Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kaltaistesi kaupunki

Turku on Suomen vanhin kaupunki ja näin ollen monella tavalla kiehtova. Kulttuuria ja historiaa huokuva kaupunki on kokenut ja nähnyt vuosisatojen vaihtumisen. Turku on jouduttu rakentamaan uudelleen kymmenien tuhoavien tulipalojen raunioista. Kaikkein vanhimmista rakennuksista on jäljellä enää harvoja. Kaupungin vanhimmat rakennukset Turun tuomiokirkko, joka valmistui todennäköisesti 1200-luvun lopulla ja 1280-luvulla rakennettu Turun linna lukeutuvat vanhimpiin rakennuksiin koko Suomessa. Etenkin keskustan kupeessa sijaitseva Tuomiokirkko on näyttävä pala kaupungin pitkää historiaa.

Ollakseen Suomen kaupungeista vanhin, Turku on varsin nuorekas ja innovatiivinen kaupunki. Kuuden eri korkeakoulun ja yli 170 koulutusvaihtoehdon ansiosta Turun asukkaista joka viides on opiskelija. Opiskelijakaupunkina Turku onkin vertaansa vailla. Pitkät perinteet korkeakoulukaupunkina ja 40 000 kanssaopiskelijaa takaavat ympäristön, jollaista ei joka paikassa ole tarjolla. Kun yliopistot ja ammattikorkeakoulut heräävät kesähorroksestaan syksyisin, ei haalarikansalaisen tarvitse tuntea oloaan yksinäiseksi. Turussa syksyn väriloisto saa aivan uusia merkityksiä puiden kellastumisen rinnalle, kun mustat, värikkäät ja arvokkaan valkeat haalarit täyttävät puistot ja joen rannat. Silloin kukin voi löytää kaltaisensa. Kuvaukseni tietenkin koskee enemmän parempia aikoja, jotka toivottavasti tekevät jo pian paluun.

Eräs hienoimmista puolista Turussa on se, että kaikki on lähellä. Melkein kaikki on kävelymatkan päässä. Mainitsin puistot ja jokirannan. Ne ovat niin Turun kesän, kuin turkulaisen opiskelijaelämän helmiä. Turku on pullollaan piknik paikkoja. Kupittaan puisto, Aurajoen ranta, Vartiovuori, Samppalinna ja Puolalanmäki etunenässä tarjoavat juuri sitä, mikä Turussa kiehtoo, puistoja ja vehreyttä, kaupunkilaista luonnonläheisyyttä. Yliopiston kampusalueilla voi aistia akateemisen atmosfäärin ja nauttia sivistyksen ilmapiiristä. Kampuksen ajaton tunnelma on samaan aikaan perinteinen ja uudenaikainen.

Ajaton klassikko Turussa ovat kesäkaudella palvelujaan tarjoavat jokilaivat. Ne kuuluvat Turun kesään, niin kuin lynihelmet haalareihin. En lähde tässä erittelemään Turun ravintolatarjontaa sen tarkemmin. Opiskelijaelämän perinteisimpänä juhlapaikkana on kuitenkin mainittava Night Club Marilyn, ystävien kesken Lyni. Toivon mukaan uudet opiskelijat pääsevät pian selvittämään lynihelmien salaisuuden.

Mikäli liikunta kiinnostaa, kannattaa tutustua huolella Turun kattaviin ja usein varsin edullisiin liikuntamahdollisuuksiin. Toki opiskelijoille suunnattu Campus Sport tarjoaa laajasti mahdollisuuksia liikkua, mutta suosittelen hyödyntämään palveluita laajemminkin. Liikuntapaikkoja ja -tiloja on vuokrattavissa niin julkisia kuin yksityisiäkin. Kaupungin ylläpitämistä liikuntamahdollisuuksista löytää tietoa Turun kaupungin verkkosivuilta. Turussa on myös kattava kulttuuritarjonta. Teatterit, museot ja erilaiset konsertit takaavat, että jokainen kulttuurinjanoinen saa janon sammumaan. Esimerkiksi Kaupunginteatterin saman päivän näytöksiin on ollut saatavilla edullisia opiskelijalippuja, joita suosittelen pitämään silmällä. Ravintoloissa syöminen ei välttämättä sovi kaikkien opiskelijoiden budjetteihin, mutta mikäli sopii, löytyy siihenkin Turusta erinomainen tarjonta.

Sää Turussa on kuten muuallakin Etelä-Suomessa. Kaunis kesä valloittaa, syksystä kevääseen sataa pääasiassa vettä. Lumisen talven ystävälle, ei aivan joka vuotista talven ihmemaata ole tarjolla. Julkinen liikenne toimii Turussa hyvin, mutta parantamisen varaakin on. Kaiken kaikkiaan Turku ottaa tulijat omakseen ja useimmat ottavat Turun omakseen. Turku on opiskelijalle erinomainen asuinpaikka.

Joonas Sillanpää
Kirjoittaja on Kielekkeen toimittaja sekä kolmannen vuoden suomen kielen opiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8