Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Fuksi, aloita uusi harrastus!

Opiskelujen alussa on hyvä olla aktiivinen ja aloittaa vaikkapa uusi harrastus tai jatkaa vanhaa harrastusta. Tietenkin syksyllä koronatilanne saattaa vaikuttaa eri seurojen toimintaan, mutta mieluisia harrastuksia voi silti miettiä jo etukäteen. Yliopisto-opiskelija voi valita lukuisista eri harrastuksista itselleen sopivan. Oman ainejärjestön (Kanta ry) lisäksi voi tutustua esimerkiksi Turun ylioppilaskunnan sivujen listaukseen ylioppilaskunnan harrastusjärjestöistä. Harrastaminen on hyvää vastapainoa opiskelulle ja oiva mahdollisuus löytää uusia tuttavuuksia.

Urheiluharrastukset

Tulevalla ainejärjestölläsi Kannalla on omat liikuntavuorot, joista varmasti kuulet lisää opintojen alussa. Lisäksi kantalaiset ovat käyneet yhdessä pelaamassa esimerkiksi lasersotaa ja humanistisählyä. Campussport on edullinen vaihtoehto opiskelijalle. Yhdellä maksulla saa käyttöönsä kuntosalien käyttöoikeuden lisäksi lukemattoman määrän erilaisia ryhmäliikuntatunteja ja lajikokeiluja. Lukuvuosimaksulla (66 euroa) saa käyttöönsä kaikki muut liikuntapalvelut paitsi erillismaksulliset kurssit ja kilpailut. Ohjelmaan kuuluu niin tanssia, akrobatiaa, syvävenyttelyä, futsalia, taekwondoa, sulkapalloa kuin balettiakin – ja paljon muuta!

Academic Football Club Campus tarjoaa jalkapalloa ja futsalin pelaamista miehille ja naisille. Retkeilystä ja ulkoilusta kiinnostuneen kannattaa liittyä Akateemiseen partiokiltaan. Liittyminen ei vaadi partiotaustaa. Akateemisessa partiokillassa tehdään päivä- ja viikonloppuretkiä Turun lähialueelle sekä muun muassa melotaan, kiipeillään ja geokätkeillään. Swingtansseista ja argentiinalaisesta tangosta kiinnostunut löytää paikkansa Turku Swing Society -seurasta, johon kaikki ovat tervetulleita. Aloittelija voi ilmoittautua alkeiskurssille, joka ei vaadi aiempaa tanssitaustaa. Jos rastien löytäminen on intohimosi, paikkasi voi olla OL-Universities of Turku -yhdistyksen parissa. Yhdistys järjestää suunnistusharjoituksia, kilpailuja, valmennustilaisuuksia, leirejä, matkoja ja juhlia. Jääkiekkoystävät suuntaavat esimerkiksi Chiefs-joukkueeseen.

Amerikkalaista jalkapalloa elämäänsä kaipaavan kannattaa ottaa yhteyttä Turun yliopiston amerikkalaisen jalkapallon seuraan. Liittymiseen ei tarvita aiempaa kokemusta lajista: riittää, että olet ilmoittautunut läsnäolevaksi Turun yliopistoon. Kaikille luvataan omaan tasoon soveltuva pelipaikka. Seuran edustusjoukkue osallistuu Suomen amerikkalainen jalkapallo -liiton järjestämään korkeakoulujoukkueiden SM-sarjaan. Entäpä kiinnostaako sinua japanilaiset kamppailulajit? Siinä tapauksessa Dai Kenshin Kai -seura on sinua varten. Seura tarjoaa harjoittelua yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle yhteistyössä kaupungin toisen kendoseuran kanssa. Opetusta saa säännöllisesti myös korkea-arvoisilta japanilaisilta opettajilta.

