Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kontakteja, kokemusta ja poikkitieteellisyyttä

Syksy on lähtenyt pärinällä käyntiin. Syksy tuo mukanaan niin uudet opiskelijat kuin myös järjestöjen syyskokoukset. Syyskokouksissa päätetään järjestöjen hallituksiin uudet toimijat. Nyt on siis se aika miettiä, kuinka paljon haluaa osallistua yliopiston järjestöjen toimintaan.

Kun itse aloitin yliopisto-opinnot syksyllä 2011, oli sanomattakin selvää, että aion hakea yliopiston järjestötoimintaan mukaan. Olin toki järjestöissä aikaisemminkin toiminut, joten suunnilleen tiesin, mihin olin ryhtymässä. Kaikille tämä ei kuitenkaan itsestäänselvää ole. Siksi haluankin kertoa, mitä mahdollisuuksia jokaisella opiskelijalla on vaikuttaa yliopistossa ja yliopiston kehittämiseen.

Yliopistossa voi vaikuttaa asioihin monilla eri tavoilla. Yliopistossa opiskelijoiden osallistuminen päätöksentekoon on sisäänrakennettu osa toimintaa, ja opiskelija on tasa-arvoinen yliopistoyhteisön jäsen. Kaikki ovat oppimassa ja kehittämässä yhteiskuntaa kohti parempaa huomista. Läheisin opiskelijalle varsinkin opintojen alkuvaiheessa on oma ainejärjestö, ja tämä myös yleensä on se luonnollisin ja helpoin vaihtoehto lähteä järjestötoimintaan mukaan yliopiston sisällä. TYYn alla toimii myös useita muita järjestöjä kuin vain ainejärjestöjä. Tiedekunnilla on omat järjestönsä, ja sen lisäksi TYYn alla toimii useita eri harraste- ja vapaa-ajan järjestöjä. Vaikuttamaan pääsee myös yliopiston useissa toimielimissä, joissa lähes kaikissa on paikkoja opiskelijajäsenille. Näitä ovat mm. laitosten työryhmät, tiedekunnan työryhmät, ainejärjestöt, TYYn edustajisto, hallitus ja yo-kollegio.

Mitä järjestötoiminta antaa? Kontakteja, kokemusta ja poikkitieteellisyyttä. Oman ainejärjestön toimintaan lähteminen avaa ovet myös muihin järjestöihin. Kontakteja tulee muista järjestöistä yhteistyön myötä, ja osallistuminen esimerkiksi oman tiedekuntajärjestön toimintaan (meillä Humanitas ry) avaa silmät siihen, miten opiskelijat voivat osallistua yliopiston päätöksentekoon. Tiedekuntajärjestö auttaa laajentamaan tietoutta koko tiedekunnan tilasta, sen ongelmista ja mahdollisuuksista. Se myös antaa tilaisuuden auttaa ainejärjestöjä, jotka saattavat tarvita kokeneempaa näkökulmaa.

Miksi järjestötoimintaan? No koska se nyt vaan on todella kivaa ja antaa enemmän, kuin mitä itse pystyt järjestöllesi koskaan antamaan takaisin. Järjestötoiminta auttaa ajattelemaan asioita laatikon ulkopuolelta ja antaa todella hyvät eväät tulevaisuuteen. Itse olen saanut neljän vuoden hallituskauteni aikana todella paljon hyviä ystäviä sekä omasta ainejärjestöstä että sen ulkopuolelta.

Mitä järjestötoiminta on antanut minulle? Syyn herätä aamulla luennoille (koska Kannan kokous heti luentojen jälkeen). Paljon ystävyyssuhteita, jotka säilyvät varmasti myös opiskeluajan jälkeen, tasapainoa opiskelemiseen ja tietämystä yliopistoa koskettavista ajankohtaisista asioista. Ainiin ja allekirjoittaneen rakkaus löytyi osakunnilta.

Kannan hallituksen hallituskähmintä on torstaina 12.11. Kannan toimistolla ja Kannan syyskokouksessa äänivaltainen jäsenistö valitsee toimijat Kannan seuraavaan hallitukseen. Syyskokous pidetään Turku-salissa 17.11. klo 18.00. Hallituskähmintään osallistuminen ei sido mihinkään, paikalle voi tulla ihan vain kuuntelemaan ja haistelemaan meininkiä.

IMG-20151023-WA0002

Rakkaudella,

Saana Kallio
puheenjohtaja
Kanta ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8