Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kieleke testaa: herkkuja kurpitsasta

Kurpitsa on syksyn sesonkivihannes. Kauden vihanneksia kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa, koska maku ja saatavuus ovat silloin parhaimmillaan sekä hinnat edullisia. Monikäyttöinen kurpitsa soveltuu raaka-aineeksi lämpimiin ruokiin, leivontaan, salaatteihin sekä hilloihin. Kurpitsasta valmistetut oranssit herkut sopivat hyvin syksyiseen ruokapöytään tai halloween-juhlien tarjoiluun. Päätin ensimmäistä kertaa elämässäni ostaa kurpitsoja ja kokeilla, mitä niistä saakaan loihdittua. Kurpitsan kuoriminen ja paloittelu osoittautui yllättävän työlääksi. Etenkin jättikurpitsa vaatii ison ja terävän keittiöveitsen, jotta sen saa edes halki. Kurpitsan siemenet kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää ruoanlaitossa. Paistamalla ne öljyssä ja lisäämällä ripauksen suolaa niistä saa hyvää naposteltavaa. Kurpitsansiemeniä voi myös ripotella kurpitsakeiton tai -risoton päälle.

Kurpitsakeitto
(4 annosta)

Kurpitsakeitto sopii tarjoiltavaksi alkuruokana tai kevyenä pääruokana. Muokkasin keiton alkuperäistä ohjetta lisäämällä joukkoon hieman chiliä ja se kannatti! Lempeän tulinen kurpitsakeitto maistuu herkulliselta koleana syyspäivänä. Keittoa kannattaa tehdä kerralla runsaasti, sillä sen maku vain paranee jääkaapissa.

 

1 (1kg)        myskikurpitsaimg_6089
1 (120g)      sipuli
20 g            voita
4 dl             vettä
1 tl              suolaa
ripaus         mustapippuria
ripaus         chilijauhetta
4 dl             kevytmaitoa
200 g          sulatejuustoa

 

Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa. Hienonna sipuli.

Kuullota kurpitsaa ja sipulia rasvassa noin 5 minuuttia. Lisää vesi, suola ja pippuri. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Lisää maito ja sulatejuusto. Kuumenna, kunnes keitto on kuumaa ja juusto sulanut.  Voit ripotella valmiin keittoannoksen päälle kurpitsansiemeniä, hienonnettua persiljaa tai basilikaa.

Lähde: www.k-ruoka.fi

Kurpitsarisotto 
(6 annosta)

Myskikurpitsasta valmistettava kurpitsarisotto on maukas ja edullinen ruoka. Itse söin kurpitsarisottoa sellaisenaan, mutta risotto toimisi varmasti hyvin lisukkeena esimerkiksi broilerin kanssa.

1 (850g)        myskikurpitsa
½ dl              vettä
3                   salottisipuliaimg_6066
2                   valkosipulinkynttä
2 rkl              oliiviöljyä
4 dl               risottoriisiä
2 dl               valkoviiniä
(tai vettä + 1 rkl sitruunamehua)
n. 9 dl           vettä
2                   kasvisannosfondia
1 ½ dl           parmesaania raastettuna
ripaus            suolaa
ripaus            mustapippuria

Päälle

Parmesaania raastettuna
(kurpitsansiemeniä)

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmat. Leikkaa kuoret pois ja kuutioi kurpitsa. Pane kattilaan kurpitsakuutiot ja vesi. Kuumenna ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä. Lisää riisi ja anna riisien kuullottua pari minuuttia. Kaada valkoviini tai sitruunavesi kattilaan. Sekoittele, kunnes neste on imeytynyt riisiin.

Kiehauta vesi toisessa kattilassa ja lisää fondi. Lisää noin 1 dl kiehuvaa kasvislientä kerrallaan risottoon. Kun neste on imeytynyt, lisää taas noin 1 dl lientä. Jatka tätä kunnes lähes kaikki neste on käytetty ja riisi kypsää. Tähän kuluu aikaa 20–25 minuuttia.

Sekoita kurpitsasose risottoon ja kuumenna vielä hetki. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon parmesaani. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ripottele valmiin risottoannoksen päälle parmesaanilastuja ja kurpitsansiemeniä.

Lähde: www.k-ruoka.fi

Kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakka sopii tarjottavaksi kahvipöytään tai vaikka halloween-juhlien herkkupöytään. Itse tarjosin sitä illanistujaisissa, ja piirakka sai vierailtani paljon kehuja! Piirakka on myös helppo valmistaa, kun käyttää valmista kurpitsasosetta. Sosetölkkejä ei myydä ihan joka putiikissa, mutta ainakin Citymarketin Amerikka-hyllystä sitä löytyy.

3                   munaa
1 ½ dl           fariinisokeriaimg_6123
1 tlk (425g)   kurpitsasosetta
3 dl               vehnäjauhoja
2 tl                leivinjauhetta
1 tl                vaniljasokeria
1 tl                kanelia
1 tl                inkivääriä
1 dl               juoksevaa margariinia

Inkiväärikuorrutus

2 rasiaa        maustamatonta tuorejuustoa
½ dl              omenamehua
1 dl               tomusokeria
1 tl                inkivääriä

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kurpitsasose.

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja inkivääri keskenään. Sihtaa kurpitsavaahdon joukkoon. Lisää lopuksi juokseva margariini ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 28cm). Tasoita pinta. Paista uunin ala- tai keskiosassa 175 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä.

Sekoita inkiväärikuorrutuksen ainekset keskenään. Levitä kuorrutus jäähtyneen piirakan päälle.

Lähde: www.valio.fi

Kurpitsa-puolukkahillo

Herkullinen kurpitsa-puolukkahillo käy lisukkeena monenlaisten ruokien kanssa. Itse olen syönyt sitä puuron, rahkan ja jogurtin kanssa, mutta sitä voi syödä myös jälkiruokana vaniljakastikkeen kera. Uskon hillon sopivan hyvin lisukkeeksi myös erilaisten liharuokien kanssa. Kurpitsan ja puolukan määrää hillossa voi vaihdella oman maun mukaan. Itse halusin laittaa suhteessa vähän enemmän kurpitsaa, jottei puolukan voimakas maku peittäisi kurpitsan makua kokonaan. Tällä ohjeella valmista hilloa tuli noin kaksi litraa. Hillo säilyy hyvin kylmässä useita kuukausia.

2 l                 kuutioitua kurpitsaa (jättikurpitsa 2 kg)img_6086
1,5 l              puolukoita
n. 700g         hillosokeria

Kuori kurpitsa ja poista siitä pehmeä sisus ja siemenet. Kuutioi kurpitsa.

Kaada kattilan pohjalle tilkka vettä. Laita puolukat, kurpitsakuutiot ja sokeri kerroksittain kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, jotta seos ei ota pohjaan kiinni. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä n. ½ tuntia. Kuori vaahto. Halutessasi voit vielä soseuttaa hillon sauvasekoittimella. Tölkitä hillo jäähtyneenä.

Alkuperäisen ohjeen lähde: www.martat.fi – ruokanurkka

Irene Lindell

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

  • Päätoimittajat:
  • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
  • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
  • Toimittajat:
    Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
    Vilma Ranta | verant@utu.fi
    Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
  • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8