Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Stressillä on väliä

Osaanko käsitellä stressiä? Se on kysymys, johon jokaisen on hyvä pyrkiä löytämään vastaus opiskeluaikana. Sillä on tietysti merkitystä omalle hyvinvoinnille läpi elämän, mutta kyse on myös valmiudesta menestyä työelämässä.

Stressi nähdään usein kielteisenä asiana. Kun stressi tuntuu ahdistavalta ja lamaannuttavalta, se onkin pahaa stressiä eli distressiä. On olemassa kuitenkin myös myönteistä stressiä, joka saa tekemään asioita tehokkaasti ja intoutuneesti. Hyvää stressiä kutsutaan eustressiksi.

Opiskeluihin liittyvällä stressillä voi parhaimmillaan olla tärkeä rooli itsetuntemuksen lisäämisessä. Hyvän ja pahan stressin erottaminen sekä stressinhallinta ovat osaamista, joka tulee myöhemmin työelämässä tarpeeseen.

Työhaastatteluissa on syytä olla valmis puhumaan stressistä. Työnteko on toisinaan stressaavaa, joten työnantajaa ymmärrettävästi kiinnostaa, kuinka työnhakija elää sen kanssa. Siksi on hyvä, jos on aiempien kokemusten perusteella oppinut tuntemaan itseään ja suhdettaan stressiin.

Mieti valmiiksi lyhyitä ja rehellisiä vastauksia esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin:

 • Millaisissa tilanteissa koet stressiä?
 • Millainen olet stressaantuneena?
 • Miten ehkäiset ja vähennät stressiä?

Nämä kysymykset ovat erinomainen tilaisuus osoittaa, että on pärjännyt haastavissa tehtävissä – tai että vastoinkäymiset ovat vahvistaneet. Jos työnhakija väittää, ettei koskaan stressaa, herää epäilys, suhtautuuko hän työtehtäviinsä lainkaan riittävällä vakavuudella.

Kun opettelee käsittelemään stressiä, voi matkan varrella välillä iskeä epätoivo. Silloin ei pidä jäädä yksin vaan pyytää tukea läheisiltä tai ammattilaisilta, jotta pääsee eteenpäin. On myös hyvä muistaa, että stressi on luonnollinen reaktio elämän tapahtumiin ja kokemuksiin, ja sillä on aina tarkoituksensa.

Kuulostele itseäsi ja sitä, miten jaksat eteen tulevissa tilanteissa. Kokeile eri keinoja selvitä pahasta stressistä ja valjasta hyvä stressi voimavaraksesi.

 

Laura Ticklén
Kirjoittaja on Turun yliopiston suomen kielen opiskelijoiden alumnijärjestöstön Fenniks ry:n puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8