Musiikkia, teatteria ja yhdessäoloa

Kiinnostaako elektroninen musiikki? Turun Yliopiston Elektronisen Musiikin Ystävien Ystävät järjestää tapahtumia elektronisesta musiikista kiinnostuneille opiskelijoille. Entäpä hiphop, soul tai funk? Turun akateeminen gangsta rap -seura (kyllä, luit nimen oikein) kokoaa yhteen kyseisistä genreistä kiinnostuneet. Raskaamman musiikin ystävät yhteen kokoaa Turun yliopiston raskaan musiikin ystävät. Kyseessä on poikkitieteellinen yhdistys, eli kaikki vaihto-opiskelijat mukaan lukien ovat tervetulleita. Luvassa on bändi-iltoja, teemasitsejä, bileitä, saunailtoja ja muuta yhdessäoloa.

A cappella -teoksista nauttiva voi osallistua Turun yliopiston kuoron pääsykokeisiin, jotka järjestetään ainakin syksyllä. Turun yliopiston kuoro on sekakuoro, joka sopii hyvin aktiivisesta harrastuksesta kiinnostuneelle, sillä kuoro konsertoi Turussa useita kertoja vuodessa: perinteiksi ovat muodostuneet esimerkiksi adventtikonsertti Collegium Musicum Turku -orkesterin kanssa, pienryhmien kvartettikonsertti sekä oma kevätkonsertti. Jos hieman rennompi kuoroharrastus kiinnostaa, sekakuoro Opena saattaa olla hyvä valinta. Openaan ei ole pääsykokeita.

Puhallinsoittajille Sohon Torwet on taatusti oikea valinta. Soittokunnassa on soittajia kaikista Turun yliopistoista ja korkeakouluista. Luvassa on vanhaa suomalaista tanssimusiikkia, jatsia, lattareita ja iskelmiä. Keväisin järjestetään konsertti, ja mahdollisuus on myös esiintyä erilaisilla keikoilla. Orkesterin harjoitukset ovat tiistaisin 18.30–20.30.

Olet jo saattanut kuulla speksikulttuurista tai sitten et. Turkulainen humanistispeksi on interaktiivista opiskelijateatteria, jossa yhdistyvät improvisaatioteatteri, musiikki ja tanssi.  Työryhmä käsikirjoittaa näytelmän, johon sisältyy yleisö osallistavaa improvisaatiota. Yleisö voi missä tahansa vaiheessa keskeyttää näytelmän huutamalla omstart ja muokata näin kohtausta. Speksiin haetaan syksyisin uusia osallistujia. Työtehtäviä on lukuisia, muitakin kuin näyttelemiseen liittyviä lavastamisesta meikkaukseen. Jos sielusi kaipaa teatteriympäristöön, saattaa myös Turun ylioppilasteatteri vastata kaipaukseesi. Pääsykokeita ei ole, joten toimintaan on helppo tulla mukaan. Ohjaajat päättävät siitä, kuka pääsee produktioihin, mutta kurssit ovat useimmiten kaikille avoimia ja talkoisiin tai esimerkiksi lipunmyyntitehtäviin ovat kaikki tervetulleita. Yleensä syksyisin järjestetään uusien ilta.

Muut harrastukset

Academic Nintendo Club -järjestössä pelataan yhdessä Nintendon pelejä sekä myös lautapelejä ja muita videopelejä. Laitevalikoimaan kuuluvat kaikki Nintendon kotikonsolit. Järjestö järjestää pelipäivystyksiä parittomien viikkojen keskiviikkoina. Vähintään kerran kuukaudessa järjestetään isompi peli-ilta. Eläinten oikeuksien voi puolustaa Turun akateemisessa eläinsuojeluseurassa. Turun yliopiston rooli- ja strategiapeliseura TYRMÄ tarjoaa peliseuraa rooli- ja lautapelien ystäville. Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti eli Tutka on paikka fantasian ja scifin fanittajille.

Mariia Vasara
Kirjoittaja on neljännen vuoden suomen kielen opiskelija ja yksi Kielekkeen päätoimittajista. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8