Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Mikä ihmeen edari?

Kun lehden teemana on uutuus, on väistämättä pakko puhua myös Turun ylioppilaskunnan uudesta edustajistosta, joka aloitti toimintansa tämän vuoden alussa. Jouduin kuitenkin hieman häpeillen myöntämään, ettei omat tietoni edustajiston toiminnasta millään riittäisi tekemään kattavaa artikkelia siitä. Käännyin siis edustajiston tuoreen puheenjohtajan, kuudennen vuoden suomen kielen opiskelijan ja myös meidän järjestömme toiminnassa ansioituneen Nelli Mäkitalon puoleen. Nellin tehtävä edustajiston puheenjohtajana on johtaa edustajistoa kokouksissa ja kutsua kokoukset koolle säännönmukaisesti. Nelli vastaa ylioppilaskunnassa siitä, että asiat hoituvat ajallaan ja virallisesti.

Nelli Mäkitalo on Kannassakin ansioitunut järjestöaktiivi, joka on aloittanut edustajiston puheenjohtajana vuoden alusta. Kuva: Nelli Mäkitalo

Nelli Mäkitalo on Kannassakin ansioitunut järjestöaktiivi, joka on aloittanut edustajiston puheenjohtajana vuoden alusta. Kuva: Nelli Mäkitalo

Mikä siis edustajisto on ja mitä se tekee? Nelli antoi minulle hyvin perusteellisen vastauksen. Edustajisto käyttää ylioppilaskunnassa eli TYYssä korkeinta päätäntävaltaa.  Edustajisto päättää siis TYYn toiminnan ja talouden suurista linjoista, eli esimerkiksi hyväksyy TYYn talousarvion ja toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelmaa toteuttamaan edustajisto valitsee TYYlle hallituksen.  Edustajisto valitaan vaaleilla kahden vuoden välein. Jokaisella ylioppilaskunnan jäsenellä on mahdollisuus asettua ehdolle ja äänestää. Edustajistoon valitaan 41 jäsentä eli edaattoria. Viimeksi vaalit olivat syksyllä 2019. Tämän kauden edustajistossa on 10 edustajistoryhmää. Edustajisto kokoontuu kerran kuukaudessa, minkä lisäksi asioita valmistellaan kuukausittain edustajiston iltakoulussa.

Tällä hetkellä edustajistossa valmistellaan poliittisen linjapaperin päivittämistä. Poliittinen linjapaperi on dokumentti, jossa määritellään ylioppilaskunnan kannat muun muassa koulutuspoliittisiin, sosiaalipoliittisiin ja ylipäänsä yhteiskunnallisiin asioihin. Nykyisessä linjapaperissa määritellään TYYn kannat muun muassa todistusvalintaan, asumistukeen ja terveydenhoitomaksuihin. Linjapaperista käydään valmisteleva lähetekeskustelu maaliskuun kokouksessa, ja huhtikuun kokouksessa edustajisto hyväksyy linjapaperin mahdollisine muutoksineen. Lisäksi helmikuun kokouksessa päätettiin, että edustajisto kokoontuu kautensa aikana kaksi kertaa Turun yliopiston etäkampuksilla eli Raumalla ja Porissa. Maaliskuun kokouksessa luvassa on lähetekeskustelun lisäksi TYYn vuoden 2019 tilinpäätös ja toimintakertomus sekä siellä päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä.

Edustajisto kokoontuu kerran kuukaudessa Turku-salissa. Kuva: Minnamari Räsänen

Edustajisto kokoontuu kerran kuukaudessa Turku-salissa. Kuva: Minnamari Räsänen

Kysyin Nelliltä, miksi tavallisen opiskelijan pitäisi olla kiinnostunut edustajiston toiminnasta. Nelli vastasi tähän hyvin. Edustajisto päättää asioista, jotka koskettavat jokaista Turun yliopiston opiskelijaa. Käytännössä edustajisto päättää siitä, mihin opiskelijoiden maksamat jäsenmaksurahat käytetään. Kannan ja kantalaisen näkökulmasta edustajistolla on merkittävä rooli: edustajisto päättää talousarviossaan muun muassa järjestöavustuksiin liittyvistä summista, minkä lisäksi edustajisto voi tehdä päätöksiä vaikkapa TYYn vuokraamiin tiloihin (esim. Kannan toimisto, Q-talo) liittyen. Koska edustajisto määrittelee TYYn toiminnan linjat, on tärkeä käyttää ääntänsä edustajistovaaleissa. Näin voi vaikuttaa opiskelijademokratiassa.

Uutuuden näkökulmaa artikkelin aiheeseen tuo myös se, että Nelli on ensimmäinen naispuheenjohtaja edustajistossa sitten vuoden 1995. Tämä tieto yllätti minut hieman, sillä olin ajatellut ylioppilaskunnan olevan tietynlainen edelläkävijä, mitä erilaisiin tasa-arvokysymyksiin tulee. Totta kai jos naisia ei hae toimihenkilöiksi, ei heitä voi myös niihin valita. Ottaen kuitenkin huomioon, että TYYn hallituksessakin on jo pitkään nähty naisia tasaiseen tahtiin erilaisissa toimissa, miksi juuri edustajiston puheenjohtajaksi ei naisia ole hakenut? Nellin puheenjohtajuus on siis todellinen edustajiston päivittäminen 2020-luvulle.

Kysyin lopuksi vielä Nellin mieleenpainuvinta muistoa edustajistoon liittyen. Nelli vastasi, että ehdottomasti lämpimin muisto edustajistosta oli vuoden 2018 toukokuun kokous: kokous kesti noin kuusi tuntia ja Turku-salin lämpötila hipoi 30 astetta.

Edustajisto kokoustaa siis kerran kuukaudessa, ja kokoukset ovat katsottavissa live-streamina Youtubesta. Kokousten esityslistat, materiaalit, päätösluettelot ja pöytäkirjat löytyvät TYYn sivuilta.

Minnamari Räsänen
Kirjoittaja on Kielekkeen päätoimittaja ja jälleen hieman enemmän perillä ylioppilaskuntansa toiminnasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8