Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Opinnoista työelämään

Työelämään siirtyminen jännittää aina – riippumatta siitä oletko 15-vuotias kesätyönhakija vai juuri tutkintonsa loppuun saattanut filosofian maisteri, joka haaveilee siirtymisestä oman alansa töihin. Jännityksen koostavat asiat toki vaihtuvat vuosien mittaan melko suuresti: alaikäisenä kelpuuttaa minkä tahansa mopon virityksen mahdollistavan ”roskatyön”, täysi-ikäisyyden kynnyksellä työn tärkeimpänä funktiona on edelleen vain elämisen mahdollistaminen, mutta mitä tapahtuu, kun täytyykin (lue: saakin) alkaa etsimään saavuttamansa erikoistumisen myötä oikeasti mielenkiintoista työtä. Näistä asioista allekirjoittanut, 22-vuotias toisen vuoden opiskelija vailla kokemusta oman alan töistä, mietteitään tässä kirjoituksessa lyhyesti avaa.

Fennistien työllistymismahdollisuuksia jokainen on varmasti opintojensa aikana miettinyt, ja niihin kohdistuviin keskusteluihin osallistunut. Luulen, että en voi tuoda tähän aiheeseen kauheasti mitään uutta, mutta pieni kertaus on aina paikoillaan! Yleisimpänä valintana opinnoissamme hakeudutaan tietenkin opettajan töihin ohjaaviin sivuaineisiin, mutta myös muita vaihtoehtoja halutessaan löytää. Turun yliopisto tarjoaa humanisteille valittavaksi ihastuttavan paljon sivuaineita (joista suurin osa on vapaasti valittavissa!). Sivuainevalinnoillasi voit löytää uusia kiinnostuksen kohteita ja luoda pohjaa osaamisellesi.

Työllistymistä ei kuitenkaan voi pitää itsestäänselvyytenä pelkän opintorekisterin pohjalta, eikä omasta mielestään epäonnistuneita opintovalintoja kannata pitää ylitsepääsemättömänä esteenä työllistymiselle, vaan mukaan tarvitaan aina myös tuuria. Mieleeni tulee esimerkkinä Humanistin paikka -podcastissa työuraansa avannut nykyinen Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori Riitta Monto. Hän kertoi, ettei kuvitellutkaan suomen kielen opintoja aloittaessaan, että hänestä voisi tulla toimittaja, mutta lopulta kesätöistä kerääntyneen kokemuksen perusteella hän sinne alalle päätyi. Olemme saaneet kuulla viime aikoina esimerkkejä suomen kielen opiskelijoiden työurista myös mm. viime vuoden syksyllä järjestetyssä Kannan alumni-illassa. Puhujiksi oli saatu Nelonen Medialla digitaalisena tuottajana työskentelevä Viivi Käiväräinen ja Kaarna Kustannuksen kustannustoimittajina työskentelevät suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Karoliina Tervonen sekä kieliasiantuntija Julia Heino. Tapahtuma sai osallistujilta paljon positiivista palautetta, joten niiden järjestämistä jatketaan toivottavasti myös jatkossa.

Työllistyminen opintojen aikana tai niiden jälkeen tulee varmasti aiheuttamaan stressiä, mutta kannattaa muistaa, että se ei ole pikajuoksukilpailu vaan läpi elämän jatkuva projekti, mihin saa halutessaan aina apua. Kannattaa työskennellä päämääriään kohti, auttaa opintotovereiden kanssa toisiaan työllistymisen kamppailuissa, hyödyntää suhteitaan ja esim. yliopiston tarjoamia Rekry-työelämäpalveluita. Jokainen löytää kyllä ajan kanssa paikkansa työelämästä!

Elias Kukkonen
Kirjoittava on toisen vuoden suomen kielen opiskelija ja Kannan puheenjohtaja vuonna 2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8