Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Opiskelijan ABC

Uusi opiskelija törmää jo orientaatioviikoillaan moniin sellaisiin käsitteisiin, joiden merkityksestä hänellä ei ole varmuutta. Jotta et jäisi arvailujen varaan, olemme koonneet tähän juttuun keskeisimpiä käsitteitä ja listanneet ne aakkosjärjestyksessä selityksen kera. Osa käsitteistä liittyy yleisesti opiskelijaelämään ja osa tarkemmin suomen kielen opiskeluun, Turun yliopistoon ja ainejärjestöömme Kantaan.

Akateeminen vartti

Yliopistossa luennot alkavat lähes aina 15 minuuttia yli tasatunnin. Opintotietojärjestelmä Pepissä saattaa lukea, että luento kestää klo 12–14, mutta hyvin todennäköisesti todellinen alkamisajankohta on 12.15 ja päättymisajankohta 13.45. Osa suomen kielen opiskelijan ensimmäisen vuoden luennoista alkaa poikkeuksellisesti 8.30, joten olethan tarkkana. Salitentit alkavat yleensä tasalta.

Akvaariotentti

Tentti, joka tehdään yliopiston sähköisen tentin tilassa. Tenttitiloja on monessa yliopiston rakennuksessa. Tenttiaika varataan itse. Joissain tiloissa voi tenttiä jopa iltamyöhään. Akvaariotentit varataan ja suoritetaan Exam-järjestelmässä.

Approt

Tapahtuma, jossa kierretään baareja ja kerätään leimoja appropassiin. Leiman saa tilaamalla juoman baarista. Kun leimoja on tarpeeksi, tehtävä on suoritettu. Appropaikat sijaitsevat usein tietyn kadun varrella tai yksittäisessä paikassa.

Arcanum

Yliopistorakennus, jossa ovat humanistisen tiedekunnan tilat. Arcanum sijaitsee Yliopistonmäen alla, Calonia-rakennusta vastapäätä.

Assarin ullakko

Turun vanhimpia ja suosituimpia opiskelijaravintoloita. Kutsutaan myös lyhyemmin Assariksi. Opiskelijaravintoloita on toki muitakin, mutta täällä törmää useimmin tuttuihin.

Brygge

Baari ja kasvisravintola Assarin ullakon yhteydessä.

Exam

Alusta, jossa varataan ja tehdään sähköiset tentit. Examiin pääsee kirjautumaan Peppi-järjestelmän kautta.

Fuksi

Ensimmäisen vuoden opiskelija.

Fuksiaiset

Uusille opiskelijoille järjestettävä rastikierros. Fuksiaisissa tutustutetaan uudet tulokkaat opiskelijakulttuuriin. Samalla heidät otetaan entistä vahvemmin osaksi opiskelijayhteisöä. Fuksiaisia kutsutaan usein kastajaisiksi.

Haalarit

Opiskelijan asustus bileissä ja muissa tapahtumissa. Fuksit saavat haalarinsa ensimmäisen vuoden aikana. Haalareiden käyttöä koskevista tavoista ja säännöistä löytyy juttu vanhemmasta Info-Kielekkeestä.

HOPS

Henkilökohtainen opintosuunnitelma. Tuutorit ja henkilökunta auttavat ensimmäisen vuoden opintosuunnitelman laatimisessa. Opintosuunnitelma tehdään Peppi-järjestelmässä.

Humanitas

Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan opiskelijoiden koulutuspoliittinen edunvalvontajärjestö.

Intranet

Tutkinto-opiskelijoille ja henkilökunnalle suunnattu sivusto, johon on koottu opiskelussa ja työskentelyssä tarvittavat palvelut, ohjeet ja työkalut sekä ajankohtaisviestintä.

Jorma

Kannan oma maskottiflamingo. Seuraathan Jormaa Instagramissa @kannanjormaflamingo!

Kanta

Turun yliopiston suomen kielen opiskelijoiden yhdistys. Liity Kantaan Kide.appin kautta, jotta saat jäsenedut käyttöösi. Pääset moniin tapahtumiin edullisemmin tai jopa maksuttomasti, kun olet Kannan jäsen.

Kantalaisaloite

Kannan toimistolla ja nettisivuilla toimii kantalaisaloitelaatikko, johon opiskelijat voivat nimettömästi tai omalla nimellään kertoa mieltään painavista asioista, kuten havaitsemastaan tai kokemastaan epäasiallisesta käytöksestä Kannan tapahtumissa (ks. lisää kohdasta ”sopo”). Kantalaisaloitelaatikkoon saa laittaa myös kehitysideoita tai muita terveisiä Kannan hallitukselle.

Kantamus

Kannan tiedotuskanavalle sähköpostitse lähetettävä viikkotiedote ajankohtaisista opiskelua ja tapahtumia koskevista asioista.

Kastajaiset

Ks. fuksiaiset.

Kieleke

Kanta ry:n oma ainejärjestölehti, tämä lehti. Kielekkeen toimittajaksi, samoin kuin Kannan hallituksen jäseneksi, voi hakea syyskokouksessa.

Kopo

Koulutuspoliittinen vastaava eli kopo toimii linkkinä ainejärjestön ja oppiaineen välillä. Kopo osallistuu muun muassa suomen kielen henkilökunnan ja yliopiston toimielinten kokouksiin ja välittää kokouksessa käsitellyt opiskelijoihin vaikuttavat asiat hallitukselle. Lisäksi kopo järjestää opintopiirejä.

Kostajaiset

Kun fuksit on kastettu osaksi fennisti- ja opiskelijayhteisöä, he voivat järjestää vanhemmille opiskelijoille kostajaiset. Fuksit ideoivat rastikierroksen, jossa voi olla jokin teema. Vanhempia opiskelijoita voidaan kehottaa pukeutumaan teeman mukaisesti. Kostajaisista voi kysyä lisää hallitukselta.

