Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Joulua pakoon ulkomaille?

Jonain päivänä kuvankin muksu tajuaa, kuinka suurta huijausta tämä kaikki on. Silloin kelpaa menolippu vaikka Bhutaniin. (Kuva: Wikimedia commons)

Ahdistavatko jo lokakuun lopulta kaupoissa soineet joululaulut? Tympäisevätkö joka paikassa roikkuvat jouluvalot, tekopirteät koristeet, jalkakäytävät tukkivat pikkukuuset sekä joka nurkalla väijyvät tontut, pukit ja porot?

Paras tapa paeta kollektiivista jouluhysteriaa on poistua maasta ja palata loppiaisena. Piilopaikat lienevät vain vähissä, koko läntiseltä pallonpuoliskolta kun ei tunnu löytyvän turvapaikkaa. Kaukoidästäkään ei juuri sijaa matkaajalle tahdo löytyä, joulua kun vietetään yleisesti niin Japanissa kuin Kiinan suurkaupungeissakin. Iso osa Afrikkaa on kristittyä, eikä siten kelvanne vaihtoehdoksi.

Jottei kenenkään jouluun terveen skeptisesti suhtautuvan tarvitsi kuitenkaan vaipua epätoivoon, on Kieleke selvittänyt joululta piilotteluun soveltuvia matkakohteita.

Pukkia piiloon rajan taakse

Lähin kohde löytyy ehkä hieman yllättäen itänaapuristamme Venäjältä. Siellä joulun paikka katsotaan nimittäin juliaanisesta kalenterista. Juliaanisen kalenterin joulukuun kahdeskymmenesviides päivä on gregoriaanisessa kalenterissa tammikuun seitsemäs. Esimerkiksi aatonaattona maasta poistuva voi siis viettää kaksi joulusta vapaata viikkoa ennen kuin venäläinen joulu koittaa.

Suurissa kaupungeissa, kuten Moskovassa tai Pietarissa, ei joulunalushässäkkää voi välttää. Keskikokoisessa neuvostoaikana perustetuissa tehdas- ja kaivoskaupungeissa – joita jo edellä mainittujen kaupunkienkin lähimaastosta löytyy paljon – sen sijaan saa joulutonta joulunseutua viettää kaikessa rauhassa. Majoitus noilla seuduilla on halpaa ja kontaktit paikallisten kanssa todennäköisempiä kuin säihkyvissä joskin kylmissä suurkaupungeissa.

Ainoaksi ongelmaksi rajan siirtymisessä voi muodostua viisumi. Sen saanti näin lyhyellä varoitusajalla voi olla haastavaa ja näin ollen ei ehkä Venäjän matka ole tämän joulun vaihtoehto.

Talvipäivän seisaus Punaisenmeren rannalla

Myöskään Lähi-itä taikka islamilainen kulttuuripiiri eivät ole niin hyviä pakopaikkoja kuin voisi äkkiseltään luulla. Ymmärrettävistä syistä Betlehem on vihonviimeinen paikka joulunvälttelijän lomanviettoon, mutta myös sellaiset kohteet kuin Jerusalem ja Tel Aviv täyttyvät matkailijoista tuohon aikaan vuodesta.

Sellaiset turistien suosimat täydenpalvelun kohteet kuten Jordania tai Marokko eivät myöskään tulle kyseeseen. Yhtälailla pois rajautuvat Indonesia ja Malesia, joissa joulua vietetään islamin profeetta Isan syntymän muistopäivänä. Joulun vietto näissä maissa painottuu kuitenkin pitkälti siihen kaupallisen hössötykseen, jota joulunvälttäjä ehkä kuitenkin eniten kammoksuu.

Yksi islamilaisessakin kulttuuripiirissä erottuu muista: Saudi-Arabia. Tuo tiukan islamilainen maa ei vietä joulua minkäänlaisessa muodossa, eikä siellä taatusti törmää yhteenkään kuuseen, pukkiin taikka poroon. Kulttuurista kiinnostunut matkailija voi viettää aikaansa tutustumalla antiikin aikaisiin raunioihin. Myös Arabian hiekka-aavikot ovat näkemisen arvoisia.

Joulunpyhät Himalajan kainalossa

Viehättävin joulunpakoilukohde lienee Intian pohjoispuolella sijaitseva Bhutanin kuningaskunta. Lentäminen tuonne syrjäiseen maailmankolkkaan tosin tulee varsinkin opiskelijalle melko kalliiksi, mutta vannoutunut joulunvälttelijä on valmis työskentelemään ahkerasti koko kesän ja nostamaan mahdollisesti myös hieman opintolainaa, jotta pääsee pyhiksi pois maasta.

Piskuinen Bhutan on vasta viime vuosina avannut porttinsa matkailulle. Turismi tuossa vieraisiin vaikutteisiin karsaasti suhtautuvassa maassa on yhä tarkoin säädeltyä, joten joulupakolaisena saa lomansa viettää muilta matkailijoilta rauhassa.

Ilkka Posio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8