Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Jönssi: Munasta on moneen

Kumpi oli ensin: muna vai kana? Sovitaan, että muna – onhan siitä niin moneen makuun ja käyttötarkoitukseen. Muna vie kielen mennessään niin sämpylän välissä kuin pinaattikeittoonkin kastettuna. Pääsiäisenä maalataan pääsiäismunia ja availlaan yllätysmunia. Darrassa on kiva tehdä munakokkelia, kun ei ole mitään muutakaan.

Minkälaisista munista se paras munakokkeli syntyy? Vaihtoehtoja on joka lähtöön, sillä kunnon munamaakareilta saa niin luomumunaa, kultamunaa, vapaata munaa kuin häkkimunaakin. Siitä sitten voi keitellä munaa löysäksi taikka kovaksi. Jos lähtee munienvatkauslinjalle, on etenkin sähkövatkaimen kanssa varottava ettei roisku muna seinille. Jos tulipalo yllättää, on tyytyminen tuhkamunaan.

muna1

Munia säilytetään munakennoissa, ja niillä voi koristella vaikka bändikämpän seinän. Rokkaaminen vaatii munaa eli pokkaa, mutta kun rokkaa tarpeeksi kovaa, alkaa ympärillä pyöriä munahaukkoja, vaikka onhan niitä myös munamiehiäkin. Joskus suosio kuitenkin nousee kupoliin ja sanotaan, että joku on täysi munapää. Myös munanmuotoisella päällä saattaa olla vaikutusta asiaan.

Munamankelilla pääsee nopeasti paikasta toiseen niin, että tukka vain hulmuaa tuulessa. Jos on tapana jättää asioita viime tippaan, on tottunut munaraviin. Tällaiset ihmiset kaipaavat elämäänsä munanjatketta, vaikkapa bemaria, jolla sitten huristella paikasta toiseen nasta laudassa.

muna2

Legendaarinen grilliherkku hampurilainen munalla ja maito rahalla alkaa olla sen verran uhanalaista herkkua, että sitä on saatavilla vain harvoille ja valituille. Oman grillin perustaminen vaatii muuten melkoisen pesämunan, minkä kerryttäminen on vastahakoista nykyisen taloustilanteen alla. Konkurssiin ajautuminen ei suinkaan ole itsensä munaamista. Tapahtuuhan näitä.

Munalaskuri: 25 munaa mainittu

Keväisin terveisin,

Jönssi Jonsenderus
Kuvat: täältä ja täältä

One Response to Jönssi: Munasta on moneen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8