Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kannan hallituksen hyvä yhteishenki ja tunnelma huokuu ulospäin

Vuoden ensimmäinen Kieleke esittelee perinteisesti Kannan uudet hallitustoimijat. Tämä vuosi ei tee poikkeusta. Kannan hallituksessa toimii vuonna 2022 kaksitoista arvokasta työtä tekevää kantalaisaktiivia. Tutkin hieman, kuka meidän kantalaisten asioista tänä vuonna huolehtii.

Tässä hallituksen jäsenet listattuna:

Elias Kukkonen, puheenjohtaja

Jasmin Hämäläinen, varapuheenjohtaja

Sini Launiainen, taloudenhoitaja

Mariette Oksanen, sihteeri

Wilma Laitiainen, tiedotus- ja verkkovastaava

Aino Kaunismaa, koulutuspoliittinen vastaava ja kansainvälisten asioiden vastaava

Effi Polari, tapahtumavastaava

Emilia Järvelä, tapahtumavastaava

Sara Ijäs, kulttuuri-, sopo- ja yhdenvertaisuusvastaava

Henrik Uhinki, liikunta-, sopo- ja yhdenvertaisuusvastaava

Anniina Lautkankare, vääpeli ja ympäristövastava

Veera Hotanen, yritys-, yhteistyö- ja ulkosuhdevastaava

 

Kysyin hallituksen jäseniltä, minkälaisia ajatuksia heillä oli hallitukseen hakeutumisesta ja odotuksista hallituskaudelle. Hallituslaistemme motivaationa liittyä tuohon arvokkaaseen joukkoon oli muun muassa hyvät kokemukset viime vuoden hallituksesta, kuten viime vuonnakin sihteerin pestiä hoitaneella Mariette Oksasella: ”Olin myös edellisvuonna hallituksessa ja oli kivaa, nii siks uudestaan!”

Halu päästä tutustumaan useampiin kantalaisiin ja halu vaikuttaa Kannan toimintaan nousivat myös esiin. Kantalaisiin tutustumista tärkeänä piti muun muassa YYU-vastaava Veera Hotanen: ”Halusin tutustua kantalaisiin ja pestikin kuulosti mielenkiintoiselta.” Kopona toista kautta toimiva Aino Kaunismaa puoestaan kertoi, että hänelle on tärkeää tuntea omaa järjestöään: ”Hallituksessa tutustuu helposti muidenkin kuin oman vuosikurssin opiskelijoihin, ja siellä pääsee mukaan järjestämään erilaisia tapahtumia. Tykkään olla perillä siitä, mitä ainejärjestömme milloinkin tekee.”

Vääpeliksi tälle hallituskaudelle valittu Anniina Lautkankare tahtoi hallitukseen vaikuttamaan ja kokemaan: ”Halusin päästä mukaan vaikuttamaan Kannan toimintaan ja kartuttamaan kokemuksia kivan porukan kanssa.” Viime vuoden hallituksen tekemä houkuttelutyökin tuotti tulosta: ”Hallitustoiminta vaikutti ihan hauskalta ja Jasmin [ent. tiedottaja, nyk. vpj] vakuutti mut tiedottajan pestin hauskuudesta”, kertoi tiedottaja Wilma Laitiainen ja täydensi vielä: ”halusin myös merkinnän fuksipassiin”.  Tuolla asenne johti lopulta Vuoden fuksi -palkintoon.

”Syksyn kaikki tapahtumat olivat ihan mahtavia, joten rupesi itseänikin kiinnostamaan niiden järjestäminen”, kertoi toinen tapahtumavastaavista Effi Polari. ”Kiinnostuin hallitushoukuttelussa tapahtumavastaavan pestistä ja halusin oppia uutta ainejärjestötoiminnan myötä”, kertoi Effin tapsaparina toimiva Emilia Järvelä ja lisäsi tapsalle tyypilliseen tyyliin: ”Myös bileet kiinnostelee!”

Varapuheenjohtaja Jasmin Hämäläinen kertoi saapuneensa syyskokoukseen ”hallituseläköityminen takaraivossa kolkutellen”, sillä pestit eivät suoraan tuntuneet omilta, ”ei erityisemmin kutkutellut”. Jasmin kuitenkin päätyi vpj:ksi. ”Pesti tuntui sopivan haastavalta ja koin, että pääosin etänä tapahtuneen ensimmäisen hallitusvuoden jälkeen minulla oli vielä monipuolisesti annettavaa Kannalle”, kommentoi hän uutta pestiään.

