Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Mies Tussusussujen takana
12043148_10153202050693097_4912455821441594864_n

Tussusussut yhdistävät kantalaisia.

Kannan haalarimerkeistä kenties riemukkaimmat reaktiot ja kiivaimmat keskustelut on aiheuttanut Tussusussut-niminen merkki. Koska Kannan varastojen viimeiset Tussusussut on pian myyty eikä niitä näiltä näkymin ole tulossa lisää, tässä vaiheessa mielestäni on aiheellista niin sanotusti nostaa Tussusussut pöydälle. En ala tässä tekstissä sen tarkemmin kuvailla kyseistä merkkiä, sillä kuten eräs lattea kansanviisaus sanoo, yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa − ja tässä tapauksessa varmasti vielä enemmän. Jotta kaikille selviää, mistä on kyse, olen liittänyt Tussusussut-merkin kuvan tämän jutun oheen.

Sikäli kun olen todellisuutemme oikein ymmärtänyt, harvat entiteetit syntyvät täysin tyhjästä. Kaikkien olioiden taustalla on usein jonkinlainen selitys sille, miksi ja miten ne ovat maailmaan syntyneet. Esimerkiksi eläimet ja kasvit syntyvät erilaisten biologisten tapahtumien ja toimintojen myötä. Toisaalta joku saattaa tilata arkkitehdiltä rakennuksen, jota arkkitehti alkaa suunnitella ja jonka myöhemmin mahdollisesti joku muu rakentaa.

Koska oletettavasti jokaisen Kannan haalarimerkin on suunnitellut joku kantalainen tai mahdollisesti Kannan ulkopuolinen haalarimerkkisuunnittelija, voidaan olettaa, että myöskään Tussusussut ei ole syntynyt (pelkästään) Pyhästä Hengestä. Näiden aatosten siivittämänä kiinnostuin, kuka on vastuussa Tussusussut-merkin suunnittelusta. Vastaus löytyi suhteellisen nopeasti, ja tavoitinkin kyseisen henkilön Facebookitse tuossa tuokiossa.

Aleksi Rajamäki, miksi? Mistä idea Tussusussuihin sai alkunsa?

– Merkki oli jatkumo TISSIT-palindromimerkille ja sen suunnitteleminen lähinnä vitsi, niin kuin olettaa saattaa. Toteutuksessa auttoi ansiokkaasti Lauri Kurri, toinen silloisen vuosikurssimme (2006) pojista. Merkki suunniteltiin alun perin Kannan haalarimerkkikilpailuun.

– Tiedätkö, että Tussusussut on muodostunut suorastaan legendaariseksi Kannan haalarimerkiksi? Olisitko merkkiä suunnitellessasi arvannut, että se saavuttaisi niin suuren huomion kuin se on saavuttanut?

– Olen ymmärtänyt, että merkki on sittemmin jäänyt Kannalle myyntirasitteeksi, mistä kannan nöyrän henkisen vastuun. Mutta ette arvaakaan, miten kuumana kauppa kävi vuosia sitten!

– Kannan Tussusussut-kanta on hupenemassa. Pitäisikö mielestäsi suunnittelemiasi merkkejä tilata lisää? Jos pitäisi, kuinka monta?

– Olen kuullut, että ainakin merkin tilausmääriä on kirottu. Ajatuksena vain oli saada palindromipari jo olemassa olevalle yläpäälle. En välttämättä tilaisi merkkejä enempää mutta laminoisin jonkin kappaleen toimiston seinälle, jos kaikkia ei vielä ehditty jakaa ilmaiseksi. Nykyinen hallitus saa päättää jatkotilauksesta.

– Haluatko lähettää terveisiä Kielekkeen lukijoille?

– Mokasta menestykseen!

Antti Ainola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8