Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Hallitustoiminta – odotukset vastaan todellisuus!

Hallitustoiminta ei aina vastaa odotuksia – ja joskus ihan hyvä niin! Tässä muutamien entisten ja nykyisten hallituslaisten muistoja siitä, kuinka todellisuus ja odotukset eivät aina kohdanneet hallitustoiminnan suhteen.

”Ennen liittymistäni ainejärjestöni hallitukseen minulla ei juuri ollut odotuksia hallitustoiminnalta, koska minua pyydettiin mukaan ainejärjestömme hallitukseen yllättävästi kesken kauden. Minulle tarjottiin koulutuspoliittisen vastaavan eli kopon pestiä, josta minulla ei ollut mitään käsitystä. Tehtävää kuvailtiin minulle muistaakseni jotenkin näin: ’Se on sellainen tyyppi, joka tekee jotain silloin, kun jotakuta opiskelijaa kohdellaan opiskeluasioissa epäoikeudenmukaisesti. Muuten ei ole kovin paljon tehtävää.

Aloitettuani ainejärjestöni kopona sain huomata, että koulutuspoliittiseen edunvalvontaan kuului paljon enemmän kuin olin luullut. Kopona minä muun muassa kävin oppiaineemme kokouksissa, keräsin opiskelijoilta kurssipalautetta, osallistuin TYYn ja Humanitaan kopo-koulutuksiin ja aloin pitää Fennicumin seminaarihuoneessa viikoittaista opintopiiriä (joka ei ikävä kyllä koskaan nauttinut kovin suurta suosiota opiskelutovereideni keskuudessa). Pestiini kuuluvien velvollisuuksien lisäksi sain esimerkiksi olla mukana järjestämässä ainejärjestön tapahtumia, kuten sitsejä, vetää lenkkikerhoa ja tutustua moniin hienoihin ihmisiin.

Kertaakaan vaajat kolme vuotta kestäneen kopo-urani aikana opiskelija ei tullut ilmoittamaan minulle, että olisi saanut opinnoissaan epäoikeudenmukaista kohtelua, mutta paljon muuta sain kokea.”

Antti Ainola, Kannan koulutuspoliittinen vastaava, 2014-2015 

”Ensimmäiseen hallituksen kokoukseen valmistauduin suurella tarmolla ja tohinalla ja odotin tapaamista jännityksensekaisella innolla. Kokoukseen astuin mukanani kattavat ja seikkaperäiset muistiinpanot ideoistani ja kevään tulevista kulttuuritapahtumista. Nykyään ymmärrän jo höllätä tämän suhteen, sillä harvemmin kokouksissa tarvitsee olla mukana valmista toimintasuunnitelmaa. Tapahtumien ideointiin saa tukea ja kannustusta myös muilta”

Karoliina Posti, Kannan kulttuurivastaava, 2017

”Tiedottajana olen huomannut, että sähköisen viestinnän määrä on aika huima yliopistomaailmassa. Tätä en osannut konkretisoida itselleni aiemmin, vaikka tiesinkin, että oman pestini yksi kulmakivistä olisikin sähköpostien ja sähköpostilistojen hallinnoimista. On kuitenkin hienoa, että viestintä on monipuolista ja tavoitteellista. Itsekin koen oppineeni paljon lisää asioita käytännön kautta ja ymmärrän nykyään paremmin sitä, millaisilla asioilla on merkitystä, kun halutaan pitää  ison organisaation (kuten TYY:n) ja sen eri osien välinen tiedonkulku mahdollisen sujuvana.

Hallitustoiminnan myötä olen myös oppinut ymmärtämään yliopistomaailmaa kokonaisuudessaan paljon paremmin ja arvostan entistä enemmän esimerkiksi sitä, miten onnistuneita opiskelijatapahtumia täällä Turussa järjestetään. Ne vaativat aina paljon yhteistyötä, suunnittelua sekä järjestelyjä, jotta opiskelijat pääsevät nauttimaan tapahtumasta.  On mukava tuntea itsensä osaksi jotakin suurempaa kokonaisuutta ja vieläpä päästä itse mukaan vaikuttamaan asioihin. Välillä tämä toki tarkoittaa sitä, että pitää huristella autolla eriskummallisina vuorokaudenaikoina ainejärjestön toimistolle tai seikkailla ympäri kampusta milloin kadonneen Tylkkäri-lavan tai laulukirjojen perässä.

Lisäksi hallitustoiminnan monipuolisuus on yllättänyt positiivisesti. Vaikka pääasialliseksi tehtäväksemme nähdään usein omien vastuualueidemme hoitaminen, on ollut ja tulee olemaan jatkossakin paljon asioita, joihin pääsee osallistumaan, vaikka ne eivät  varsinaisesti ominta alaa olisikaan. En enää ihmettele, miten järjestötoiminta vie ihmisiä mennessään, sillä ajoittain se on hyvinkin koukuttavaa. ”

Noora Vesterinen, tiedotus- ja verkkovastaava, 2017

”Päädyin mukaan hallitustoimintaan heti ensimmäisenä opiskeluvuonnani. Juurikaan asioista etukäteen tietämättä päädyin Sugrin hallituksen sihteeriksi ja koulutuspoliittiseksi vastaavaksi. Muistan hämmentyneenä kyselleeni, mitä koulutuspolitiikka varsinaisesti tarkoittaa, mutta kenelläkään ei tuntunut olevan siihen yksinkertaista vastausta. Työnkuvani onkin valjennut pitkälti käytännön tekemisen ja aiempien kopojen haastattelun kautta. Hallitustyöskentely ylipäätään sisältää paljon enemmän tehtävää kuin varsinaiset vastuualueet antavat olettaa. Osittain tämä varmasti riippuu myös omasta persoonasta; itse olen luonteeltani varsin tunnollinen ja tarjoudun aina tekemään kaiken yksin, mikä on välillä nostanut stressitasoni melko korkealle. Hallitustyöskentely on kuitenkin opettanut paljon paitsi henkilökohtaisen ajankäytön suunnittelusta, myös yhdessä tekemisen mielekkyydestä. Parasta on suunnitella sellasia projekteja, joiden organisoinnista kaikki ovat innoissaan. Tällaisiin lukeutuvat esimerkiksi sugrikaverini kanssa luomamme verkkosivut, joihin monet järjestömme aktiivit ovat tarjoutuneet luomaan sisältöä.”

Iida Virtanen, Sugrin sihteeri ja koulutuspoliittinen vastaava 2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8