Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Suomen kielen opiskelijat tietokirjailijoina

Fennicumilla juhlistettiin marraskuun alussa Suomen kieli – opiskelijan tietokirja 3 julkistamista. Paikalle oli kutsuttu kirjan tekijöiden lisäksi suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen henkilökunta sekä Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen ja tiedotusvälineiden edustajia.

Muun muassa muoto-oppia, kirjakielen kehitystä sekä suomen kielen muutosta mediassa käsittelevä kirja päättää kolmen niteen kirjasarjan, joka on toteutettu oppiaineessamme projektikursseina. Näillä kokonaisen lukuvuoden kestäneillä kursseilla opiskelijat ovat päässeet harjoittamaan käytännön taitoja kirjan ideoinnista aina julkaisemiseen ja julkistamiseen asti.

häkkinen

Tilaisuuden avasi kirjaprojektin päätoimittaja sekä kustannustoimittaja, professori Kaisa Häkkinen. Avauspuheessaan hän kiitti kirjantekoon osallistuneita heidän aktiivisuudestaan sekä ulkopuolisia lukijoita heidän antamistaan arvokkaista huomioista. Häkkinen tähdensi, että olemme täällä tänään sekä juhlistamassa pitkän projektin päätöstä että myös opetustilaisuudessa.

– Tämän julkistamistilaisuuden myötä meille tulee nimittäin myös tutuksi tämä julkistamistilaisuuden kaava, Häkkinen valaisee.

Kirjoittajia edusti Marjatta Alajoki, joka esitteli koko kirjoittajakaartin ja kävi läpi tärkeimpiä asioita, joita projekti on opettanut. Hänen mukaansa palautteen saamisen merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. Myös yleisiäkin kysymyksiä kysymällä voi antaa arvokasta palautetta aiheissa, jotka ovat spesifejä. Projekti on kehittänyt tiedonhakutaitoja, lähdekriittisyyttä sekä pikkutarkkuutta.

– Se, että yrittää parhaansa ei aina riitä. Teoksen on täytettävä tieteelliset standardit, jotta se voidaan julkaista, Alajoki huomauttaa.

kirjakaarti

Ylpeys, sanattomuus sekä tyytyväisyys ovat adjektiivit, joilla kirjan tekijät kuvaavat tunnelmiaan julkistamistilaisuudessa. Tilaisuuden tunnelma toimittajan näkökulmasta on juhlallinen mutta rento. Virallisten puheenvuorojen jälkeen seminaarisalin tilan täyttää iloinen puheensorina. Kirjan tekijät niittävät kehuja ja näyttävät huojentuneen onnellisilta. Innokkain kutsuvieras käy pyytämässä signeerauksia omaan niteeseensä.

Suvi-Anni Huhtinen toimi projektin toimitussihteerinä, jonka tehtävänä oli kirjan tekninen toteutus. Hän huolehti muun muassa siitä, että tekstin asettelu sekä käytetty termistö on yhtenäistä kautta teoksen ja myös kirjasarjan edeltävien niteiden kanssa. Kirjan taiton hän laati yhdessä oppiaineen julkaisugraafikko Eeva Herralan kanssa. Huhtinen oli kirjaprojektin alussa vasta ensimmäisen vuoden opiskelija.

– Mietin, onko minulla tarpeeksi auktoriteettia huomautella pilkkuvirheistä minua jo vuosia edellä oleville opiskelijoille. Turha epävarmuus kuitenkin karisi jo hyvin menneen haastattelun myötä, joka oli ikään kuin työhaastattelu. Ja eihän tällaista mahdollisuutta voi jättää välistä, Huhtinen kertoo.

Opiskelijan tietokirja 3 jää toistaiseksi viimeiseksi teokseksi, jota kurssimuotoisesti oppiaineessamme toimitetaan. Opiskelijoiden kiinnostus kirjaprojektikurssia kohtaa on tänä vuonna ollut valitettavan heikko eikä kurssia siten enää järjestetä.

Janne Kuja-Lipasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8