Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Epäilen, että Osmassa oli hauskaa

Tällä kertaa Osma-matka 22.–24.3. oli lyhyt eikä päässyt juuri verottamaan voimiamme. Osa Turun edustuksesta tuli Helsinkiin vasta perjantai-iltana jälkijunassa. Jälkijuna saapui kuitenkin kaikkien riemastukseksi asemalle ajoissa, ja hilpeä joukkomme oli viimein täysilukuinen, jos ei ehkä -päinen.

Majoituimme rappioromanttiseen Kruununhakaan eli Krunikkaan helsinkiläisten fennistiystävien ja ilveskissaveljesten luokse. Yksi joukostamme oli ensimmäisen yön majoitusteknisistä syistä toisaalla, mutta koska emme tohtineet jättää ystäväämme yksin Helsingin yöhön etsimään itselleen sopivaa sijaa, päädyimme kaikki toiseksi yöksi Krunikan ilvesten luo.

Vähäpäästöinen kännipää

Vain yksi meistä ennätti kuulemaan Osman alkajaisiksi kiinnostavan luennon äänne- ja muoto-opin arkiston tiloissa Stockan herkkuja maistellen. Hän perehtyi myös Helsingin yliopiston suomen kielen laitoksen poikkitieteellisiin tutkimushankkeisiin ja epäillä-verbin valenssin myöntö- ja kieltosuuntaisiin merkityksiin.

Samaisen perjantain iltana koko turkulaisedustus pääsi kylpemään Sivistyksessä ja pohdiskeli muun muassa, mitä tarkoittaa viritetty, vähäpäästöinen ja nelivetoinen kännipää. Jatkot vietettiin itsensä KGB:n päämajassa, jossa iltaa säesti kaikkea muuta kuin kovin hetero-orgaaninen laulanta. Unen ja valveen rajamailla hengailimme myös toisessa rappioromanttisessa asumuksessa pohjoisten kansojen perinnejuomaa vaivoin maistellen.

Osma harlemsheikkasi

Lauantai-aamupäivän aloitti työelämäseminaari, jossa kolme S2-alalle eri reittejä työllistyneet kertoivat urapoluistaan ja jakoivat hyviä vinkkejä, joilla tavisfennisti voisi napata työn kulmasta kiinni. Ruokailun jälkeen perinteiseen Osma-turnaukseen meidät saatteli oman Osma-Harlemshake-videon kuvaus. Meno yltyi asianmukaiseksi oululaisten ansiosta. Videon voi katsoa pian Youtubesta.

Turnauksessa pääsimme koettelemaan taitojamme muun muassa yhteismölkyssä, limbossa ja porrastwisterissä. Kaikissa lajeissa limbosta mölkkyyn kilpailtiin aidossa osma-hengessä joukkueena: mölkkykapula sai kirvota yhtä aikaa kaikkien meidän käsistämme ja limbotangon ali – ja sen yli – menimme niin ikään tiiviinä ryhmänä. Kaverilta lainatun olkapään avulla ryhmämme ylsi suorastaan huippusuoritukseen ylittäessään limbotangon huiman 150 senttimetrin korkeudesta.

Turku edusti myös sitsilaulusäkeistöjä kuvaavien still-kuvien toteutuksessa. Erityisen onnistuneen still-kuvan saimme aikaan loisvokaalittomasta konsonanttiyhtymästä, aukeavasta ääniraosta ja klusiilin frikatiivisesta laukeamisesta kertovasta säkeistöstä. Turnausvoiton vei kuitenkin Jyväskylän Sane ry.

"Tää kahden konsonantin yhtymä niin kaunis on, hetero-orgaaninen ja loisvokaaliton. Kun vähitellen siinä äänirako aukeaa, niin frikatiivisesti klusiilini laukeaa."

Kielikomiikkaa ja ihania lääkisläisiä

Lauantai-iltana Tyy-käärme luikerteli Hyy-käärmeenpesään sitsaamaan. Menon villiys oli taattu, kuten aina Osma-sitseillä. Joukkomme tottumaton osmaaja oli aluksi huolissaan haalarisitseistä (vaihtoehtoisesti kutsun mukaan olisi saanut pukeutua myös pieruverkkareihin), mutta tervetuliaisiksi tarjottu lasi kuohuvaa hälvensi tarpeettoman huolen myös noviisimme mielestä. Ennakkoluuloja herättänyt hernesosekeitto ja jokin muukin keitto maistuivat ja yllättivät positiivisesti illan aikana.

Iltaa piristivät myös paikalla kuokkineet kielikomiikasta kiinnostuneet lääkisläiset. Lääketieteenopiskelijoiden kemut olivat – ainakin hetkellisesti – päässet lässähtämään ja käytävään asti leijaillut nauruntäyteinen osma-henki oli houkutellut tämän verbaalisesti kovin lahjakkaaksi osoittautuneen parivaljakon paikalle. Jatkot vietettiin uudella Ylioppilastalolla hämärästi bilettäen ja monenmoista outoa haastellen. Nostimme vielä Uudella pari maljaa ja oululaiset puolestaan nostivat meitä.

Syksyllä Osma saapuu Turkuun!

Sunnuntaiaamuun heräsimme emme aivan auringon ei ensi-, ei tois-, eikä aivan kolmansiinkaan säteisiin ilvesten keskeltä jo kovin kotoisaksi käyneestä Krunikasta. Päivän pelastajaksi osoittautui brunssi, jolle tarvitsi raahautua vasta kello 12:een mennessä. Meitä hemmoteltiin skumpalla, croissanteilla, juustokakulla, upealla näköalalla, ihanalla ilmalla ja loistoseuralla, jossa fiilisteltiin muun muassa sattuu-sanan semantiikkaa, utu-passiivia sekä tötsiä, törppöjä ja pömpeleitä. Liki kolmen tunnin verkkaisen nautiskelun jälkeen oli aika sanoa hyvästit uusille ja vanhoille ystäville ja aloittaa matkaa kohti kotia.

Seuraavaksi osmataan syksyllä Turussa. Tule paikalle, niin näet, kuinka mahtavaa porukkaa suomen kielen opiskelijat ympäri Suomea voivat olla. Lisäksi pääset osaksi unohtumattomista ja hämäristä kokemuksista, joihin et varmastikaan törmäisi missään muualla missään muussa seurassa.

J f. K & Ilkka

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8