Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Yhteiskunta altistaa työuupumukselle

Jokainen tuntee ihmisen, joka kärsii tai on kärsinyt työuupumuksesta. Ristiriitaista on, että samaan aikaan ihmiset tuntuvat ihailevan niitä, jotka tekevät useaa työtä samanaikaisesti lepäämättä lähes ollenkaan. Työpaikallani kahvipöydässä kuulen valitettavan usein keskusteluja siitä, kuka on uupunut ja kuka on tehnyt jälleen ylityötunteja kokonaisen työpäivän verran.

Työ yhä tänäkin päivänä tuntuu määrittävän ihmisen aseman yhteiskunnassa. Olen kuullut useita tarinoita, joissa korkeissa asemissa työskentelevät pitävät itseään parempina kuin muut ja kohtelevat alaisiaan huonosti. Työttömyyttä ja työttömiä puolestaan pidetään lähes kirosanana. Vaikka pelkästään työn ulkopuolelle jäämisen on katsottu lisäävän mielenterveysongelmia ja taloudellista ahdinkoa, halutaan työttömien asemaa yhteiskunnassa sortaa entisestään esimerkiksi heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Yleisestikin yhteiskuntamme arvostaa työntekemistä erittäin korkealle. Jo lapsia neuvotaan tekemään valintoja, jotka edistävät tulevaisuudessa työllisyyttä. Moni on esimerkiksi jo ala-asteella kuullut pelottelua siitä, kuinka vääränlaisen tekstin tai kuvan postaaminen nettiin saattaa estää tulevaisuudessa työn saamisen. Esitellessä itsensä uudelle ihmiselle ammatin kertominen tulee monesti luonnostaan heti nimen perässä. Toisaalta myös media puskee harva se päivä otsikoita, joissa kerrotaan yrittäjistä, jotka tekevät vuosia töitä seitsemän päivää viikossa, ja vinkkejä, miten saisi kalenteriin vielä enemmän tilaa töille.

Työelämä on myös muuttunut paljon. Nykyään työ on abstraktimpaa ja vaikeammin määriteltävää kuin aikaisemmin. Lisäksi työt vaaditaan tehtävän mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suurella tuloksella. Työntekijän pitäisi olla erittäin itseohjautuva ja paineensietokyvyn tulisi olla terästä.

Olen myös huomannut, että meidän opiskelijoiden vaaditaan tekevän töitä kohtuuttoman paljon: kun muut lomailevat kesällä, opiskelijan tulee raataa joko kesätöissä tai kesäopintojen parissa. Kesätyöpaikan saaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvää. Viime vuonna kesätöitä hakiessani lähetin noin kolmekymmentä hakemusta, joista lopulta minulle tarjottiin työpaikkaa vain neljästä. Oman alan töistä minulle ei tullut edes kutsua haastatteluihin. Jatkuva torjutuksi tuleminen työmarkkinoilla ei ainakaan nosta ammatillista itsetuntoa. Lisäksi pohdin, miten opiskelijoiden uskotaan pärjäävän opiskeluissa ja voivan hyvin, jos meille ei anneta aikaa levätä ja palautua monilta osin raskaiden opintojen ohella.

Monet seikat yhteiskunnassamme altistavat työuupumukselle, joka onkin yleistynyt hurjaa vauhtia. Mielestäni perustulo, joka on universaali, kaikille automaattisesti maksettava tulonsiirto, voisi olla ratkaisu nykyisen työelämän ongelmiin. Riittävän toimeentulon turvaaminen kaikille pitäisi olla itsestäänselvyys.

Sara Ijäs
Kirjoittaja on Kanta ry:n kulttuurisopo  ja Kielekkeen päätoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8