliset, ja matkakin taittui edellistä joutuisammin. Matkaeväät vaihtelivat irtokarkeista piimään ja mehujäähän. Turussa Osma-pokaali piipahti vielä lyhyellä visiitillä Proffan kellarissa, kunnes väsymys vei voiton viimeisistäkin turkulaisosmaajista.