Lukkarikone

Pepissä oleva sivu (lukkarit.utu.fi), josta näkee tulevat luentonsa.

Noppa

Opintopiste. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tunnin työskentelyä. Yhdestä opintojaksosta saa tietyn määrän opintopisteitä.

Opiskelijakortti

Opiskelijakortti on todistus opiskelijastatuksestasi. Opiskelijakortin myötä olet oikeutettu muun muassa opiskelijalounaisiin, edullisempiin junamatkoihin ja muihin opiskelija-alennuksiin. Fyysisen kortin lisäksi opiskelijakortti toimii Frank App -sovelluksessa.

Osma

Suomen kielen opiskelijoiden valtakunnallinen järjestö, johon kuuluu Kannan lisäksi Siula ry Helsingistä, Kopula ry Tampereelta, Suma ry Oulusta, Sane ry Jyväskylästä ja Täky ry Joensuusta. Osma-nimeä kantaa myös kaksi kertaa vuodessa järjestettävä viikonlopun mittainen tapahtuma, jossa suomen kielen opiskelijat kokoontuvat yhteen rastikierroksen, sitsien ja muun virkistystoiminnan merkeissä. Osma on hyvä mahdollisuus sekä tutustua muiden kaupunkien opiskelijoihin että luoda yhteishenkeä ainejärjestön sisällä.

Rastikierros nostattaa Kannan yhteishenkeä takuuvarmasti, sillä se on kilpailu järjestöjen välillä. Tulethan siis mukaan marraskuun viimeisenä viikonloppuna pidettävään Helsingin Osmaan. Otetaan voitto kotiin!

Ps. Osma tarkoittaa myös objektin sijassa olevaa määrän adverbiaalia.

Peppi

Opintotietojärjestelmä, jossa ilmoittaudutaan opintojaksoille ja tentteihin, luodaan henkilökohtainen opintosuunnitelma ja tarkastellaan opintosuorituksia. Pepin kautta pääsee myös ilmoittautumaan läsnä- tai poissaolevaksi lukukaudelle sekä katsomaan Lukkarikonetta. Peppi löytyy osoitteesta student.peppi.utu.fi.

Proffan kellari

Kampusalueella sijaitseva baari, joka on monen opiskelijan suosima opiskelu-, rentoutumis- ja jatkopaikka.

Rastikierros

Rastikierroksella joukkue suorittaa tehtäviä ja kilpailee muita joukkueita vastaan. Tehtäviin voi kuulua esimerkiksi näyttelemistä, sanaselitystä tai piilotettujen esineiden etsimistä. Rastin pitäjät pisteyttävät suorituksen, mutta pisteitä ei yleensä paljasteta joukkueelle ennen koko kierroksen päättymistä.

Sielulintu

Sisarjärjestömme Sugrin ainejärjestölehti.

Sitsit

Akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan ja lauletaan. Kannalla on oma laulukirja, jonka voi ostaa omaksi hallitukselta. Sitseille voi valita alkoholittoman tai alkoholillisen menun. Kannan sitseillä tarjoillaan kasvisruokaa.

Sopo

Kannalla on kaksi sosiaalipoliittista vastaavaa eli sopoa. He seuraavat opiskelijoihin liittyviä asioita ja tiedottavat niistä. Toinen sopoista järjestää liikuntatapahtumia ja toinen kulttuuritapahtumia. Sopot toimivat myös järjestön yhdenvertaisuusvastaavina ja häirintäyhdyshenkilöinä. He huolehtivat jäsenten tasa-arvoisesta kohtelusta, hyvinvoinnista ja yhdenvertaisuudesta.

Speksi

Interaktiivista opiskelijateatteria, jossa katsojat pääsevät vaikuttamaan esityksen kulkuun. Esitykseen kuuluu myös tanssi- ja musiikkiosioita. Turkulaisessa humanistispeksissä on usein Kannan jäseniä.

Sugri

Kannan sisarjärjestö, jonka opiskelijat opiskelevat suomalais-ugrilaista kielentutkimusta. Perusopintojen jälkeen opiskelija valitsee joko suomen kielen tai suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen linjan.

Tuudo

Mobiilisovellus, josta näkee opiskelijan arkeen liittyviä asioita, kuten opiskelijaravintoloiden ruokalistoja, omia arvosanoja ja tiedekuntien omia uutisia. Myös kirjastopalveluita voi käyttää Tuudon kautta.

TYY

Turun yliopiston ylioppilaskunta, jonka jäsenyys on pakollinen tutkintoa suorittaville. Kaikki Turun yliopiston perustutkinto-opiskelijat kuuluvat yhteisöön. Jäseneksi liitytään lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä.

Volter

Volterista (utuvolter.fi) löytyvät Turun yliopiston kirjaston painetut ja sähköiset aineistot. Volterin kautta voi uusia lainoja, tehdä varauksia ja tallentaa suosikkeja.

Vujut

Vuosijuhlat. Osa järjestöistä pitää vuosijuhlia joka vuosi, mutta Kannan vuosijuhlat ovat viiden vuoden välein. Seuraavat vujut ovat vuonna 2026, jolloin Kanta täyttää 65 vuotta.

YTHS

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö. YTHS tarjoaa terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveyden palvelut perustutkintoa suorittaville korkeakouluopiskelijoille. YTHS:n kautta voi varata ajan muun muassa hammastarkastukseen tai mielenterveyspalveluihin.

Laatinut kolmannen vuoden suomen kielen opiskelija Henrik

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8