Liikunta-, sopo- ja yhdenvertaisuusvastaavan pestiin astunut, liikunnasta ja urheilusta kiinnostunut Henrik Uhinki pohti pestistään seuraavaa: ”Tässä pestissä pääsen järjestämään lajikokeiluja, aktivoimaan Kantaa ja tutustumaan itsekin uusiin lajeihin.” Puheenjohtajaksi kulttuurisopon pestistä siirtynyt Elias Kukkonen, kertoi pestin kiinnostavan kokemuksena eniten.

Mitä odotuksia hallituksella sitten on kuluvalle vuodelle? Tiimityöskentely, uudet kokemukset ja hyvä meininki nousevat monissa vastauksissa esille. Myös ”Lygasin vippiä” on odotettu. Kulttuurisopo Sara Ijäs nosti salamyhkäisesti esiin vuoden tulevia kulttuuritapahtumia: ”Odotan kulttuuritapahtumia, joita en vielä paljasta, mut paljastan sen verran, et kivoi juttui on tulossa.”

Kuitenkin, kuten moni tietää, ja loput ovat kuulleet, on olemassa asia, joka on opiskelijoille jopa tärkeämpi kuin lempisitsilaulun kuuleminen kolmannessa kattauksessa:

”JA WAPPUA”, sanoi puheenjohtaja Elias Kukkonen

”Ja tietenkin mun ja monen muun ekaa vappua! Vihdoin!”, fiilisteli kulttuurisopo Sara Ijäs

”Eniten odotan tältä vuodelta pitkästä aikaa kunnon vappua!”, kertoi puolestaan kopo Aino Kaunismaa.

 

Monissa hallituslaisten vastauksissa korostettiin yhteistoimintaa ja hyvää ryhmähenkeä. Vanhana hallitustoimijana lämmittää mieltä, että Kannan hallitukselle ja koko järjestölle tyypillinen vahva yhtenäisyys huokuu myös näistä vastauksista:

”En kadu, koska meil on hauska porukka”, kertoi hieman epäröiden hallituksessa jatkanut kulttuurisopo Sara Ijäs.

”Tuleva kausi sykähdyttää, sillä meillä on aivan mieletön hallitusporukka”, intoili vpj Jasmin Hämäläinen.

”Meillä on hyvä tiimi!” linjasi pj Elias Kukkonen.

 

Rennompana bonuskysymyksenä kysyin, mitä suomen kielen aihealuetta hallituslaiset opiskelisivat, jos pitäisi valita vain yksi ja opiskella sitä 12 vuotta putkeen.  Vastausten kirjo oli laaja, mutta tiettyjä suosikkeja voidaan havaita, esimerkiksi etymoloia ja sananmuodostus kiinnostavat hallituslaisia. Olkoon tämä listaus jutun loppukevennys:

Henrik:

”Opiskelisin varmaan sananmuodostusta ja sanojen etymologiaa. Se on kiehtovaa!”

Emilia:

”Lauseoppia, ehkä tuossa ajassa oppisin siitäkin jotain…”

Elias:

”Tällä hetkellä vastaan etymologiaa, mutta ensi viikolla vastaus on todennäköisesti jo toinen.”

Sara:

”Tää on paha, mutta varmaan opiskelisin vuorovaikutusta, koska se on hitsin mielenkiintoista ja ainakin olis paljon materiaalia.”

Aino:

”Ehdottomasti suomen kielen kehitys”

Sini:

”Tykkään sananmuodostuksesta kovasti niin sillä mennään”

Effi:

”Etymologiaa”

Anniina:

”Valitsisin huonekasveille annetut nimet. Meiltä löytyy esim. Ritarikukka Riku ja kaktuskaverit Kraken ja Dio.”

Mariette:

”Kenties tekstioppia”

Veera:

”Kielioppia”

Wilma:

”Lainasanat kyllä kiinnostelee, sananmuodostukseen liittyvät asiat yleisestikin”

Jasmin:

”Translitteroijahirmuna kielihistorioitsisin vanhaa kirjasuomea niin maan mahottomasti”

Näyttökuva (5)

Kannan instagramista @kantalaiset löytyvät hallituksen ystäväkirjan sivut

Lisää tietoa hallituksesta löytyy Kannan instagramista, jossa alkuvuodesta julkaistiin hallituksen ystäväkirja. Käykää ihmeessä tutustumassa siihen ja muihin Kannan tekemisiin somen kautta.

Joonas Sillanpää
Kirjoittaja on tämän julkaisun päätoimittaja ja eläköitynyt Kannan hallituslainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8