Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Pääkirjoitus

Tervetuloa yliopiston ihmeelliseen maailmaan!

Elina: Kun aloitin opintoni kaksi vuotta sitten syksyllä, olin vakuuttunut, että minusta tulee opettaja. Vakuuttuneella tarkoitan sitä, että päätin asian puhelimessa isäni kanssa viikko ennen opintojen aloittamista. Minulla oli taustalla kaksi välivuotta, joista päällimäisenä jäi käteen katkeruus ja pettymys työelämää ja sen pelisääntöjä kohtaan. Olin varma, ettei mikään työ olisi minua varten. Katkeruus oli muuttunut kyynisyydeksi, kyynisyys oli kadottanut intohimon. 

Kun keväällä 2022 hain opiskelemaan suomen kieltä, valitsin alan osittain siksi, että se ei johtanut suoraan mihinkään tiettyyn ammattiin. Tiesin kuitenkin, että polku väistämättä johtaisi minut edes jokseenkin kiinnostavalle uralle. Suomen kielen opiskelu avaa lukuisia mahdollisuuksia, koituen minunkin onnekseni. 

Opintojen ohella sain pienen tauon työelämästä, joten katkeruuden ja pettymyyden tunteet alkoivat hiljalleen väistyä. Elämässä minulle on aina ollut tärkeintä unelmieni tavoittelu. Pikkuhiljaa huomasin myös, että pettymyksen tilalle oli noussut uusia, erilaisia urahaaveita. Erilaisia ne olivat siksi, että tällä kertaa tiesin myös täysin, miten lähtisin niitä tavoittelemaan. Tiesin mitä halusin, nyt se täytyi enää vain saada. 

Toukokuun alussa, heti viimeisten luentojen päätyttyä, pakkasin laukkuni ja suuntasin kohti Helsinkiä. Edessäni oli unelmieni kesäharjoittelu viraston viestintätiimissä. Kesä meni kuin siivillä, enkä valehtele kun sanon, että joka aamu avatessani työkoneeni, olin ajoittaisesta väsymyksestä huolimatta loputtoman onnellinen siitä, että olin päässyt tänne saakka. Ensimmäisessä oman alan työssä parasta on myös se, että kyseessä on vasta ensimmäinen, merkittävä ja iso askel. 

Sinulle, uusi opiskelija, toivon, että tarinani opettaa jotain siitä, että heti ensimmäisellä yliopiston ovenavauksella sinun ei tarvitse tietää kaikkea. Ei itsestäsi, ei alastasi, ei mistään. Yliopistoon tullaan oppimaan laaja-alaisesti ei pelkästään oman oppiaineesi asioista, vaan siitä, kuka juuri sinä olet ihmisenä ja mistä se ihminen haaveilee. Suhtaudu opintoihin siis avaimena unelmiisi. Omalta osaltani toivotan teistä jokaisen lämpimästi tervetulleeksi tekemään niistä totta. 

Kirjoittaja on kolmannen vuoden opiskelija sekä kliseitä viljelevä Kielekkeen päätoimittaja. Jonkun sekin on tehtävä. 


Anniina:

Aloittaessani opintoni vuonna 2020 oli takana neljä työntäyteistä vuotta ja paloin halusta päästä tutustumaan yliopiston ihmeisiin. Samalla kuitenkin jännitti, millaisia haasteita opintoihin paluu toisi tullessaan ja sopeutuisinko joukkoon. Mitä jos kaikki muut olisivatkin suoraan lukiosta rientäneitä kielioppinörttejä (toim. huom. Me RAKASTAMME kielioppinörttejä) ja tällainen tavistallaaja nauretaan pihalle. Pian kävi kuitenkin ilmi, että fennistit ovat monenkirjava joukko eri-ikäisiä, erilaisia polkuja talsineita, enemmän tai vähemmän kielioppia rakastavia otuksia, ja jokainen on tervetullut mukaan sellaisena kuin on. Saattaapa käydä niinkin, että erilaiset taidot ja tiedot jaetaan päivystyskahvien lomassa ja allekirjoittanut sivupoluille harhaileva monissa sivuaineissa helmansa kastellut hupakkokin oppii vielä jonakin päivänä pilkun paikan.

Fuksivuoteni ilot jäivät kuitenkin lyhyeen elämäni täyttyessä tärkeämmistä ja valitettavasti ikävistä asioista, ja vaikka ehdinkin alkusyksyn aikana tutustua muutamaan ihanaan ihmiseen, jäi moni vuosikurssilainen harmillisen vieraaksi. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoittanut sitä, ettenkö olisi opiskeluvuosieni aikana tutustunut lukemattomiin uusiin ihmisiin tai saanut uusia ystäviä. Seuraakin tämän tekstin tärkein osuus: Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla mukaan! Vaikka orientaatioviikot ovatkin tärkeä ja oivallinen tilaisuus tutustua opintoihin ja ainejärjestöön, tulee tilaisuuksia koko ajan lisää. Kannattaakin siis nakata jännitys reppuun, kipata seuraksi kourallinen rohkeutta ja liittyä seuraan, kun itselle sopii.

Lopuksi vielä muutama sana rakkaasta Kielekkeestämme. Kieleke on Turun yliopiston suomen kielen ainejärjestö Kanta ry:n ainejärjestölehti, joka ilmestyy muutaman kerran lukukaudessa nettijulkaisuna osoitteessa kieleke.fi. Sivuilta voi käydä lukemassa myös aiempia julkaisuja! Kieleke koostuu päätoimittajasta tai kuten tänä vuonna päätoimittajaparista sekä toimituksesta, jotka valitaan vuosittain järjestön syyskokouksessa. Jokainen voi kuitenkin halutessaan osallistua lehden tekoon lähettämällä juttuehdotuksensa osoitteeseen kieleke@lists.utu.fi.

Vielä kerran suuret onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa!

Kirjoittaja on viidettä (muttei viimeistä) opiskeluvuottaan aloitteleva Kielekkeen päätoimittaja sekä aiheesta eksymisen asiantuntija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

  • Päätoimittajat:
  • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
  • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
  • Toimittajat:
    Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
    Vilma Ranta | verant@utu.fi
    Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
  • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8