Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Puheenjohtajan palautumisvinkit

Tervehdys!

Tämänkertaisen lehden teeman mukaisesti tällä palstalla käsitellään vapaa-aikaa ja palautumista Kannan nykyisen puheenjohtajan näkökulmasta. No, siitähän en osaa mitään sanoa! Kiitos ja hei!

Okei, tärkeää elämässä on tasapaino. Tasapaino tärkeiden asioiden välillä, jotta mikään ei kuormita liikaa. Opiskelun vastapainoksi täytyisi muistaa myös pitää hauskaa, tai toisinpäin… Jokaiselle suomen kielen opiskelijalle suosittelenkin harrastukseksi kantalaisuutta, jos se ei vielä ole tai on ajan saatossa jäänyt taka-alalle.

Ainejärjestömme tarjoaa paljon kaikenlaista tekemistä joka kuukausi! Viikoittain päivystämme vähintään kahtena päivänä toimistollamme tarjoamassa hyvää seuraa ja kuumaa juotavaa. Joka tiistai on myös mahdollista saada lenkkiseuraa Turun kauniiden maisemien keskelle. Ja huhtikuussa vasta onkin vaikka mitä tekemistä! Lasersotaa toimistokämppisten kanssa, Munajahtibileet Vegasissa ja viikolla 16 alkaakin jo vappumeiningit! Kantalaisuudesta tulee lähes kokopäivätyö harrastuksen sijasta. Toivotan siis kaikki erittäin tervetulleeksi Kantaan ja tapahtumiimme. <3

Ehkä juuri minua ja tätä palstaa varten viimeisimmässä TYYn pj-neuvostossa puhuttiin palautumisesta DRAMMA-mallin avulla. Eli kuuden erilaisen palautumisen kokemuksen avulla edistetään omaa hyvinvointia. Haluan jakaa nämä vinkit myös teille, arvon Kielekkeen lukijat!

Ensimmäisenä on irtautuminen siitä, mikä kuormittaa. Esimerkiksi opiskelu (tai hallituksessa oleminen…) saattaa kuormittaa, joten olisi hyvä tehdä tällaiselle toiminnalle vastakohtaisia asioita. Vapaa-ajalla voisi siis vaikka käydä tiistaisella viikonaloituslenkillä, käydä katsomassa jokin teatteriesitys tai tehdä käsitöitä!

Toisena DRAMMA-mallissa on rentoutuminen. Mitä vain aivot narikkaan -tekemistä kehiin! Kaikenlaisen ponnistelun täysi välttäminen! Omalla kohdallani tähän sopii K-draamojen katsominen tai rennosti tiskaaminen.

Kolmantena sitten omaehtoisuus! Elämässä on paljon asioita, joihin ei pysty itse vaikuttamaan, ja on velvollisuuksia, jotka on pakko hoitaa. Tee siis aikaa vain itsellesi! Tee mitä haluat, miten haluat ja milloin haluat! Tähän voi myös liittää oman ajan vaalimisen eli aina ei tarvitse sanoa kyllä, kun kaverit kysyy pirskeisiin!

Neljäntenä taidon hallinta, joka tarkoittaa mitä vain kuormittavan asian ulkopuolelle kuuluvaa taitoa. Esimerkiksi en haluaisi käyttää vapaa-aikaani kurssiin, jossa harjoitellaan julkista puhumista, koska se liittyy ihan pikkaisen tähän pestiini. Sen sijaan sopivampi taidon ylläpito voisi olla japanin opiskelu tai tanssitunnilla käyminen. Myös uusien asioiden kokeilu ja uuden oppiminen virkistää. Tärkeintä on onnistumisen kokemus!

Viidentenä pointtina on merkityksellisyys. Itselle tärkeisiin asioihin panostaminen edistää yllättäen (!) myös omaa hyvinvointia. Jos arki tuntuu kiireiseltä tai toistaa samaa kaavaa päivästä toiseen, voisi olla hyvä idea pysähtyä miettimään hetkeksi, millaisesta tekemisestä tulee hyvä mieli. Sen jälkeen tällaista merkityksellistä tekemistä voi lisätä omaan arkeensa, edes vähän!

Viimeisenä listalla on yhteenkuuluvuus. Palautumista edistää turvallinen ympäristö, jossa voi olla oma itsensä. Voisi olla siis ihan hyvä muistaa pitää huolta omista ihmissuhteistaan. <3 Lisäksi joukkoon kuulumisen tunne on tärkeä. Toivonkin, että Kanta voi olla turvallinen ainejärjestö kaikille ja kynnys osallistua toimintaamme olisi mahdollisimman pieni. (Saa tulla vetämään hihasta, jos ujostuttaa!)


Toivottavasti näistä vinkeistä on jotakin hyötyä. Opiskelu, työt tai mikä vaan luottamustehtävä ynnä muut tuovat kyllä elämään paljon hyvää, mutta kuormittavuutta ei voi välttää. Palautukaamme siis kaikki kantalaiset yhdessä elämän kuormittavuudesta, vaikka Kannan päivystyksissä ja/tai tapahtumissa. Ja minä palaudun sitten vielä erikseen näistä puheenjohtamishommista omalla vapaa-ajallani. :-)

Lisää DRAMMA-mallista voi tämän linkin takaa: https://www.ttl.fi/tyopiste/psykologinen-palautuminen-tyosta-nama-kuusi-kokemusta-edistavat-sitaWilma Laitiainen
Kirjoittaja on Kannan puheenjohtaja, toisen vuoden suomen kielen opiskelija sekä Cheek-fani Lahest.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8