Vappu. “Jee.”

12.05.2013 at 21.23

Oi vappu, tuo turhista suomalaisista ryyppyjuhlista turhin! Pääsiäinen ja joulu voivat aina vedota uskonnolliseen taustaansa, ystävänpäivä ja halloween puolestaan siihen että ku amerikkalaisetki.

Mutta vappu? ”Työväen juhla.” Oikeesti? Eipä olisi suomalainen agraarikansa voinut paljon läpinäkyvämpää peitenimeä antaa operaatiolleen, jonka työnimenä on selkeästi ollut ”Keskivertopäivä, jona tavallinen duunari saa olla keskellä viikkoa kännissä hassu hattu päässä”.

Henkilökohtaisesti en pidä vappua juuri minään. Joulusta minulla on yllättävänkin paljon positiivista sanottavaa, pääsiäinen taas jää vuosi toisensa jälkeen lähes täysin noteeraamatta. Ystävänpäivä ja halloween ovat luonnollisestikin kaupallista paskaa, mutta ne ovat sentään rehellisesti ja avoimesti kaupallista paskaa. Ne huutavat hyvillä mielin, että ”tule ja pukeudu halpoihin naamiaisasuihin ja juo itsesi humalaan, EI SE HAITTAA SE ON IHAN OOKOO”, mutta vappu. Vappu käyttää törkeästi hyväkseen kansan keväthuumaa ja yleistä lempeyttä ja ujuttautuu rahvaan sekaan esittäen ”työväen ja ylioppilaiden juhlaa”, vaikka tosiasiassa se on tasan sitä samaa kaupallista paskaa.

Paitsi humalan osalta. Sitä pitää olla enemmän, kovemmin ja paremmin.

vappukieleke2

(Kuva: Fok_It/Joonas Rinta-Kanto)

Olen 25-vuotias. Olen ehtinyt nähdä 25 vappua. Niistä valtaosa on ollut hanurista. Pieni katsaus aikojen kultaamiin muistoihin, ja muutama satunnaisgeneraattorin valikoima otos menneiden vappujen tapahtumista:

Vappu 1992: Isoveljelläni oli todella hieno ja melko varmasti minuakin isompi foliopallo. Olin kateellinen, ja päätin lainata palloa, kun veljeni ei ollut näkemässä. Menin pallon kanssa ulos, ja se paska pääsi karkuun. Itkua, syytöksiä ja hampaidenkiristystä. Vielä tänä päivänäkin äitini uskoo, että päästin pallon tahallani karkuun.

Vappu 2003: Päärynäsiiderin juominen tuntui maailman tärkeimmältä asialta. Varsinkin vappuna, kun sai luvan kanssa olla hassu hattu päässä. Olin lapsi, joka oli jostain keksinyt vääristyneen minäkuvan aikuisesta naisesta, sekä harhaluulon siitä, että vanhemmat eivät tiedä, mitä heidän teini-ikäinen tyttärensä touhuaa. Join itseni päärynäsiideristä niin kovaan humalaan, että lopulta aiheutin lähes koko perheelleni pysyvät traumat tempauksellani. (Itsestäni nyt puhumattakaan. Olisi jo kymmenen vuotta sitten pitänyt oppia, että vappu on perseestä. Jos ei muusta niin edes em. tapahtumia seuranneesta, noin vuoden päivät kestäneestä kotiarestista. No, sen sentään opin, että päärynäsiideri on perseestä.)

Vappu 2009: Ensimmäinen opiskelijavappuni. Polleana sitä istuskeltiin auringonpaisteessa lähipuistossa, keltanokkainen ”turkulais”tyttö ja liuta uusia opiskelukavereita. Valitettavasti. kyseisellä asetelmalla on tasan yksi mahdollinen lopputulema: kokonaisvaltainen kreiseily. Kaiken sen kouhuviinin ja Twisterin yhdistelmästä huumaantuneena onnistuin kadottamaan paitsi oman itsekunnioitukseni myös silloisen poikaystäväkandidaattini ylioppilaslakin. Huomautettakoon, että kumpaakaan ei jälkeenpäin etsittäessä löytynyt.

Vappu 2010: Elämä heitteli, enkä halunnut jäädä selittelemään tätä uteliaille turkulaissieluille. Pakenin pääkaupunkiin. Vappu Helsingissä oli hyvin samankaltainen kuin Turussakin, enkä joutunut kohtaamaan suuria kulttuurieroja, sillä myös Helsingissä avainsanoja ja ihmismassaa ohjailevia mielitekoja tuntuivat olevan ”hassu hattu”, ”kuohuviini” ja ”aivovauriokänni”. Siellä kaikki vain oli vähän isompaa ja urbaanimpaa, puskapissattiin Mannerheimintien reunalle, meinattiin jäädä kännissä ratikan alle ja sitä rataa. Nämähän siis ovat juuri niitä hetkiä elämässä, kun omasta mielestäsi sinulla ollut hauskaa koko illan ja varsin riemukas juhlapäivä kaikin puolin. Seuraavana aamuna puhelimesta löytämiesi dokumenttien perusteella joudut kuitenkin toteamaan, että hauskuus on jossain vaiheessa vaihtunut itsesi suorittamaan sumuiseen kännitekstariahdisteluun ja yleiseen urpoiluun. Pääkaupungille sopivaan suuren maailman tyyliin illan lopputulos on kaiken lisäksi ollut se, että olet jostain syystä viettänyt turhan pitkän ajanjakson paketoituna serpenttiiniin, jota riemuksesi löytyy kengistäsi, hiuksistasi ja korvakäytävistäsi vielä juhannussunnuntainakin.

vappukieleke

Lohdutuksen sananen sinulle jo etukäteen, vappu 2014: odotukseni eivät ole turhan korkealla suhteesi. Anna tulla vaan. It’s on, bitch.