Kattele keskenäs!

24.02.2012 at 20.54

Tienaan opiskelujen ohella nuudelirahaa työskentelemällä asiakaspalvelijana. Tai hyvä on, myönnettäköön, olen töissä ihan rehellisenä myyjänä. En ole lehtimyyjiin verrattavan ostaostaostanytpliiiiientäsmitentoiakuankka-kaliiberin tuputtaja, mutta valehtelisin väittäessäni toimenkuvani koostuvan pelkästä kassakoneen kilisyttämisestä ja hyödykkeistä rahastamisesta. Ei, kyllä sitä kauppatavaraa pitää myös ihan rehellisesti myydä.

Tulee vissiin yllätyksenä osalle porukasta, mutta myyjäkin on ihan vaan ihminen. Mitä nyt ehkä keskivertoa puheliaampi perusjamppa. Tämä fakta tuntuu tuottavan ylitsepääsemättömiä vaikeuksia turkulaiskansalle, joka on kyllä tylyydessään aivan omaa luokkaansa. Ja tämä on sentään syntyperältään satakuntalaisen neiti-ihmisen mielipide, eivätkä meikäläisetkään nyt varsinaisesti sosiaalisilla taidoillaan loista. Sellainen perusjuttu kuin toisen ihmisen tervehtiminen ei ilmeisesti kuitenkaan ole vakiintunut normi näillä leveysasteilla.

Seuraavassa tilanne elävästä elämästä ja meikäläisen normipäivästä työmaalla. Minä: ”Hei!” Liikkeeseen juuri kävellyt asiakas: ”Hmmph. Katellaan.” No voi jumaliste, kattele keskenäs. Onhan tämä kieltämättä edistystä siihen aikaan, jolloin olin töissä kotipaikkakuntani supermarketissa ja tervehdykseeni sain vastaukseksi ”muovipussi”, mutta kyllä tässäkin vähän olisi parantamisen varaa. Koska rakkaat kanssaeläjät ja tyhjänpäiväiset ihmissielut, mennessänne sisään jonnekkin liikkeeseen ja kuullessanne myyjän tervehdyksen hän ei tällä huikkauksellaan ole myymässä mitään. Hän, drum roll, ihan vaan tervehtii kohteliaasti. Ja ollessaan yltiösosiaalinen laumasielu ko. myyjä saattaa kohteliaan lisäksi olla jopa varauksettoman iloinen uudesta ihmiskontaktistaan.

Että jos et ole a) kuuro b) mykkä tai c) kuuromykkä, vastaa sen sinulle tekohymyilevän myyjäshenkilön tervehdykseen. Esim. ”moi” ja ”hei” ovat länsimaisen kulttuurin hyväksymiä vastaustapoja. Tuottaa yllättävän vähän tuskaa ja yllättävän paljon (kohdallasi tosin joskin valheellista) tunnetta ihmisyydestä.