Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Kolme kirjaa, jotka olisin toivonut lukeneeni ennen valmistumistani

Stressaako opintien päässä odottava työelämä? Epäilyttääkö työllistyminen humanistisella tutkinnolla tai onko oma osaamisesi sinulle itsellesikin mysteeri? Nämä teokset ovat tuoneet ainakin yhdelle humanistille lisää ammatillista itsevarmuutta – ehkä siis sinullekin!

“Työelämäkirjoja? Jee…”

Muistan hyvin, kuinka opiskelupäivien päätteeksi pääni oli niin täynnä akateemista tekstiä, että kirjojen lukeminen ei erityisemmin houkutellut. Tai ainakin vapaa-ajan lukemistoni rajautui tiukasti kaunokirjallisuuden puolelle.

Olen tajunnut vasta työelämään siirryttyäni, että kirjaston asiaproosahyllystä voin löytää apua ongelmiini ja epävarmuuksiini. Asiateosten lukeminen on auttanut minua löytämään paikkani humanistina liike-elämässä ja kehittymään työnhakijana.

Nyt jaan sinulle kolme teosta, joiden pariin löysin vasta valmistuttuani, mutta jotka olisin toivonut lukeneeni jo opiskelujeni aikana. Toivottavasti näistä suosituksista on sinulle ainakin lähes yhtä paljon iloa kuin allekirjoittaneelle!

1. Lotta Aarikka & Piia Alvesalo (toim.) – Ratkaiseva humanisti : kaksitoista innostavaa tarinaa työelämästä

Humanistien urapoluista ei löydy mielestäni tarpeeksi tietoa riittävän helposti (saa opponoida!). Moni humanisti tuntuu katoavan valmistumisensa jälkeen jonnekin, ja opiskelijana on vaikea saada tietoa muista kuin yleisimmistä urapoluista (eli pääasiassa opettajuudesta, viestinnästä, journalismista ja niin edelleen).

Lotta Aarikan ja Piia Alvesalon (turkulaisia humanisteja muuten molemmat!) toimittama Ratkaiseva humanisti tarjoaa tähän ongelmaan helpotusta kokoamalla kahdentoista humanistin uratarinat yksiin kansiin. Uratarinoitaan jakavat kirjoittajat ovat löytäneet itsensä mitä moninaisimmista paikoista aina finanssialalta pelimaailmaan ja IT-firmoista yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin.

Varsinkin näin uransa alkuvaiheessa olevana tekijänä on aina mielenkiintoista ja arvokasta lukea, miten erilaisiin paikkoihin päätyneet asiantuntijat reflektoivat urapolkujaan nousuineen ja laskuineen. Toivoisin, että olisin löytänyt tämän teoksen äärelle jo opintojeni aikana – työelämästressini olisi ollut todennäköisesti vähemmän musertavaa.

Toivon, että humanistinen tiedekunta ottaa onkeensa ehdotuksestani hankkia tämä teos muistamiseksi valmistuville humanistimaistereille. Jos näin ei tapahdu, suosittelen sinua hankkimaan tämän itse omaan kirjahyllyysi ja kaivamaan teoksen esiin niinä päivinä, kun epäilet päätöstäsi alkaa opiskella humanistista alaa.

2. Päivi Montgomery – Työnhaun psykologia

Olen lähettänyt maisteriksi valmistumiseni jälkeen reilut 130 työhakemusta erilaisiin työtehtäviin. Luettuani tämän Päivi Montgomeryn teoksen tajusin, että noista hakemuksista lähes kaikki ovat olleet enemmän tai vähemmän turhia. Työnhakuun liittyvä ajatusmaailmani olisi nimittäin kaivannut ravistelua.

Montgomery avaa rekrytoijan rautaisella ammattitaidollaan, miten työhakemuksia lukevat ihmiset ajattelevat. Lisäksi teos tarjoaa konkreettisia työkaluja ja harjoituksia oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen.

Jos siis kielesi on keskellä suuta harjoitteluhakujen kanssa tai haluat muuten vaan lähteä työnhakuun parhaalta mahdolliselta pohjalta, tämä teos on sinua varten!

3. Mikko Leskelä – Bisnesantropologia ja muut ihmistieteet strategiatyössä

Yliopistossa puhutaan paljonkin siitä, että meillä humanisteilla sun muilla ihmistieteilijöillä on valtavasti osaamista, jolla erottautua muista. Harvoin tästä osaamisesta saa kuitenkaan niin ratakiskosta väännettyjä esimerkkejä kuin Mikko Leskelän teoksesta.

Leskelä kuvaa käytännön esimerkkien avulla, miten ihmistieteilijät ovat ratkoneet yritysten ongelmia muiden tieteenalojen edustajien kanssa. Parhaat tulokset syntyvät, kun eri alojen osaaminen yhdistetään, ja humanisteilla on tässä yhtälössä kiistaton paikkansa. Jos mietit, mitä vaikkapa vuorovaikutuksen opinnoilla tekee, tästä teoksesta löydät vastauksen.

Ja kun joku seuraavan kerran kysyy sinulta, miten humanistisella taustalla ja osaamisella muka pärjää bisnesmaailmassa, paukauta kysyjää päähän tällä kirjalla (mutta vain kuvainnollisesti – en kannusta väkivaltaan)!

Ilkka Olkku

Kirjoittaja on bisneskirjoihin hurahtanut ja Turusta muualle muuttanut humanisti, joka ikävöi Vaski-kirjaston valikoimaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *