Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Kielekkeellä autonominen asema Kannan vallan alla – kantalaisen valta syyskokouksessa

Kuten valistunut lukija varmasti tietää, Kieleke on Kanta ry:n ainejärjestölehti. Kielekkeen asemaa suhteessa Kantaan voidaan kuvailla autonomiseksi, sillä Kielekkeellä on sisäinen valta päättää toiminnastaan. Lehden sisältö on hyvin pitkälti toimittajien käsissä, mutta yhdistyksellä on valta päättää onko lehteä olemassakaan.

Lehden tekemiseen pääsee vaikuttamaan koko järjestö. Lehden toimitus valitaan vuodeksi kerrallaan Kanta ry:n syyskokouksessa. Jokainen Kannan jäsen voi ilmoittaa halukkuutensa lehden tomittajaksi ja tarpeen vaatiessa toimittajakunta äänestetään ehdokkaiden joukosta. Kaikki syyskokoukseen saapuneet jäsenet ovat oikeutettuja äänestämään. Jokaista Kielekkeen julkaisua suunnitellaan ensin toimittajien kesken suljetussa kokouksessa, jossa määritetään teema ja luodaan runko uudelle julkaisulle. Tämän jälkeen järjestetään avoin kokous, jonne kantalaiset voivat tulla ideoimaan juttuja ja ilmoittautumaan vapaaehtoisiksi tuottamaan sisältöä lehteen.

Yhdistyksen syyskokous on se paikka, jossa jäsenistö voi käyttää valtaansa ja vaikuttaa järjestön asioihin, mutta myös Kielekkeeseen. Kannan syyskokous järjestetään 22.11. Kannan uudet hallitustoimijat, Kielekkeen toimitus ja erilaiset muut vastuutehtävät lähtevät jakoon. Paikalle saapunut jäsenistö päättää kenet tehtäviin valitaan. Merkittävin tapa vaikuttaa Kannan toimintaan itse, on tulla valituksi hallitukseen, mutta myös syyskokouksessa äänestämällä pääsee vaikuttamaan.

Tämän syksyn Kieleke on kuin viestijuoksu, jossa vallankahva siirtyy viestikapulan tavoin kirjoittajalta toiselle ja valtaa pohditaan eri näkökulmista. Jutuissa pohditaan muun muassa opettajan valtaa Annan Hollon toimesta sekä sosiaalista mediaa vallan käyttäjänä allekirjoittaneen kynällä. Poliittista tietotaitoaan Kielekkeeseen tuo P-klubin Inka Blomqvist vieraskynä -palstalla. Henkilökunnan palstalla Paula Sjöblom nostaa esiin ’nimen’ vallanvälineenä. Sulo Vierula esittelee edustajistotoimintaa kattavassa artikkelissaan. Valta on todellakin keskiössä, mutta myös muita aiheita käsitellään. Hallitukseen loppukaudeksi liikuntasöpöilemään saapunut Emmi Saarnilehto esittäytyy, Hilda Hietasen eläintarinat saavat jo neljännen osansa ja Sara Ijäs raportoi Kannan ja Sugrin fuksisitseiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8