Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Unettoman univinkit

Kun yöpuulle on käyty ja lampaat laskettu, jäätkö sinäkin tunneiksi vääntelehtimään lakanoissa, kun muut vetelevät hirsiä? Niin minäkin. Aurinko, epätoivo ja paniikki nousevat, ja yö toisensa jälkeen lipuu sormiesi läpi. Hädissäsi olet onnistunut diagnosoimaan itselläsi lukuisia erilaisia sairauksia, ja tietokoneesi ruudulla on auki lähimmän hautaustoimiston sivut, ihan vain varmuuden vuoksi. Näinhän tämä tulee päättymään. Sinä, ja herätyskello, joka ei herätä luennolle, vaan herättää sinut aivan uudenlaiseen kauhuun. Tuttu tunne. 

Sinun onneksesi, jokaista keinoa kokeilleena, koetan nyt listata ne, joista ainakin minulle oli eniten todellista hyötyä. Ennen kuin hätiköitte, ei, yksikään keino nukahtaa nopeammin ei ole lyödä tajua kankaalle ja toivoa parasta. Pahoittelut.

1. Säännöllisyys

Tiedän, helpommin sanottu, kuin tehty. Hyvien ja palauttavien yöunien elinehto on kuitenkin säännöllinen unirytmi. Kun kehon totuttaa nukahtamaan ja heräämään päivittäin samaan aikaan, helpottuu unensaanti huomattavasti. Tämä kuitenkin vaatii aikaa, jota ei ole, ja tarmoa, joka on vähintäänkin lopussa. Sen takia annan itselleni päivittäin niin sanotun liukuvan työajan, jolloin nukahtamis- ja heräämisaikani saavat joustaa kahdella tunnilla. Ja jos joskus tulee viivyttyä ulkona läpi yön, annan sen itselleni anteeksi. Ei ole säännöllisyyttä ilman epäsäännöllisyyksiä. 

2. Rutiini

Pahimpina unettomuuskausinani olen kokeillut valehtelematta kymmeniä, jos ei satoja, erilaisia rentouttavia iltarutiineja. Rento on kuitenkin ollut aina kaukaisin mahdollinen olotila, jolla voisin itseäni unettomina öinä kuvailla. Omanlainen iltarutiininsa on syntynyt siitä, kun nousen kahdeksatta kertaa tarkistamaan, että asuntoni ovet ja ikkunat ovat kiinni ja hella on pois päältä. Kaipa sillä tapaa yritän hakea kauas kadonnutta kontrollin ja huolettomuuden tunnetta. 

Kuitenkin, olen sen jälkeen oppinut rakentamaan itselleni istuvan iltarutiinin. Kirjoitan päivän asiat ylös päiväkirjaani, niin hyvät kuin huonotkin. Erityisesti ne huonot. Tämä siirtää huolet pois mielestäni paperille, jonka jälkeen minulla on tapana kuunnella äänikirjaa, jolloin huolten jättämälle varsin suurelle nälkäiselle aukolle tulee muuta pureskeltavaa. 

3. Liikunta

On suoraan sanoen ärsyttävää, että tämä auttaa. Niin se kuitenkin on. 

4. Kofeiini

Unettoman paras ystävä. Kaksiteräinen miekka.Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, hallitsetko sinä kofeiinin käyttöä, vai hallitseeko se sinua. Kun lopetin (ainakin lähestulkoon) kofeiinipitoisten juomien nauttimisen viimeistään kahdelta iltapäivällä, parani yöunieni laatu huomattavasti. Olemme  kuitenkin kaikki, ainakin suurin piirtein, aikuisia, enkä lähde nyt ketään käskyttämään. Tätäkin kirjoittaessa juon jo toista kahvikupillistani. 

5. Armollisuus itseään kohtaan

Ajoittainen unettomuus on väistämätöntä. Siihen vaikuttavat lukuiset eri tekijät, joille harvemmin voimme itse mitään. Erään unettomuudesta johtuvan itkuisen lääkärikäynnin jälkeen päätin, että minun on pakko löysätä otettani. Itselleen voi kuitenkin olla armollinen jo ennen, kun olet ajanut itsesi täysin loppuun. Kun antaa itsensä tottua jatkuvan suuren paineen alaisena olemiseen, ei sitä tunnista enää epänormaaliksi, vaan paineeseen tottuu. Kun pikkuhiljaa alkaa purkaa tuota painepommia, tuntuu hetken siltä, että ilman sen kuormaa on mahdoton saada henkeä. Silloin on kuitenkin syytä istua hetkeksi alas, imeä sisään kevätaurinkoa, ja antaa itsellensä lupa hengittää. Edes hetkeksi.

Elina Peltonen

Kirjoittaja on murehtimiseen taipuva ensimmäisen vuoden opiskelija, jonka vinkit tulisi aina ottaa varauksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8