Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kanta – tasa-arvon edelläkävijä

Kannan toimistolle tullessa ainakin oma huomioni kiinnittyy ikkunalaudalle, jossa komeilee Kannan pinkki flamingomaskotti Jorma kainalossaan pieni lippu. Lipun keskellä kulkee valkoinen raita ja sen molemmin puolin yksi vaaleanpunainen ja yksi vaaleansininen.

Sain myöhemmin tietää, että tuo translippu on tuotu toimistolle siksi, että toimistonaapurimme Kritiikin Klonkku-patsas pitelee sateenkaarilippua, eikä Kanta voinut jäädä huonommaksi. Tai näin tarina ainakin menee, mutta joka tapauksessa nuo kaksi tasa-arvon symbolia komeilevat toimiston ikkunalaudoilla. Jorman lippu pääsee usein mukaan myös myyjäisiin ja viestii näin Kannan asenteista myös järjestömme ulkopuolelle.

Toimistolta löytyy myös Kannan turvallisen tilan periaatteet, joissa muun muassa kielletään olettaminen toisen identiteetistä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveydentilasta tai muusta vastaavasta ominaisuudesta. Periaatteet ovat luettavissa myös Kannan nettisivuilla. Turvallisen tilan periaatteiden olemassaolo on todella tärkeää, mutta parhaimmillaan ne tuntuvat turhilta. Miltei ikinä ei Kannan toimistolla jouduta turvallisen tilan periaatteista kenellekään muistuttamaan. Tietenkään kukaan ei ole täydellinen, ja toisinaan tapahtumien häirintäyhdyshenkilöt ovat tarpeen, mutta yleisesti turvallisen tilan periaatteet ovat kaikille niin selvä ohjenuora, että niiden noudattamisella uskaltaa paikoin vitsailla, kun päivystysten väännöt juustoleivän oikeasta nimestä tai jostakin muusta epäolennaisesta äityvät leikkisäksi kinasteluksi.Minulle Jorman siivessään pitelemä lippu merkitsee erityisen paljon, sillä olen transsukupuolinen. Muistan, kuinka paljon minua fuksiviikoilla jännitti esittäytyä ihmisille, mutta jännitykseni oli loppujen lopuksi turhaa. Kannan jäsenistölle tai oppiaineen henkilökunnalle asiassa ei ole mitään erikoista, ja ainoat kohtaamani hankaluudet liittyvät rakenteisiin kuten sukupuolineutraalien vessojen puutteeseen ja yliopiston järjestelmien joustamattomuuteen etunimien suhteen.

Koetin tätä juttua varten miettiä konkreettisia toimia, jota edustamani Kannan hallitus vuosimallia 2023 olisi tasa-arvon eteen tehnyt, mutta mitään en oikein keksinyt. Kaikkien ottaminen huomioon ja hyväksyminen sellaisina kuin ovat tuntuu ainakin omasta perspektiivistäni olevan järjestölle ja sen jäsenille niin selvää, että mitään syrjimisen vastaisia kampanjoita meillä ei ole ollut tarvetta organisoida. Kenties selvin konkreettinen toimi, joka kertoi Kannan arvoista, oli osallistuminen Pride-kulkueeseen. Kulkueesta on erillinen reportaasi tässä Kielekkeen numerossa, joten sitä en ryhdy sen tarkemmin kuvailemaan. Osallistuminen TYYn blokkiin oli hallitukselle itsestään selvää. Hetkeäkään meidän ei täytynyt miettiä, voimmeko virallisesti järjestönä osallistua Pride-tapahtumaan. Päätös oli oikeastaan jo tehty puolestamme, sillä vuoden 2023 toimintasuunnitelmassa, joka on hyväksytty yhdistyksen syyskokouksessa, mainitaan erikseen hallituksen voivan järjestää yhteisosallistumisen mielenosoituksiin, ilmastolakkoon tai Pride-tapahtumaan. Yhdenvertaisuustoimia on Kannan toiminnassa toteutettu jo useita vuosia. Vuonna 2021 Kanta julistautui syrjinnästä vapaaksi järjestöksi, ja toimiston turvallisen tilan periaatteet otettiin käyttöön kaudella 2022. Kannan kaksi sosiaalipoliittista vastaavaa toimivat myös yhdenvertaisuusvastaavina, ja heihin tai keneen tahansa hallituksen jäseneen saa aina ottaa yhteyttä, mikäli kokee häirintää tai syrjintää.

Haluan tässä kirjoituksessa paitsi toivottaa Kannan hallituksen puolesta hyvää Prideä kaikille Kielekkeen lukijoille, myös kiittää koko Kannan jäsenistöä ja aiempia hallituksia. Teidän ansiostanne Kanta on turvallinen yhteisö, johon kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat.

Urho Kunnas

Kirjoittaja on Kannan sihteeri.

One Response to Kanta – tasa-arvon edelläkävijä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8